La Punteta · 15 d'Agost de 2016. 17:46h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Espanya = Franco

L’altre dia vaig quedar astorat perquè un seguidor de twitter -Josep Batista, de Reus- va fer una piulada en la que deia que Espanya havia afusellat Lluís Companys. De fet, no era el primer, Marc Serra, de Granollers (1989), n’havia fet una altra en la que afirmava que “Espanya l'afusellà per ser president dels catalans”.

Espanya o el règim franquista? Perquè no és el mateix. No, no, Espanya: un cop acabada la Guerra Civil -insistia l'esmentat Marc Serra- entra en vigor "la legislació franquista" i “és Espanya, doncs, qui assassina el president dels catalans”. Després encara em va etzibar que no fes "trampa".

A mi em sembla un raonament molt bèstia. Als represaliats del franquisme també els mata "Espanya"?. I les víctimes de les matances de Málaga o de Badajoz per citar-ne només dues? A Companys el maten els jornalers d’Andalusia i els obrers de Madrid?. Per la mateixa regla de tres les víctimes de Pinochet no les va matar la dictadura, sinó Xile.

I prefereixo no entrar en el desgavell que va ser la rereguarda republicana amb Companys perquè autors consagrats com el desaparegut historiador Josep Termes -Premi d’Honor de les Llestre Catalanes el 2006- va calcular que només en els tres primers mesos del conflicte va haver-hi al voltant de 8.000 morts. D'aquests no se'n recorda ningú. La violència revolucionària és menys violència.

Però el més preocupant és que els autors dels tuits no eren dos friquis qualsevols, sinó gent de nivell: Josep Batista és eginyer. Encara que el passat 8 d’agost ja va fer un altre tuit inquietant: “què fa que un, podent-ho ser, no és indy?”. Com si ser independentista fos una obligació. O no ser-ho una rucada.

Mentre que Marc Serra és defineix com “Political Scientist (UB) amb Màster en #ParticipacióCiutadana (UAB). #CommunityManager de @FinesOp, també escric a @NacioGranollers” segons explica ell mateix al seu perfil.

El mateix dia un altre tuitaire -"Seguem cadenes. Guanyarem"- va penjar un mapa recordant que Barcelona havia estat “la ciutat del món més vegades bombardejada per l’Exèrcit espanyol” arran de la polèmica per l'estàtua que Ada Colau vol posar davant el Born.
 
No sé si es va deixar Prim, perquè aquest era de Reus. Al general Prim sempre l’ha empaitat la llegenda negra d’haver ordenat el bombardeig del 1843 encara que les darreres informacions ho desmenteixen.

Jo tinc la biografia de Pere Anguera -hi ha llibres que s'han de comprar a Reus- pendent de llegir. Sospito que és la biografia canònica perquè té 732 planes. Però tant se val, Prim és una figura incòmoda en els moments que vivim: com Jaume (Jaime) Balmes o el Timbaler del Bruc. Aquest darrer, el pobre a més se'l va apropiar el franquisme. Massa espanyols pels temps que corren.

Posats a parlar de bombardejos potser recordar el setge Barcelona del 1705. Clar que com que aquest va ser a càrrec dels nostres -els austriacistes- és menys èpic que el del 1714. Encara que les bombes d'un o altre bàndol maten igual.

O fins i tot Ramon Franco, el germà del caudillo va morir quan, segons alguns historiadors, anava a bombardejar Barcleona. El que molts no saben és que Franco va ser candidat per ERC de Barcelona a les elecions generals del 1931. Ara seria company de Gabriel Rufián i Joan Tardà al Congrés. Imaginin el titular de la premsa de l’època: “Un exdiputat d’ERC bombardeja Barcelona”.

En fi, hem entrat en una fase del procés en el que l’important és malparlar d'Espanya. Això només confirma la nostra pròpia inseguretat, fins i tot col·lectiva. Atès que tres milions de catalans som fills de xarnegos -jo, inclòs- trobo que és la manera ideal d’eixamplar la famosa base social.

És allò que Espanya és una monarquia bananera, una democràcia de baixa qualitat que hem sentit dir a Mas, a Puigdemont, a Munté, a Turull, a Rull o àdhuc a Marta Pascal. Un dia fins i tot vaig sentir en un informatiu de Catalunya Ràdio que la culpa dels anomenats blocs electorals era d'Espanya.

Això sí, després fotem el 19è de la llista d’alcalde per Girona i fem paelles a Cadaqués amb amics i coneguts. Si Rajoy hagués organitzat una trobada similar amb el director de la Guàrdia Civil -o el de la Policia, tant se val- i la presentadora estrella del programa de tarda de TVE tornaríem a parlar de l’Espanya de pandereta.

Però com que l’organitza -i la difon- Pilar Rahola resulta que mostra una “president relaxat” i és “una extraordinària imatge de país”. Encara més relaxat? Però si no ha aprovat ni els Pressupostos i està pendent d’una moció de confiança.

Ja fa temps que he arribat a la conclusió que, amb aquest personal, difícilment serem mai independents. Ni tan sols és culpa d'Espanya. Només cal recordar la frase d’Aznar: “Antes se romperá la unidad de Cataluña que la de España”. Amb alguns indepes n’hi ha prou per veure que no anirem enlloc.

Però, si us plau, no em diguin “botifler” per dir el que penso, ho continuaré fent. Un altre tuitaire, aquest d’ERC -també de nivell: veterinari de professió-, ja m’ha dit que sóc “tan patètic” com “el panflet (sic) que dirigeixes”. Gràcies.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Publicitat
Publicitat

33 Comentaris

Publicitat
#26 Mark, bcn, 26/08/2016 - 10:44

Un día Rius, tendrías que escribir una reflexión acerca de por que se menciona tanto a Franco, sobretodo por los sectores indepres.

Como si fuese idealizado por todo aquel que no sea indepre.... En mi opinión es una carencia de contenido en el discurso brutal, es como una forma de llenarlo...

#25 Galderic, Barcelona, 19/08/2016 - 14:11

Jo encara recordo com en un documental de la televisió gallega, quan es commemoraven els 60 anys del cop d'estat, a un pobre " labrego galego" l'entrevistaven i deia que quan el van a cridar a files l'hi van dir que havia d'anar a " matar catalás".

#25.2 pepe.-.-, andorra, 25/08/2016 - 15:27

si, ya se q tienes memoria selectiva, pq de los anarquistas y los del poum asesinados por los comunistas y catalanistas durante la guerra civil, de eso no te acuerdas o de los carlistas y curas asesinados solo por serlo...De esos tampoco. Y no le dirian eso ya q el tercio de montserrat era catalan.

#24 Casper, Bcn, 19/08/2016 - 13:37

!! Bravo Rius !! lo de la paella inconmensurable.

#23 José Quintaq, LH,Cataluña,España, 17/08/2016 - 12:15

Otro delito de España: que haya mayoría de diputados independentitas al Parlament ya que la actual regla para calcular los escaños es la que se creó con la Constitución del 78. Todas las CCAA la han cambiado menos Cataluña. Por qué será? Por "españolismo"?? Y si nos desconectáramos de esa ley ya?

#22 Amadeo, Barcelona, 16/08/2016 - 19:47

Azaña, que fue detenido por los hechos del 6-oct , cosa que callan los nacionalistas, siempre que venía a Barcelona era muy aplaudido, por las masas escribe en sus memorias:
una ley de la historia de España la necesidad de bombardear Barcelona cada cincuenta años

#22.1 Amadeo, Barcelona, 16/08/2016 - 19:49

Acabo asqueado de los nacionalistas catalanes