Publicitat
La Punteta · 15 de Febrer de 2012. 08:20h.

Espanya mal educada

Fa pocs dies hem assistit a la darrera picabaralla en matèria d'educació entre els dos partits polítics que governen a Espanya i a Catalunya. Un cop més assistim a l'egocentrisme partidari en matèria d'educació per interessos partidistes.

Hom té la sensació que al PP, a CiU i en el passat al PSOE; els importa ben poc l'educació i competitivitat dels nostres joves. El leitmotiv principal és carregar ideològicament el currículum sense reparar en si això serà positiu o no per la nostra societat. El que en castellà es diu "arrimar el ascua a su sardina".

Recordem el fet breument. El ministre Wert es carrega l'assignatura d'Educació per la ciutadania i la substitueix per Educació cívica i constitucional. Al moment tenim, com si es tractés d'una partida de pòquer un "veig i pujo" de la consellera Rigau dient que a Catalunya s'instaurarà una assignatura de nom Educació Estatutària. L'assignatura en qüestió no busca ampliar coneixements, no. El que busca és ser l'antítesi a una assignatura que s'imposa des de Madrid on es vol adoctrinar amb premisses falses, com que la Constitució talla llibertats a Catalunya, quan precisament gràcies a la Constitució, amb les seves virtuts i defectes, se'ns permet tenir govern autonòmic, cooficialitat de llengües etc. L' Albert Rivera va escriure un article molt clarificador sobre això el passat 8 de febrer.

Sembla com si els nostres nens i nenes fossin més llestos per saber-se l'Estatut o la Constitució que per ser competents en matemàtiques i llengües.

En parlava l'altre nit sopant amb dos bons amics. Un país que espera sortir de la crisi amb un canvi en el model productiu no pot estar modificant les lleis d'educació a cada alternància de govern, contraprogramant assignatures i refent el curriculum escolar. Fem memòria ràpida. A principis dels anys 90 el PSOE treu la LOGSE. Durant el mandat d'Aznar es van fer retocs de forma unilateral. Amb Zapatero es va fer la LOE. Totes aquestes lleis tenen una suma de coincidències: la pèrdua d'autoritat del professorat davant l'alumnat i els pares, la poca importància que se li dona a la cultura de l'esforç que els que vàrem estudiar amb el pla d'estudis de 1970 hem experimentat a la nostra vida i per últim: lleis fetes sense el consens ampli necessari amb el principal partit de l'oposició.

Cap llei nova no ha corregit el fracàs escolar. El fracàs escolar és a Espanya una xacra comparable, i no vull que em titllin de ser agosarat, a l'atur. En efecte, el cocktail explosiu que formen avui dia el 22 % d'atur amb el prop de 31% de fracàs escolar ens depara un futur negre dels nostres joves. El que ja té el sobrenom de "Generació perduda".

Torno a repetir: Espanya necessita una reforma educativa profunda que ens porti a canviar el nostre model productiu. Que mai més els nostres joves cometin l'error de deixar els llibres pels diners fàcils que varen significar el totxo i que a la vegada el talent dels joves que fan bé les coses no els porti a haver de marxar d'aquí per manca d'oportunitats i bons sous. Aquesta reforma ha de comptar amb el vistiplau de l'immensa majoria de forces polítiques mitjançant un gran pacte d'estat. Evocar el tant llargament citat "esperit de la transició" per fer una llei com cal, amb responsabilitat i compromís amb les nostres futures generacions. Una llei que doni estabilitat duradora al nostre sistema educatiu. Deixar de carregar ideològicament la nostra educació, per dotar-la de coneixements i procediments que ens portin a ser millors persones i millors professionals.

Aquesta reforma també ha de passar per canvis en el professorat, horaris lectius, suport a l'escola pública, conciliació de vides laborals amb familiars i escolars, per analitzar la gestió de consellers i ministres d'educació de mal record que no ens portin a caure en els mateixos errors... però d'això ja escriuré en un altre moment perquè requereix una crítica constructiva a fons. 

El que tenim ara són pèrdues de temps, brindis al sol i poc marge de maniobra. Les estadístiques demostren que Espanya està a la cua dels països comunitaris en matèria educativa. Malauradament és un país mal educat. No progressem adequadament. Necessitem millorar.

 

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#2 Marc, bcn, 19/02/2012 - 10:21

Està parlant un català de la càrrega ideològica dels llibres???

Com es veu que tu has estudiat en un altre época...

#1 Sergi, Sant Just Desvern, 15/02/2012 - 17:55

Efectivament necessitem millorar, ens cal fugir d'una Espanya de prepotents i maleducats i amb el nostre estat i els nostres recursos fer les nostres polítiques per sortir endavant!!!

#1.1 Sedanolloc, bcn, 15/02/2012 - 21:11

Llavors la cosa pinta molt malament, perquè avui dia els independentistes són els més prepotents i maleducats de tots (Tardà, López Tena, Santiago Espot, Laporta, Orol Pujol, etc...)