La Punteta · 3 de Maig de 2016. 20:10h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Europa ens mira

Tinc la teoria personal que el procés acabarà afectant al final a l’autoestima dels catalans. Pujol, en els seus viatges a l’exterior, va aconseguir que el rebessin els emperadors del Japó; els rei Hassan II o Mohamed V del Marroc; el president francès Jacques Chirac; el canceller alemany Helmut Kohl; o el president italià Sandro Pertini. També Raúl Alfonsín d'Argentina, Hosni Mubarak d'Egipte, Boris Ieltsin de Rússia. I els presidents o primers ministres d’Holanda, Bèlgica, Hongria, Portugal, Suècia, entre d’altres.

I això que era difícil perquè, al començament, el confonien amb el president de Generali, aquella companyia italiana d’assegurances l’exempleat més famós del qual va ser Franz Kafka. A banda del domini d'idiomes -alemany, francès, anglès i italià-, Pujol explica a les seves memòries que l'única manera d'obrir portes era "fent-ho bé. Fent-ho molt bé" (1). Quan ets una nació sense estat la única via és donar una imatge de seriositat.

Sembla mentida que, després de la seva confessió, acabi reivindicant la política exterior de Pujol. Però és la cosa ha anat de baixa des de llavors. Quan Mas va anar a Nova York només va aconseguir que el rebés Xavier Sala i Martín, que no compta, i la relacions públiques del museu de l’11-S. Això sí, en el seu darrer viatge a Brussel·les el juliol de l’any passat almenys va aconseguit entrevistar-se amb la comissària de Transports, Violeta Buc, amb l’excusa del Corredor Mediterrani.

Però amb Puigdemont la cosa ha empitjorat encara més. Francament, jo no sé si paga la pena anar a Flandes per visitar la Fira Floral de Gant, entre d’altres activitats. Romandre tres dies a Bèlgica i no passsar de la Delegació de la Generalitat és, es miri com es miri, un fiasco. Si pretens donar una imatge d'estadista amb un viatge a l'exterior aconsegueixes l'efecte contrari al desitjat. Per això més val quedar-se a la Plaça Sant Jaume.

M’estalvio de comentar el fet que el mateix president de la Generalitat asseguyri que “yo no pedí hablar con ningún representante de la Comisión Europea” i sigui desmentit, amb pèls i senyals, un parell d'hores després per una portaveu de la Comissió. Mentre el delelgat a Brussel·les, Amadeu Altafaj, intenta arreglar-ho més tard dient que “seria una descortesia que se sabés que el president ha passat per Brussel·les i que ni s’hagués informat”. Ara resulta que a la Comissió estan pendents de l’agenda oficial del president de la Generalitat.

Però com pot ser que el primer viatge a l’estranger de Carles Puigdemont hagi acabat així?. El propi Amadeu Altafaj porta més d’un any al càrrec i sap com funciona la Comissió perquè ha estat successivament portaveu de Desenvolupament (2004-2008); responsable de la comunicació de José Manuel Barroso en matèria d'Exteriors (2008-2010) i portaveu d'Afers Econòmics (2010-2014).

I per cert, el nostre flamant conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Raül Romeva, què hi diu?. He aconseguit veure’l en les fotos del viatge oficial, però encara és hora que doni la seva versió dels fets. Europa ens mira. El ridícul també compta.
(1) Jordi Pujol: "Memòries. Temps de construir (1980-1993)". Proa. Barcelona, 2009. Pàg 353.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#17 Decat, Decat, 06/05/2016 - 00:47

http://m.elconfidencialdigital.com/muy_confidencial/el_chivato/busca-responsable-espanol-Puigdemont-Bruselas_0_2703929606.html

#16 pepe.., andorra, 05/05/2016 - 22:21

a pujol lo recibian como recibian a March, pq pagaba. No se crea vd. esas monsergas de hacerlo bien, pq lo unico q hizo bien, fue llevarse la pasta y sobornas a todo el q se le puso en contra. Ya sabe, o plata o plomo. Eso si, con mucha sutilidad. Pujol y su partido, ha sido de lo peor en todo.

#14 Que deben pensar d verdad los gerifaltes europeos , Mas d lo mismo es un teatro del malo!, 04/05/2016 - 19:10

Debiendo un montón de cuartos, teniendo gente en paro, recortando d Sanidad, Educación, etc, etc, ayuntamientos endeudados, etc, etc...y gastándose el dinero en un puente en hacer el panoli y de paso hacer reír a todos los q lo sepan de aquí y de Europa!
No hay como tener" mucho aire "en La Habana..

#13 angelito, barcelona, 04/05/2016 - 19:00

Después de haber organizado el viaje de Puigdemont a Bruselas, se supone que Altafaj y sus 30 empleados seguirán cobrando igualmente cada mes, ¿no?
¿O recibirán algún plus?

#12 Rafael.la Cases i Noves, La Silvanya d'Amut, 04/05/2016 - 18:10

Tinc la teoria personal que el procés acabarà afectant al final a l?autoestima dels catalans...
Carambas Sr. Rius, quina agilitat mental tenim avui.