La Punteta · 5 de Novembre de 2010. 09:05h.

JOAN DANIEL BEZSONOFF

Joan Daniel Bezsonoff

Feliç aniversari, senyor comte

Fa cent anys es moria un dels gegants de la literatura mundial. Lev Nikolaievitx Tolstoi. Vell ocell ferit, el comte Tolstoi, immensament ric, agonitzava en una  petita estació de províncies, el 7 de novembre segons el vell calendari julià, el 20 de novembre segons el nostre. Feliç el lector que encara no coneix l'obra de Tolstoi! Més encara que "El Quixot", llibre genial malgrat uns quants túnels d'avorriment com aquests relats intercalats insoportable tan de moda a l'època, "Guerra i Pau" és un dels cims de la literatura universal. "Voina i mir"—Война и Мир— (permeteu que citi el títol en rus). Com Benito Pérez Galdós, narra la invasió francesa al seu país, però va molt més enllà que el novel·lista espanyol.

Conec poques evocacions tan justes com la seva descripció del sentiment amorós entre el príncep Andreu i Nataixa. Quina noia més bonica! L'imagino amb la carona d'Audrey Hepburn en l'adaptació de King Vidor del 1956. Amb la prodigalitat genial d'un Verdi, Tolstoi va compondre altres obres mestres com "Anna Karenina" i "Resurrecció".

Als lectors de bona voluntat que no coneixen Tolstoi i tenen por d'endinsar-se en aquest univers clafert de personatges amb noms impronunciables com el servidor, els recomano que comencin per narracions breus com "La mort d'Ivan Ilitx", "La felicitat conjugal" o "La sonata a Kreutzer". Cada  llibre de Tolstoi és un excel·lent visat per a visitar la malaguanyada Rússia imperial, la Santa Rússia. No  tingueu pas por, animeu-vos i entrareu en un món màgic.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 Florenci, Sitges, 10/11/2010 - 10:15

Sr. Oriol, no dubto de la seva exquisidesa literària. Però si creu que en tan poc espai, en un diari digital per a tots els públics, pot fer un article millor per divulgar el mestre rus, escrigui'l. El sr. Bezs podria parlar de Tolstoi 3 mesos seguits i faria curt. I kitsch? why not?

#6 Oriol, BCN, 09/11/2010 - 23:55

Jo no he dit que sigui prosoviètic -potser ho sóc, però tant se val-,ni volia tornar a començar amb la discussió de sempre. Només volia donar a entendre -i penso que s'entenia- que la lectura de Tolstoi que s'insinua en aquest article és superficial i, si puc dir-ho així, kitsch. [...]

#5 pepe, andorra, 08/11/2010 - 18:23

Si, vale, pero prefiero Archipielago Gulag o "un dia en la vida de ivan denisovich", donde explica como el régimen soviético aplica los mismos métodos contra los q se supone luchaba. Y mucho mas eficientemente. No cambiaron los guardias, solo los uniformes.

#4 Robert, Sant Llorenç, 07/11/2010 - 18:00

Budapest 1956, Praga1968!!! i tants altres crims...Ja se sap " con Stalin y Franco se vivía mejor...'

#3 Ramon, Barcelona (Barcelonès), 07/11/2010 - 12:38

Robert, a la Rússia imperial encara hi havia serfs, la majoria de la població era analfabeta, l'esperança de vida era paupèrrima i tota la repressió aplicada a la URSS s'havia inventat a l'època dels tsars. Llevat del període d'Stalin, podem dir que la vida millorà respecte d'abans.