La Punteta · 11 de Març de 2015. 17:30h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Final de règim

L’historiador Antony Beevor explica en la seva monumental obra sobre la Segona Guerra Mundial (2013) que la batalla de Creta va anar d’unes hores. El primer dia les tropes britàniques van provocar 1.865 baixes entre els paracaigudistes alemanys. Tota una carnisseria.

Però llavors perquè van pedre la batalla?. Perquè el general que estava al comandament, Bernard Freyberg, va perdre unes hores decisives. Com que temia un atac per mar no va contraatacar quan ho havia de fer. En política, que és la guerra sense sang, de vegades també ve d’unes hores.

Què ha passat amb el procés en les últimes 72 hores? Que els de CDC ara tornen a ser nacionalistes en comptes d’independentistes. La veritat és que Josep Rull ens va enredar dissabte passat perquè primer va dir que Catalunya seria "una nació lliure" en un any i tota la premsa va picar.

En canvi, després vam descobrir un subtil gir: "el nostre objectiu no és la independència, és la justícia social". Una mica més i s'apunta a Podemos. Si Josep Rull continua jugant a la puta i la ramoneta d’aquesta manera li auguro una brillant carrera com a coordinador general de CDC. Fins i tot com a successor de Mas. Sempre, clar, que el xiringuito no s’enfonsi abans.

Saben quantes cops surt la paraula “independència” al document sobre la refundació del partit aprovat pel consell nacional? Tres, però per dir boutades sobre “la bondat de la independència” o la necessitat d’“eixamplar la majoria social”.

El text, en efecte, tampoc és per tirar coets. La refundació de Convergència és una operació de màrqueting, però tant per tant s’haguessin pogut esforçar una mica. No hi ha cap autocrítica sobre el cas Pujol, per exemple. Ni un mot sobre corrupció.

Per mi que l’ha redactat el conseller Homs en el seu temps lliure. Com el jutge Vidal amb la Constitució. Tampoc m'estranya, d'altra banda. La nova comissionada de Transparència diu que els imputats poden anar a les llistes. I això que és jutgessa en excedència. Ara entenc perquè l'han nomenada.

De fet, la reculada la va començar Iniciativa en la seva convenció del passat 27 i 28 de febrer a Sabadell. Els d’ICV volen ara que Catalunya sigui un Estat “lliure, social i ecològic” en un Estat plurinacional. Els d’ICV-EUiA no saps mai si són carn o peix.

M’estalvio parlar d’Unió perquè dilluns vaig anar expressament a la roda de premsa del seu secretari general, Ramon Espadaler, i no vaig aconseguir treure'n l'aigua clara sobre si la consulta que faran el proper 14 de juny serà sobre la independència o el combat contra el musclo zebra a les Terres de l’Ebre, posem per cas. Tasca que, per cert, correspon al conseller Pelegrí.

El que no he sabut mai és perquè Unió i Iniciativa van donar suport al dret a decidir si, en el fons, no estaven a favor de la independència. Per mi que van confondre la consulta amb una sessió de feng shui o una calçotada a Valls, d'aquelles que els demòcrata-cristians organitzen per celebrar el dia del partit.

Però saben què passa? Que això fa olor de final de règim com deia dimarts passat el diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa. No perquè ho diguin les enquestes, que també, sinó perquè ja flota en l’ambient. És com quan la parella t'enxampa per haver fumat.

Només calia veure els esforços del conseller de Territori, Santi Vila, per vendre mesures sobre habitatge a dos mesos de les eleccions en la roda de premsa de Govern. Dóna la sensació que volen fer en sis mesos el que no han fet en quatre anys.

Tristament, a mi em recorden els últims mesos del tripartit. Quan cada formació accelerava amb els seus projectes de llei per marcar paquet. Els d’Esquerra amb la Llei del Cinema o la Llei de Vegueries. Iniciativa amb l’Impost de Successions. Allò ja era, com ara, un campi qui pugui.

I jo no sé si Mas convocarà eleccions el proper 27 de setembre com es va comprometre públicament o es farà el ronso amb qualsevol excusa. Però fins i tot encara que les endarrereixi el temps corre en contra de CiU. Montilla va esperar fins al final per convocar-les, el novembre del 2010, amb resultat prou conegut: va perdre nou diputats de cop -de 37 a 28- i se’n va haver d’anar a casa.

El passat mes de desembre, en l’habitual copa de Nadal de Xavier Trias amb els periodistes, em vaig trobar Jaume Collboni, que havia estat director de campanya del PSC. Em va confessar que, el maig, tenien enquestes internes que els hi donaven entre 36 i 37 diputats.

L’únic que pot salvar Mas a hores d’ara és que la justícia espanyola actuï contra ell. Sempre he pensat que l’única possibilitat de ser independents és que ens enviïn els tancs, que suspenguin l’autonomia o que inhabilitin el president. En el fons, seria una benedicció per a CiU i l’única manera de revifar el procés.

 

 

Xavier Rius és director d'e-notícies

 

Segueix-me a twitter

Web personal 

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

23 Comentaris

Publicitat
#12 karkamal, La Marca Hispànica, 14/03/2015 - 21:01

encara no us heu adonat q això d la independencia mai no s'ho han cregut ni ells? A veure si us caieu d la figuera d'una vegada. Aquestes collonades dl nacionalisme i la independència només son un producte de màrqueting per entretenir il·lusos i ignorants. Traie-vos la barretina i comenceu a pensar.

#11 Alwix, Barcelona, 13/03/2015 - 11:57

Les causes que generen l'independentisme seguiran allà: llengua, corredor mediterrani, respecte, etc. Em sap greu que et refereixis a tot això com a "règim".

#11.1 Víctor, Barcelona, 13/03/2015 - 13:08

Ahora las causas de verdad: racismo, psicopatía, megalomanía, etc

#11.2 Fran, Vilassar de dalt, 13/03/2015 - 13:40

I no t' oblidis també com a causa el poder ficar la mà a la caixa dels diners amb total impunitat .......

#10 Lluis, BCN, 13/03/2015 - 10:11

Final de règim? Però el pla no era eleccions plebiscitàries i després DUI (independència unilateral)? Oh, wait! El "cuento de la lechera" ja arriba al final...

#9 unborreguuu, de poble, 12/03/2015 - 23:14

millor no dir res del PERQUE d'aquest gir independentista dels que s' anomenen a si mateixos nacionalistes , turull dixit ...ni molt menys parlar de la GESTIÓ DEL 9N , ni de la post gestió POLITICA I SUPOSADAMENT CIVIL(ANC) del NOU 9N ...senyor Rius , veient com actua el senyor MAS , el 27

#9.1 unborreguuu, de poble, 12/03/2015 - 23:20

de setembre no hi haurà eleccions ....hi haurà abans les generals i a esperar aconteixements ....ni rajoy amb la '' TEATRAL ''querella pot salvar aquest nyap del govern dels millors ,,,,

#8 Xipolleig, Barcelona, 11/03/2015 - 21:40

Benvolgut Rius, l' únic que pot comportar la fi del règim és la independència de Catalunya. El règim actual és el regim nacionalconstitucional, hereu del nacionalcatòlic franquista, únicament l' efimera II República Espanyola fou un parèntesi entre els règims espanyols des de finals del s XIX

#8.1 pepe, andorra, 12/03/2015 - 21:54

je, pues vaya solucion la tuya, cambiar una oligarquia por otra mucho peor. Y si quemar conventos, dar golpes de estado revolucionarios y matar jefes de la oposicion elegidos democraticamente es un parentesis, pues q le den a los parentesis. Desde Fernando VII, nada se salva hasta hoy en dia.

#8.3 Xipolleig, Barcelona, 13/03/2015 - 14:27

En canvi l'estraperlista andorrà, està encantat amb les dictadures

#8.4 jordi, ,, 13/03/2015 - 17:47

¿Por qué tienes que insultar, Xipo?
No puedes dar tu opinión sin tratar de injuriar al contrario?