La Punteta · 2 de Febrer de 2012. 19:28h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Funcionaris, feu-vos empresaris

Unes dependències oficials, a les sis de la tarda

Catalunya ha estat aquest dijous un país okupat. No pas per la Legió com es temia Joan Tardà ni per milers d'indignats, sinó per funcionaris que protestaven per les retallades del Govern. Hem batut probablement el rècord guinness en matèria d'ocupacions laborals.

Si els meus compte no van errats: s'ha ocupat la Secretaria General de Funció Pública a la plaça de Catalunya, els serveis territorials d'Ensenyament a Barcelona, la subdelegació del Govern a Lleida, la Delegació del Govern a Tarragona i el rectorat de la Rovira i Virgili. I potser encara em deixo alguna dependència oficial.

Però, amb franquesa, el dia que s'ha sabut que a Catalunya hi ha 633.000 aturats -19.000 més durant el mes de gener- em sembla un disbarat que una colla de funcionaris encara protestin perquè els toquen el sou. Oi que CCOO i UGT, quan han de fer retallades, també preparen acomiadaments?.

Per això, a tots els funcionaris que protesten contra les retallades els recomanaria que es fessin empresaris. Aquí encara tenim una imatge de l'empresari d'un paio que fuma en puro, té un cotxàs a la porta i una querida a la cantonada, però oblidem que un autònom -o un botiguer- és també un empresari.

Un dia m'explicava el síndic de la Borsa de Bacelona, Joan Hortalà, que el primer que va fer quan Pujol el va nomenar conseller d'Indústria (1984-1987) va ser una campanya institucional a favor dels empresaris, perquè encara arrossegaven la llufa que se'ls havia penjat durant el franquisme -probablement justificada en molts casos- d'explotadors del capital.

Però tinc un amic, el Cesc, que arran de la crisi del tèxtil va haver de fer-se taxista: ha arribat a treballar catorze hores diàries perquè si no no li surten els números. Els autònoms, a més, no es posen mai malalts, perquè si s'hi posen no cobren. En canvi, tinc un fill, que va a la pública i aquest curs porta ja tres professors de matemàtiques. Ai el dia que parlem de l'absentisme laboral entre els funcionaris, inclòs entre els mestres.

El passat 23 de gener la directora de la Fundació Persona i Treball de la CECOT, Anna Delclòs, explicava en un reportage a La Vanguardia -a càrrec de Rosa Salvador- que al voltant de 90.000 empresaris han hagut de tancar el negoci per la crisi sense "cap tipus d'ingressos", sense dret a l'atur i que només poden -si poden-, tornar a treballar com assalariats o muntant un nou negoci. Com es manifestin tots junts aquests sí que col·lapsen Barcelona

Sempre ho dic, un dels pitjors dies de la Catalunya contemporània va ser el 27 de setembre del 2007: el Departament de Governació -amb Joan Puigcercós de conseller, per cert: un taca negra en la seva trajectòria- va anunciar solemnement una convocatòria de més de 1.000 places -així ens va ara- per entrar d'auxiliar administratiu a la Generalitat en la qual s'hi podien presentar aspirants d'entre 16 i 18 anys per primer cop. Què se n'ha fet de l'esperit emprenedor dels catalans?.

No cal dir que necessitem funcionaris: mossos, mestres, metges, bombers. I que de funcionaris, com de tot, n'hi ha de bons i de dolents. De pencaires i de dropos. Però també que, en temps de crisi, tenir feina per a tota la vida és un luxe i que, durant anys, entrar de funcionari a la Generalitat ha estat una autèntica bicoca: setmana de 37,5 hores, horari flexible, jornada intensiva a l'estiu i fins a nou dies de permís per assumptes propis. Hi ha hagut garrotades per entrar d'administratiu, de mosso o de mestre.

Encara recordo les declaracions del representant de CCOO, Guillem Sabaté, als Matins de TV3 quan l'Ariadna Oltra li va preguntar pel tíquet menjador de què gaudien els 100.000 funcionaris de la Generalitat. L'home va posar uns ulls com unes taronges perquè, en la seva opinió, si es els el retiraven "els més perjudicats no són els empleats públics, sinó els bars i restaurants, que perdran diners". Massa ben acostumats.

I els de presons? Saben perquè van posar en perill la Model? Per què van bloquejar cinc centres penitenciaris: Tarragona, Brians I, Brians II, Quatre Camins i Joves de Quatre Camins? Perquè els han retallat dos festius -de 16 a 14- i 41 euros de la nòmina -de 133 a 91- del complement de presència efectiva. Un complement, no t'ho perdis, per evitar l'absentisme laboral que esmentava més amunt.

A les acaballes de l'anterior legislatura vaig anar a entrevistar l'aleshores secretari general de Comunicació, Carles Mundó. Mentre esperava em van sorprendre dues coses: una, que a les sis de al tarda no quedava ni déu en aquell edifici de Via Laietana, com poden veure en la fotografia que il·lustra aquest article. Només la seva secretària esperant que el periodista enllestís l'entrevista en qüestió. la segona era l'elevat nombre d'exemplars de Time Out a la sala d'espera, però això ja són figues d'un altre paner.

 

Si t'ha agradat aquest article potser t'agradarà aquest llibre (11,40 euros):

Contra la Barcelona progre

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir al twitter:

@xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

47 Comentaris

Publicitat
#40 Marta, Barcelona, 14/02/2012 - 18:28

Es tracta d'un article molt desagradable i en què es percep una certa ràbia contra el funcionari; una persona que, al cap i a la fi, és un treballador com un altre que cobra (en general) força menys del que podria cobrar un treballador equivalent en el sector privat. Us heu equivocat d'enemic.

#39 Joanet, Sant Pau, 07/02/2012 - 18:04

Funcionari ho pot ser tothom. Només cal passar unes dures oposicions i un cop guanyades acontentar-se a cobrar menys que a la privada.

#39.1 Pablitu, BCN, 07/02/2012 - 20:51

Cobrar menys? Serà tu que ets alt funcionari.
Els treballadors de base de la publica siguin del grup que siguin cobren més i tenen millors condicions.
Ara un dirigent cobra menys si.

#39.2 Joanet, Sant Pau, 07/02/2012 - 21:28

Pablitu, jo no soc funcionari ni alt ni baix.
Ara, si tu enveges tant ser funcionari, encara que sigui de base, t'encoratjo a preparar-te unes oposicions i un cop les hagis guanyat aleshores podràs criticar amb fonament.

#37 Eddie, Terrassa, 06/02/2012 - 15:06

Senyor Rius, en lloc de criticar als funcionaris,que com a tot arreu alguns no fan bé la seva feina,hauria de defensar l'àmbit públic i criticar les retallades. Perquè no oblidi que al final qui surt perjudicat també és el ciutadà. No faci d 'altaveu del mon financer.

#36 Laura, Barcelona, 06/02/2012 - 14:26

Em sembla que la teva mirada crítica no està del tot ben dirigida, envies els teus cohets a treballadors/es com tu, bé no se si com tu. Persones que han hagut de passar unes dures oposicions i que ténen problemes a la feina com tothom.El que s'ha de críticar es la corrupció, a tots els nivells.

#35 Faust, Alguaire, 05/02/2012 - 15:32

Algú ha dit que aquests 633.000 aturats són només del sector privat. A veure qui sap comptar-ne un que sigue funcionari. Els autònoms em d´ anar a buscar la pela a Guinea Ecuatorial, Panama, o sota alguna pedra. El cos de la funció pública a prendre alguna Conselleria o Direcció