La Punteta · 21 de Novembre de 2012. 12:22h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Gràcies, Pedro J.

Si CiU arriba a la majoria absoluta serà gràcies a les portades d'El Mundo. El comitè de campanya del carrer de Còrsega hauria d'anar pensant a fer-li un monument a Pedro J. Ramírez o, com a mínim, enviar-li una panera per Nadal.

Perquè, almenys fins ara, cap de les enquestes publicades no li donen la xifra màgica dels 68 diputats. Només la del CEO, però des que Jordi Argelaguet va encertar que Duran guanyaria Chacón a les darreres eleccions generals em vaig prometre no tornar a qüestionar la seva tasca professional.

Que consti que -més enllà de discrepàncies ideològiques i professionals- considero Pedro J. Ramírez un dels millors periodistes d'Espanya. No és fàcil aixecar un diari del no-res -ho dic per experiència- i convertir-lo en el segon més llegit de tot l'Estat. En el que aquí coneixem com la Brunete mediàtica, El Mundo està per davant de l'ABC o La Razón.

A més, la ploma de Pedro J. és de lectura gairebé obligada tots els diumenges. Personalment no he entès mai que -més enllà de l'estil una mica barroc en temps de Twitter- no entrés a la RAE en detriment d'un novel·lista tan fluix com Juan Luis Cebrián o Luis María Anson, que ha passat a la història de la literatura per una hagiografia de Don Juan i una recull de poesies. La RAE, com TV3, també va per quotes.

Fins i tot per influència: quan Pedro J. es tira un pet, Génova tremola. L'enduriment de l'oposició del Govern del PP a les aspiracions sobiranistes d'Artur Mas -amb pífies incloses com la de Gallardón o Wert- té molt a veure amb la campanya persistent d'El Mundo d'ençà de l'Onze de Setembre.

Ens agradi o no aquest diari ha tingut un paper capdavanter en la denúncia de la corrupció. Quan jo era un redactor ras i curt de La Vanguardia -amb Joan Tapia de director- els escàndols del PSOE acostumaven a quedar relegats a un breu o un parell de columnes mentre que a El Mundo eren de portada: GAL, Roldán, Filesa, Ibercorp, BOE, etc.

Al final, tots aquells escàndols -que li van costar la presidència a Felipe González- van anar a missa. Amb el temps, potser es podia acusar Pedro J. de voler afavorir la victòria del PP, però tots van acabar amb investigacions judicials i sentències en ferm.

Mentrestant, altres diaris fins aleshores de referència, com El País, es dedicaven a fer contrainformació o fins i tot a justificar amb entrevistes a generals retirats la guerra bruta contra ETA. El mite d'El País, intacte des dels meus temps a la facultat, em va caure llavors als peus.

Per això sempre he atorgat força credibilitat a les informacions d'El Mundo -també va ser dels primers amb el cas Urdangarin-, però en canvi ara no hi posaria la mà al foc amb les darreres informacions sobre Mas.

En primer lloc perquè semblen un poti-poti: que a hores d'ara Jordi Pujol tingui un compte a Suïssa és inversemblant. Jo, que l'he tractat només a nivell professional, posaria la mà al foc per ell: és l'únic polític que conec que ha estat 23 anys de president de la Generalitat i no ha canviat ni de pis.

I dic per ell, no per qualsevol altre familiar. Però la majoria de polítics, quan estan a dalt de tot, acostumen a canviar de pis, de cotxe i fins i tot de dona. El mateix Luis Roldán, que es va casar en segons núpcies amb una senyora bien de Madrid, n'és un exemple paradigmàtic.

Pel que fa al compte del pare d'Artur Mas a Suïssa és un fet vell -ell mateix el va regularitzar en vida-, que simplement han ressuscitat a efectes periodístics. El president, potser cal recordar-ho, ha vist morir el pare i la germana en sis mesos. Jo no el vaig veure mai tan tocat com el dia de la mort de la seva germana.

La família Botín, per exemple, em sembla que hi tenia 200 milions i ningú no ha fet tants escarafalls. A més, sospito que el cas Palau és, en efecte, un cas de presumpte finançament irregular de CDC, però no d'enriquiment personal dels seus dirigents. I ja em perdonaran que no sigui més concret perquè la polèmica m'ha agafat de viatge.

Però si Pedro J. no hagués tingut una actitud tant bel·ligerant contra la independència durant els dos darrers mesos, les informacions d'El Mundo tindrien més credibilitat. En aquest cas, no sembla que faci periodisme, sinó política.

Amb franquesa: jo hi veig la llarga mà del PP. El mecanisme habitual: el Govern filtra un informe o un suposat informe a un diari, aquest ho publica en el moment just -a una setmana de les eleccions- i després ministres com Cospedal o Montoro demanen explicacions.

Per això, a Catalunya tindran un efecte contrari al desitjat. Llevat de partits com el mateix PPC o el PSC, que ho aprofitaran per legítims interessos electorals, ningú no s'ho creurà i més aviat afavoriran CiU. El que deia en començar: si Mas aconsegueix majoria absoluta serà precisament gràcies a Pedro J. Ramírez. Mai hagués pensat que el director d'El Mundo acabaria afavorint la independència. Gràcies.

 

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticies

Facebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies

Obres completes: http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

Publicitat
Publicitat

42 Comentaris

Publicitat
#23 Javi, Barcelona, 22/11/2012 - 19:29

Decía Albert Camus, que amaba mas la Justicia que a su Patria. Parece evidente que los nacionalistas utilizan a la Patria para llenarse los bolsillos.

#23.1 Francesc, Barcelona, 23/11/2012 - 12:31

Javi, tu també ets nacionalista.

#23.2 María Jesús, Barcelona, 23/11/2012 - 13:50

Hannibal Lecter a su psiquiatra: "tú también eres un psicópata".

Jajaja

#22 Catalunya a prova, Olost, 22/11/2012 - 18:51

Catalunya no pot aspirar mai a ser un Estat europeu de ple dret amb una Justícia pròpia d'una dictadura africana.En les democràcies europees consolidades seria impensable un procediment judicial com el Cas Palau.El caciquisme és incompatible amb els valors democràtics, excepte al sud dels Pirineus.

#21 gertrud , BCN, 22/11/2012 - 18:05

Pepe, no facis el ridícul amb això del racisme i la xenofòbia dels catalans, que no ho son. En canvi, ho son tots els nacionalistes castellanistes, que volen una Catalunya castellana i sotmesa.

#21.1 pepe, andorra, 22/11/2012 - 20:44

Yo no he dicho nada de catalanes, me refiero a los ultrascatalanistas, no todos los catalanes son ultras, racistas e hispanofobos; infórmate mejor querida, pq no existen nacionalistas castellanistas, les corto a todos la cabeza Carlos I, nieto de Fernando el católico. Lo q dices es al revés.

#20 juan, quatarluña, 22/11/2012 - 17:44

Rius,el programa de la generalitat Eugeni Xammat para comprar voluntades en la prensa internacional asi como el colectivo Enma, estan todos los días difamando al pueblo español y no ha sido nunca noticia en tu medio de comunicación. Asi os va a la prensa española de los diferentes regímenes. RUINA

#19 ajd, Reus, 22/11/2012 - 14:51

Lectura muy recomendable antes de las elecciones

http://biblio.juridicas.unam .mx/libros/5/2456/8.pdf