Publicitat
La Punteta · 13 de Juliol de 2015. 10:01h.

JORDI XUCLÀ

Jordi Xuclà

Grècia? Europa!-

Hi ha una vella frase de Jean Monnet que diu que la construcció europea es va fent a cop de sotracs i crisis. Potser sí que va ser així en el passat, que ja no és discutible, però la crisi de Grècia en l’Eurozona ens fa pensar que no pot ser així en el futur.

Massa s’ha posat en risc, massa s’ha constatat que l’euro era una moneda jove sense els mecanismes de salvaguarda i supervisió en els estats membres. Amb la crisi grega es fa front a l’hora de la veritat perquè la zona euro revela les ambigüitats que es van acceptar fa deu anys. Durant aquesta dècada hem compartit una moneda única mentre s’ampliaven les divergències econòmiques.

Les economies s’han allunyat, com ho han fet els pobles, amb un demos comú més dèbil. Des del no francès i holandès a la Constitució europea  fa deu anys, no hi ha hagut avenços importants a la UE. La crisi grega és el símptoma d’un problema molt més profund. És el símptoma que la zona euro no té mitjans per arribar fins al final i que no ha creat els mecanismes de solidaritat que han d’acompanyar una zona monetària. És un projecte polític que s’ha quedat només amb una zona de lliure canvi.

Els governs europeus i la Comissió han posat en greu risc la zona euro. La sortida de Grècia de la zona euro no seria només una falla econòmica sinó també una falla política. No acceptar que s’ha de fer tot el possible per mantenir Grècia en la zona euro és acceptar un retrocés d’Europa. Solucionar el dossier Grècia serà una catarsi del sistema defectuós europeu.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Kropotkin, Vic, 14/07/2015 - 08:32

Estos estelados son siempre interesantes de leer.... Jua, jua, jua,.... zzzzzzzzzzzzzz.....