Publicitat
La Punteta · 28 de Maig de 2015. 07:25h.

JORDI XUCLÀ

Jordi Xuclà

Guanyar en temps de ruptura

Abans els partits grans eren com una manta que cobria els peus i la boca i el nas i aconseguien fins al 40% dels vots i a més eren hegemònics. Ara ja no, estem com a Holanda o a Dinamarca o a Suècia: la manta tapa els peus o la boca, però tot alhora ja no. El primer partit guanya amb un, posem-hi, 25% dels vots; el segon amb un 21% i així anar sumant. I encara sort que el president Artur Mas i un grup de dirigents de la nova etapa van intuir que el país es movia cap a un robust sobiranisme de les conviccions (ja veurem si dels sacrificis transitius) i això fa que avui CiU estigui viva i hagi guanyat les eleccions municipals i no pas que estigui trinxada i en caiguda lliure com el PSC i el PP a Catalunya.

Això no vol pas dir que ens hàgim de gronxar en la complaença. Perquè hem guanyat en les pitjors circumstàncies. Tota la campanya hem fet com si no recordéssim el que va succeir el 25 de juliol de l'any passat, quan Jordi Pujol va firmar un paper de confessió que encara avui, com a advocat, no entenc ni en l'estratègia personal ni en el dany col·lectiu causat. Les coses estan així. En aquestes circumstàncies, hem resistit i ERC ha rebut un toc d'atenció per la seva negativa a la llista conjunta sobiranista plantejada el passat novembre. La CUP, que és independentista però pensa molt diferent que jo en el terreny ideològic, ha fet un important salt endavant.

Compte que els arbres de la Colau no us deixin veure el bosc de la CUP, seguidors d'ERC. Ara, doncs, per salvar l'anomenat procés sobiranista amb vista a les eleccions del 27 de setembre, és l'hora de tornar a plantejar la llista conjunta sobiranista. No cal que ho faci el president perquè no hi ha res més desagradable que rebre dos cops un no. Pregunteu als que confien en el que estem fent.

Podem, amb nom d'Ada Colau, governarà Barcelona. És clar que l'alcaldessa Colau no creu ni en l'economia de mercat ni en la sobirania de Catalunya. Ja els fot a Madrid mirar amb perplexitat Catalunya i dir que el que no han pogut aconseguir ells, ho ha aconseguit l'alegre vot d'irritació i experimentació de Barcelona en Comú: "España antes roja que rota".

I el PP ja pot començar a considerar molt seriosament el seu pas a l'oposició. Ho hauria d'haver ensumat des del resultat de les andaluses. El que no han pogut set anys de dura crisi econòmica, ho ha catalitzat la indignació per la corrupció i la política vella. Comtesses jubilades per les urnes i l'equip d'Aznar mantingut pel president registrador de la propietat profundament envellit de cop. I immobilisme per resposta. Amb Catalunya, amb el sistema constitucional esgotat, amb tot. En els propers mesos, en dues votacions, s'acabarà de configurar el panorama nou. El que fins ara s'anomenava CiU ha sobreviscut perquè vam sintonitzar amb una onada de ruptura tranquil·la. Tot i que els contratemps han estat de magnitud sísmica. Acabem d'obrir-nos de cap i de cor al que ve de cara.

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 BEJOTA, BCN, 02/06/2015 - 17:38

CATALANS: 7.571.127

CENS: 5.376.160

VOTANTS: 3.049.806

Separatistes: 1.398.099

Separatistes: 18'46%

N.B. RES DE RES I MENYS VOTS TRENCAPTRIES QUE AL QUEBEC I ESCOCIA.

#4 Carlos GOmez, Bcn, 01/06/2015 - 00:35

Que aixo s´acaba, que s´ensorra.
Ja era hora.

#3 Anna J., Barcelona, 29/05/2015 - 11:23

Cuánta rabia canalizada en unas pocas líneas, Sr. Xuclà. CiU es el Titanic, y si no lo quiere ver, tanto peor para usted... y los suyos.

#2 BEJOTA, bcn, 28/05/2015 - 14:36E. EUROPEES. Els -1.401.421 vots- que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, això no és força suficient.

(24 M: 1 398 099 ENTRE CIU ,ERC I CUP)...
#1 unborreguuu, de poble, 28/05/2015 - 08:28

hahahahahahahaha...com diria Montilla aquest article és un gran CHIST hahahaha...gràcies per fer-me riure de bon matí hahaha