La Punteta · 7 d'Agost de 2015. 09:52h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

'Guerra bruta' a través de TV3

Sort que el president de la Generalitat va dir, en la seva compareixença davant la premsa dimecres passat, que “no sé si hi haurà guerra bruta al 100%, el que sí que li puc assegurar és que nosaltres no la farem”. La frase va ser pronunciada només 24 hores després que convoqués eleccions en directe pel Telenotícies Vespre, fes una declaració institucional i entrevistessin Oriol Junqueras com a “cap de l’oposició” malgrat que va a la mateixa llista que el president.

El que va fer Mas -en prime time-, no s’havien atrevit a fer-ho ni Jordi Pujol, ni Pasqual Maragall, ni José Montilla. En la meva opinió, no ho hagués fet ni Pau Claris en el moment de proclamar la República Catalana el 1641 en el cas, òbviament, que hagués tingut TV3. República que, d’altra banda, va durar una setmana perquè de seguida vam demanar aixopluc al rei de França.

Llevat a esports que com és habitual van parlar del Barça, vam tenir doncs gairebé dues hores de procés a través de la televisió pública de Catalunya. I malgrat l’aparent èxit d’audiència -Mas va aconseguir un 25% de share i Junqueras un 19%- segueixo pensant que hi ha bombolla. En números absoluts, al líder de CDC el van seguir 478.000 catalans i al d’Esquerra 434.000 d’un cens total de 5,5 milions d’electors.

Però tampoc tinc clar que tots els telespectadors de TV3 votin la candidatura conjunta el proper 27-S. Com a les eleccions del 2012, que no tots els que van anar a la Via Catalana van votar després CiU. Va ser el gran error de càcul de Mas: pensava que guanyaria de carrer. Mai més ben dit.

El Sindicat de Periodistes de Catalunya es va afanyar a dir l’endemà que TV3 fa “el ridícul i és un motiu de desprestigi per als seus professionals”. Fins i tot que van ser “errades greus” -com la d’aquell “.Cat” monocolor-, però en realitat no van ser errades, tot era premeditat.

Els del SPC són els únics que s’han atrevit a dir la seva. En canvi, no he sentit protestar al Col·legi de Periodistes -aquells que portaven els blocs electorals a Brussel·les- ni al comitè d’empresa de TV3 -o com a mínim al comitè professional- ni al Grup Barnils -Rita Marzoa n’és membre-, per exemple. Tots deuen estar de vacances.

És curiós perquè l’altre dia repescava, entre els papers de casa, un dossier que va fer CiU durant el mandat de Pasqual Maragall -quan David Madí encara remenava les cireres a la federació- amb el títol explícit de “2 anys perduts, 2 anys de mal govern”. A la portada hi ha un rellotge de sorra, com si al llavors president se li acabés el temps.

A dintre les crítiques estaven agrupades en tres capítols: “ineficàcia”, “mentida” i “desprestigi”. Ves per on algunes d’aquestes es podrien aplicar ara a Convergència. Com la “d’un govern que no legisla”, la “supressió d’alts càrrecs”, el “Quart Cinturó” o la “manca d’efectius dels Mossos en diferents parts del territori”.

Però l’apartat que fa més patxoca és quan parla del “fracàs dels mitjans de comunicació públics catalans en mans del tripartit” perquè “en aquests dos anys s’han carregat la pluralitat i la independència amb nomenaments partidistes”.

Un dels nomenaments partidistes que llavors criticava CiU era precisament el de Rita Marzoa, ara votada per Convergència com a nou membre del consell de govern de la CCMA. Marzoa va ser escollida el passat 22 de juliol gràcies als vots de CiU i ERC -70 vots a favor- i tota la resta de la cambra en contra -58 vots no i 4 abstencions-. Per celebrar-ho se’n va anar de vacances l’endemà.

Pel que fa a Esquerra, si fa no fa el mateix. Al llibre “Revoltats” -una conversa entre Oriol Junqueras i Justo Molinero a càrrec de Saül Gordillo, jo sempre cito-, el president d’Esquerra arriba a dir que “caldria desgovernamentalitzar TV3” i que “de vegades comet l’error d’actuar com una televisió més governamental -de partit- que pública -de país-.” (pàg 143). Deu ser per això que hi surt entrevistat com a “cap de l’oposició”.

Ja ho he dit en altres ocasions: la independència de la premsa també sortirà tocada del procés perquè mentre a TV3 la fan servir com un kleenex la majoria de mitjans miren cap a una altra banda.

A la roda de premsa de dimecres passat a cap periodista se li va ocórrer preguntar sobre les interferències a Televisió de Catalunya. A mi tampoc perquè prou feina vaig tenir: vaig haver de fer les meves en castellà atès que el president no em va donar la paraula mentre contestava en català.

Això sí, va haver-hi un col·lega que va demanar sobre les “repressàlies” de Rajoy l’endemà del 27-S. I La Vanguardia és capaç de fer un editorial avui mateix sobre Sol Daurella -justificada, d’altra banda-, però no sobre l’espectacle de la llista amb polítics, sense polítics o a mitges.

Sap greu dir-ho però la premsa catalana, de vegades, fa vergonya. Ens hem venut al poder.

 

Twitter

Web personal

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

63 Comentaris

Publicitat
#23 Jordi, L'H, 11/08/2015 - 18:11

No m'explico com ignoreu el fet que 2,5M de persones no están a gust en aquesta Espanya i des del govern de l'Estat enlloc d'intentar saber com suavitzar-ho s'han pres mesures que només han provocat que estiguem més convençuts del que pensem. Realment et dona per pensar que no ens volen. Marxem ja!!

#22 Juanca, Sabadell, 10/08/2015 - 14:39

En Chile, cuando se convocó el referédum para decidir si se mantenía en el poder al dictador Pinochet, los partidarios del NO tenían acceso a la televisión pública. En Cataluña, ni eso. Que cada uno saque sus cinclusiones

#22.1 Jordi, L'H, 11/08/2015 - 18:08

Juanca, hi ha una cosa pitjor que mentir, mentir sabent que menteixes, tu no has vist mai Rivera, Camacho o Iceta entrevistats a TV3??? Va home va, TV3 és partidària com totes les publiques, però dóna veu a tothom i seria elegant per part teva admetre-ho

#21 Barcelona, Barcelona, 08/08/2015 - 19:26

El procès cap a la censura, l'anul.lació de l'oposició, la propaganda absolutista governamental als mitjans públics, l'atac permanet o el linxament dels discrepantes, no porta cap a cap nou país, més bé és un retrocés en el temps

#20 pepe, andorra, 08/08/2015 - 18:55

muy bien dicho, sr. Rius, a Dios rogando y con el mazo a Mas dando (mientras vamos cobrando trinco-trinco propaganda instituCiUnal del 012 y su famosa Genialidad).

#20.1 pepe, andorra, 10/08/2015 - 16:10

y eso no lo puedes decir con tu propio nick pepetroll? Para uno q haces sin insultar y sin hablar de los judios ¿ o es q es el encargo q te ha dejado tu jefe de agrupacion local? pq no es el mismo estilo q los otros, q ya veo q sois mas de uno haciendo el troll, es decir, q puede q os pague un parti

#20.2 pepe, andorra, 10/08/2015 - 19:18

y eso, pepetroll que la TV3 se ve mal en Las Escaldas, q si no los insultarias en todavia Mas. Y no te metas Mas con los judios sino quieres tener problemas en andorra, la de verdad,la de Las Escaldas, no la tuya de Teruel.

#19 Prudenci, Sabadell, 08/08/2015 - 11:00

Impressionant. Deu fer molt de mal al nacionalisme comprobar les declaracions que deia CIU en temps del Tripartit. Gracies per recordarnos-ho. "La verdad os hará libres"
L'enhorabona Sr. Rius.