La Punteta · 17 de Febrer de 2015. 13:16h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Ha nascut una estrella

Joan Iglesias, durant la seva intervenció al programa ‘Divendres’

La nova estrella del sobiranisme és Joan Iglesias Capellas. És un senyor que va pel món amb una targeta que diu “Assessor President Mas. Departament de Presidència”. En realitat té un càrrec llarguíssim:  "director del Programa per a la definició d’un nou model d’Administració Tributària de Catalunya”.

El senyor Iglesias supera ja altres estrelles del firmament sobiranista com el jutge Santiago Vidal -almenys fins que l’expulsin- o el president del CATN, Carles Viver Pi-Sunyer, entre d’altres. Ben mirat és la nova estrella mediàtica: el 4 de desembre ja el van entrevistar a Els Matins de TV3, tres dies després -en ple diumenge- al Telenotícies migdia. I el passat dia 11 al Divendres. I no sé si al .CAT també perquè no hi arribo mai.

Fins i tot s’hi han apuntat mitjans privats, en teoria seriosos, com 8 al dia. El senyor Cuní tanbé el va entrevistar el passat dia 13 i La Vanguardia, que forma part del mateix Grup Godó, aquest dilluns. Em deixava El Punt-Avui, que el passat diumenge dia 8 li dedicava la portada i una entrevista de tres planes.

Però que ha fet fins ara el senyor Joan Iglesias per merèixer aquest interès mediàtic?. Un llibre. Sí, un llibre que es diu “Una hisenda a la catalana. Preguntes i respostes sobre la hisenda pròpia”, que ha editat sàviament Angle Editorial. No es pensin, no és un llibre qualsevol: el pròleg és del propi president de la Generalitat.

Fins i tot el va presentar el mateix Artur Mas el passat dia 2 en un acte solemne a l’Ateneu Barclonès. Va ser una presentació sonada perquè, a més del president, hi havia dos consellers: Francesc Homs (Presidència) i Andreu Mas-Colell (Economia). I dos alts càrrecs: el Secretari General de Presidència, Jordi Vilajoana; i el del Govern, Jordi Baiget.

Qui és Joan Iglesias? Doncs és un senyor nascut a Sabadell el 1965, doctor en dret, que ha estat professor de dret tributari a la UAB i és inspector d’Hisenda. A més, col·labora amb el Consell Assessor per a la Transició Nacional, que també explica moltes coses. Entre ser un inspector d’hisenda i una estrella del CATN no hi ha color. Ara que Mas-Colell ja ha anunciat que no seguirà a la propera legislatura ja el veig de conseller d’Economia.

El més divertit és que, ara per ara, l’Agència Tributària és fer volar coloms perquè no té competències. El passat dia 2 compareixia el seu director, Lluís Franco, a la comissió d’investigació del cas Pujol i reconeixia que només recapta el 20% dels impostos de Catalunya.

“L’Agència Estatal -deia- és la que recapta els grans tributs, IVA, societats, IRPF, tributs locals, etcètera. Per aquests conceptes es recapta el 80,60 per cent en aquests anys”. “Els tributs que gestiona directament l’Agència Tributària de Catalunya -afegia- representen el 7,90 per cent de tots els tributs que es generen a Catalunya”.

Per això el senyor Iglesias és un metàfora del procés: aquí fem volar coloms amb les estructures d’Estat -l’Agència Tributària en primer lloc- malgrat que ni tan sols té poder efectiu. I jo em pregunto: no podríem esperar a la independència per començar a fitxar gent i engruixir l’Administració?.

Encara recordo l’entrevista que li van fer a l’esmentat programa Divendres dijous passat. Feia deu minuts que deia vaguetats de l’estil “hisenda som tots” o el "el sistema fiscal no funciona" quan Xavi Coral, que tampoc és ruc, li va preguntar:

- I ara en quin punt estem? s'està treballant per definir-lo?

Em va donar la sensació que, durant uns instants, Joan Iglesias es va quedar en blanc. Tot seguit va admetre: "exacte, això es el que faig jo i molta altra gent”. Però també reconeixia que "no tenim sobirania fiscal" i que "si alguna vegada aspirem a gestionar la nostra hisenda el que necessitem és un estat".

Per això, el procés s’ha convertit en un permanent fer bullir l’olla de resultat incert. El que és una vergonya és que mitjans de comunicació i periodistes, també de mitjans privats, hagin perdut el més mínim sentit crític.

 

Xavier Rius és director d'e-notícies

 

Segueix-me a twitter

Web personal 

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

25 Comentaris

Publicitat
#23 Trinxaire, Vic, 20/02/2015 - 19:54

Veient els mitjants que donen cobertura a aquest home, els Iglesias i els Riveras no són estrelles no, són GALAXIES !!!!. Els arbres ja no ens deixen veure el bosc. Ja em dirà l'autor d'aquest article, on ha de sortir aquest home. A l'ABC ? A3? Tele5? TVE? Potser a "Las mañanas de Federico ?

#22 ander, lleida, 20/02/2015 - 14:02

Es otro gafapastas que vale para tener buenos apuntes, bien subrayados, y para la biblioteca de la uni y otras mandangas de gente gregaria. Gentes de procés y de voluntad del poble.

El nacionalismo destruye la calidad humana y aparta a la gente con carácter y valía.

#21 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 20/02/2015 - 12:37

Ha nacido una estrella blanca en la Nebulosa de las Masquémedas. Vivirá poco tiempo. Se mueve torpemente, con otras estrellas blancas o rojas, formando uves, enes y eses en dirección al agujero negro del centro de la nebulosa, que se las tragará. Un desastre. Pero será culpa de Madrit.

#20 Domingo , Bna, 20/02/2015 - 12:04

Perdone sr. Rius aquest comentari fora de lloc, ahir L.V digital dia en una noticia que a Catalunya, una abrumadora majoria de cognoms eren Garcia, Perez, Rodriguez, Fernandez i altres, tots espanyols, no creu que a la seva parroquia li agradaria haver pogut gaudir
aquesta noticia?

#19 Lalaia2013, BCN, 20/02/2015 - 08:28

Si féssim el que diu: "no podríem esperar a la independència per començar a fitxar gent i engruixir l?Administració?." vostè seria el primer que crititaria la falta de previsió en el moment de no tenir l'estructura per recaptar.