La Punteta · 5 de Novembre de 2015. 13:07h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Hooliganisme mediàtic

El comunicat de RAC1

El problema no és que Ciutadans, el PSC i el PPC presentin un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional, que també. El problema és que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, s’ha saltat el propi reglament de la cambra.

El reglament en qüestió, en efecte, estableix que la Junta de Portaveus -requisit previ per convocar el ple- no es podrà reunir fins que estiguin tots els grups parlamentaris constituïts. I el Partit Popular té legalment de temps fins aquest divendres a les 9.30 del matí.

El PPC practica el filibusterisme parlamentari? Sí, però hi té tot el dret perquè l’empara el reglament. Fins i tot l’exlíder de Comissions i ara diputat de Catalunya sí que es Pot, Joan Coscubiela, els hi donava la raó en declaracions dimarts passat. És la primera vegada -i segurament serà l’última- que el veig parlant bé del PP. “Estan aplicant aquí la mateixa majoria absolutista que estan aplicant a Madrid, però en català”, va arribar a dir.

Com? Doncs encarregant als serveis jurídics de la cambra un informe per justificar-ho. L’informe s’escuda en què hi ha “precedents parlamentaris”, però no era una Junta de Portaveus oficialment constituïda sinó “representants dels grups parlamentaris assumint les funcions de Junta de Portaveus”. Fins i tot reconeix que "encara no s’havien constituit”.

Per entendre’ns: no és el mateix una reunió oficial de la Junta de Portaveus que una trobada dels portaveus al bar del Parlament o en qualsevol altra dependència parlamentària. En aquella ocasió tampoc era per discutir el tema cabdal de la legislatura, sinó per a “la preparació del debat d’investidura”. Òbviament tampoc és el mateix uns preparatius que una declaració de desobediència al Tribunal Constitucional.

A més, l’informe del serveis jurídics -signat pel secretari general en funcions, Pere Sol i Ordis; no m’agradaria estar a la seva pell- diu que es van produir dues reunions d’aquesta Junta de Portaveus: una el 20 de novembre del 2006 i l’altra el 17 de desembre del 2010.

Però les actes són inequívoques: la primera va ser el 28 de novembre del 2006, no el dia 20. Fins i tot hi surt l’hora: entre les 17.10 i les 18.30. I la segona tampoc va ser el 17 de desembre del 2010, sinó el dia 22. En aquest cas entre les 10.35 i les 11.

M’estalvio altres consideracions com que la mateixa Carme Forcadell hagi tingut una estrena tan fulgurant després de dir que volia ser “la presidenta de tots”. Però els que ens arrosseguem pels passadissos de la cambra des de fa temps mai havíem vist tant mal rotllo a l'inici d'una legislatura. Ni tan sols amb el primer tripartit. Si el primer dia és així com serà la resta del període de sessions?.

Llavors? Per què tantes presses? No es podria intentar fer-ho bé? Ben mirat, ho explicàvem l’altre dia: hi ha motius polítics i jurídics per intentar saltar-se els terminis establers. Però sobretot hi ha la voluntat de donar la imatge que el procés va endavant a veure si, amb una mica de sort, la CUP facilita d’una manera o altra la investidura de Mas.

Jo, la veritat, penso que a Convergència han perdut el nord -allò que deien alguns consellers- signant un pacte amb la CUP mentre hi ha un president i un govern en funcions, però sobretot sense tenir l’esmentada investidura garantida. Sóc Artur Mas i crido a capítol Francesc Homs i Jordi Turull en el cas que hagin estat responsables del nyap: però vosaltres què heu firmat?. L'altra opcio, clar, és que la CUP estigui fent comèdia fins a les generals i tot estigui dat i beneït.

A més, curiosament, plantegen desobeir al Tribunal Constitucional quan el Govern català ha iniciat aquest dimarts els tràmits per recórrer la Llei del Tercer Sector al TC. De fet, la setmana passada van fer el mateix: en aquest cas la propia reforma del TC i la Llei de Seguretat Nacional. Em sembla lògic, però demostra també poca confiança en les possibilitats del procés. En divuit mesos no hem de ser independents?.

Això sí, tot plegat permet després al portaveu de Junts pel Sí, Jordi Turull, dir que els demòcrates som nosaltres i que Ciutadans, PSC i PPC tenen “dèficits democràtics” malgrat que, a les darreres eleccions, van treure respectivament 736.000, 523.000 i 349.000 vots. En total, 1,6 milions. Gairebé tants com els Junts pel Sí.

Però el missatge cala: l’altre dia vaig haver de recordar a un membre de l’Assemblea -que ho és també d'Òmnium a més de president de les Curses d'Orientació- que dirigents del PSC van patir presó durant el franquisme. Va penjar un tuit que deia que textualment: “Els antidemòcrates: PP = PSC = C,s”.

El problema de debò saben quin és? Que els mitjans també hem fet bullir l'olla. No és que hàgim perdut l’equilibri, el sentit crític, la neutralitat, és que en alguns casos es practica directament el hooliganisme. No es pot parlar de política, i menys per ràdio, com si fos un partit del Barça.

Dimarts passat, per exemple, vaig rebre una nota de premsa de Rac1 que deia: “Inés Arrimadas assegura al ‘No ho sé’ que ‘mai a la història s'ha fet una junta de portaveus com la de demà’ sense portaveus. Això, malgrat que al 2006 i al 2010 se'n van fer quan els grups no estaven constituïts i no tots havien nomenat el seu portaveu”.

No sé si, en el fons, es volia deixar la cap de l’oposició -perquè ens agradi o no és la cap de l’oposició- com una mentidera, com una imbècil o com les dues coses alhora, però com he explicat els fets són els fets.

Tampoc sé si l’endemà van rectificar perquè un dia vaig sentir el presentador de l’espai foten conyeta amb la Delegada del Govern espanyol -a mi tampoc m’agrada quan, a l’altra banda, se’n foten del president de la Generalitat- i ja en vaig tenir prou. Vaig pensar que el moderador trencava la neutralitat informativa que ha d’imperar en una tertúlia radiofònica. El conde de Godó, que es veu que es partidari del diàleg, no deu escoltar Rac1.

Hi ha periodistes a Catalunya que van hiperventilats. El sol surt per l’est, però alguns s’entesten a dir que, també pot sortir per l’oest. No, sempre sortirà per l’est. L’aigua també és incolora i inodora. Però n’hi ha que venen que, amb la independència, tindrà gust de whisky escocès. No, l’aigua és incolora i inodora.

L’altre dia un altre col·laborador de Rac1, en aquest cas de la tarda, també recordava que Rajoy era gallec com Franco. Home, sí, però un era un dictador i l’altre -també malgrat que ens pesi- va treure gairebé onze milions a les darreres elecciones generals. Ramon Mercader també va assassinar Trotski, però això tampoc vol dir que tots els catalans siguem assassins.

Acabi com acabi el procés -fa ja tot la pinta que acabarà malament encara que acabés bé: amb la independència- els mitjans públics i privats d'aquest país haurem tingut molta responsabilitat en tot plegat. Ens ho hem empassat tot. Alguns -i algunes com Mònica Terribas- han passat a l'altra banda de la trinxera.

Suposo que fins i tot la BBC, a la guerra de les Malvines, devia anar a favor dels anglesos. Però allò era una guerra de debò amb avions, canons i ... víctimes mortals. Prendrem mal. Ja no sé com dir-ho.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

38 Comentaris

Publicitat
#19 pepe, andorra, 09/11/2015 - 20:33

muy bueno, todos son holligans menos nostros, q somos... eso, ¿q somos nosotros, exactamente, sr. Rius?.

#19.1 pepe, andorra, 10/11/2015 - 21:23

Esta claro. El sr. Rius es periodista y pepetroll un trolete al servicio del regimen. Es una pregunta facil pepetroll. Y del resto no se. No conozco a todo el mundo.

#19.2 pepe, andorra, 11/11/2015 - 13:38

joer, mi pepetroll es un prodigio, no conoce a todo el mundo, y eso q en Las Escaldas son 69 (Mas unos cuantos millonarios foraneos de la Banca Privada).

#18 Santiago, Madrid, 09/11/2015 - 15:30

¡ NO al GOLPE DE ESTADO de los INDEPENDENTISTAS !

Es un GOLPE DE ESTADO contra los 44.500.000 de españoles, incluyendo al 53% de catalanes no independentistas

El gobierno debe aplicar el artículo 155 de la Constitución y la Ley de Seguridad Nacional para garantizar los derechos constitucionales

#18.1 Casper, Bcn, 10/11/2015 - 18:30

El loro no se cansa. A ver si alguien le arranca las plumas.

#17 Santiago, Madrid, 09/11/2015 - 15:29

El Gobierno:

debe suspender la autonomía de Cataluña
debe poner los Mossos a las órdenes del Ministerio del Interior
debe intervenir la hacienda catalana para evitar pagos al independentismo
debe abolir todas las normas que persiguen al Castellano
debe garantizar la educación en Castellano

#16 Santiago, Madrid, 07/11/2015 - 20:47


¿Pretenden declarar la independencia con el 47% de votos?

Es un GOLPE DE ESTADO contra los 44.500.000 de españoles, y el 53% de catalanes no independentistas

El gobierno, el PP, el PSOE, Ciudadanos y UPyD aplicarán TODAS LAS MEDIDAS que contempla la Constitución para evitar el GOLPE DE ESTADO

#15 José Quinta, LH, Cataluña, España, 07/11/2015 - 10:05

Gracias por la aclaración sobre los falsos precedentes de reuniones de Juntas de Portavoces ... sin todos los portavoces.
Por otro lado, mejor que no se demore más lo de la resolución secesionista. Cuanto antes se peguen la ostia estos alucinados, mucho mejor. Por favor, que no se echen atrás!