La Punteta · 22 d'Agost de 2014. 22:28h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Hoy he venido a hablar de mi libro

Aquí el dia que vaig coincidir amb l'actriu eròtica Maria Lapiedra

A mi el que em fa gràcia és que Jaume Collboni, Alfred Bosch o Ricard Gomà critiquin ara Xavier Trias pel merder de la Barceloneta. És veritat que l’alcalde, com a Can Vies, està desapregut. Però l’altre dia entrevistàvem un veí i deia que les queixes es remunten al 2008. Gomà era tinent d’alcalde d’Acció Social i Ciutadania!.

Perquè, no ens enganyem, no és només un problema de turisme, sinó d’incivisme. L’estiu del 2014 serà l’estiu en el que els veïns de Gràcia o de la Barceloneta han dit prou. Com ja van dir també els de Sants amb Can Vies.

I perdonin que hoy haya venido a hablar de mi libro -com l’Umbral-, però alguns ja ho deiem. El 2011 vaig publicar el llibre Contra la Barcelona progre (Dux Editorial) -gràcies a un editor incaut que obeeix al nom de Josep Maria Vall- en el que ja denunciava que un dels problemes de la ciutat era l’incivisme.

No es pensin, era un bon llibre encara que l'hagués escrit jo: vaig rebre elogis de Pilar Rahola, Manuel Cuyàs, Josep Maria Espinàs i Valentí Puig, entre d'altres. Manuel Trallero va fer un pròleg que em deixava pels núvols: el dia que la palmi el poden fer servir de necrològica. Fins i tot vaig ser contraportada a La Razón -el títol els hi molava- i em van entrevistar a Ràdio Ciutat de Badalona.

La prova definitiva que era un bon llibre -insisteixo: malgrat l'autor- és que no en van parlar ni a TV3 ni a Catalunya Ràdio. Ni La Vanguardia ni a Rac1. Silenci absolut. De fet, passa sovint: en van parlar més a Madrid que aquí i això que era en català. Periodista Digital se'n va fer ressò i a Libertad Digital van fer una crítica molt elogiosa malgrat que sóc indepe. També em van convidar a Intereconomía, però aquell dia no vaig treure cap estelada. Encara no havia començat el procés. Al final va funcionar gràcies al boca a orella.

Tampoc vaig ser l’únic. Com que el model socialista que havia governat Barcelona durant més de 30 anys feia aigües per tot arreu va haver-hi quasi un fenomen editorial amb altres iniciatives -molt superiors a la meva, per descomptat- com Odio Barcelona. Allò sí que era una sacsejada intel·lectual.

Però que consti que, quan vaig cada dimarts a les rodes de premsa del Consell Executiu, no trobo gens ni mica de diferència entre la Barcelona de Xavier Trias i la de Jordi Hereu. En una zona tan turística com el carrer del Bisbe hi ha exactament els mateixos pidolaires ara que abans.

Jo sempre he dit que la mendicitat, en una ciutat com Barcelona, hauria d’estar prohibida. A Canterbury (Regne Unit) ho està i ningú fa escarafalls. Malament rai si els serveis socials de l’Ajuntament no es poden fer càrrec dels més desafavorits. La mendicitat, per cert, també li tocava a Ricard Gomà.

Per això -ara faré autocrítica-, la darrera vegada que em vaig trobar l’exalcalde Hereu quasi em vaig posar de genolls en senyal de penediment. Era un acte a la Cambra i hi ha testimonis. A aquest pas Trias el farà bo. Fins i tot jo l’enyoro. A més, va deixar uns finances impecables que ara ha aprofitat la Generalitat.

Però, com han canviat les coses. Abans criticaves l’incivisme i eres un fatxa, un carca, un ranci. En fi, dreta dura. L’important era la llibertat individual. Jo sóc un ferm partidari de l’imperatiu kantià: no facis el que no vulguis que et facin.

Perquè tots aquests que ara critiquen Trias van estar rumiant durant anys si havien de reformar la famosa Ordenança Cívica i, quan ho van fer-ho, van fer una reforma light. Al final, en efecte, es va aprovar el 2006 amb el vot en contra d’Iniciativa, que formava part de l'equip de govern.

En el fons, l’únic pel que va servir va ser per fer fora els netejavidres de la Diagonal. Deu ser que feien la guitza als cotxes oficials. El més coherent va ser Alberto Fernández, que ja va dir des d'un bon començament que era tova.

En canvi, Trias no s’ha atrevit ni a tocar-la. El darrer cop que me’l vaig trobar -al sopar anual de l’Asociación de Empresarios Gallegos en Cataluña- li vaig dir que era el primer que havia d’haver fet. Em va venir a dir que, amb catorze regidors, més valia no ficar-se en embolics. Qui dia passa any empeny. Això val per una banda i l’altra de la Plaça Sant Jaume.

I encara recordo el dia que a Ricard Gomà li vaig preguntar, en roda de premsa, si s’havia de prohibir el nudisme per Barcelona. Em va contestar que era una qüestió de lliberat personal” i que no calia recórrer al “principi d’autoritarisme”. “Els casos de nudisme són absolutament puntuals i no generen cap probema de convivència”, va afegir. Con dos cojones vist el que ha passat a la Barceloneta.

La crítica al turisme de masses de PSC, ERC o ICV amaga, en el fons, que ells són tant o més responsables del que està passant. A Trias la ciutat se li està anant de les mans, però uns i altres van governar fins el 2011. Gomà aspira a que els de Guanyem li facin lloc mentre que Jaume Collboni i Alfred Bosch tindran molt difícil fer oposició a Xavier Trias. Els seus respectius partits van fer els ulls grossos amb el mateix incivisme que ara critiquen.

 

PD/ Per cert, no busquin el llibre. Està exhaurit. No pretenia vendre cap exemplar.

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

TwitterPublicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#6 Raimon Rodríguez, Mataró, 23/08/2014 - 16:01

Maestro Rius: pásese al digital. Así sus libros no se agotarán. Saludos.

#4 Decat, Decat.cat, 23/08/2014 - 12:33

Sr. Director: En la seva exposició trobo a faltar un fil argumental. Qui se'n beneficia, d'aquest tipus de turisme? A Mallorca ja ho tenen clar, fins i tot els Escarrer... http://blogs.elconfidencial.com/espana/diario-robinson/2014-08-18/sobran-diez-millones-de-turistas-basura_176832/

#3 Xevi, bcn, 23/08/2014 - 10:08

Totalment d'acord amb l'exposat a l'article. Però dir que a Madrid et van fer cas i aquí no, sent veritat és fer trampa. Si a Madrid et van fer cas és simplement perquè 1) et foties amb Bcn, capital de Catalunya, i 2) a més et foties amb l'esquerra, i no casualment allà mana la dreta.

#3.1 Francesc777, Barcelona, 23/08/2014 - 12:36

Quanta raó tens. Jo encara hi afegiria un altre punt 3) Llances floretes constantment al PP, com ho demostra aquest article

#3.2 Carlos, bcn, 24/08/2014 - 01:53

"i no casualment allà mana la dreta"

No estoy seguro, pero creo que aún estaba Zapatero cuando se editó el libro.

#3.3 Xavier Rius, Martorell, 24/08/2014 - 07:42

En aquest país, quan critiques l'esquerra, et diuen del PP

#3.4 Jordi del Poble-sec, bcn, 24/08/2014 - 17:30

Rius, és lògic que si defenses els postulats del PP i combregues amb la ideologia neoliberal de la dreta espanyola, doni la sensació que ets més de dretes que l'Aznar.
Clar que, llegint segons quins ariticles, també pots estar molt a prop de C,s o PXC.

#2 fran, Vilassar de dalt, 23/08/2014 - 01:10

Fa temps vaig aconseguir dos exemplars a La Casa del Libro ... i avui veig que es pot demanar on line a la seva web.

Un llibre recomanable.

#1 Pablo, Madrid, 22/08/2014 - 23:24

Muy acertada su crítica, Trias lleva un tiempo que no gana para disgustos.