La Punteta · 21 de Febrer de 2013. 17:27h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

I això qui ho governarà?

El darrer baròmetre del CEO ha confirmat els meus pitjors presagis: Catalunya pot ser ingovernable a mitjà termini. D'acord, és una enquesta del CEO i a les eleccions de novembre van augurar majoria absoluta per a CiU. Però a favor de Jordi Argelaguet hi ha també el fet que van predir la victòria de Duran a les eleccions generals. Fins i tot els que ens en vam fotre de la predicció -i ho dic a tall d'autocrítica- vam haver després de menjar-nos les nostres pròpies paraules.

També hi ha coses que no em quadren com que ERC passi en intenció de vot CiU en unes eleccions al Parlament -20,9% enfront 19,3%-, però que no es tradueixi en la corresponent majoria en escons: 40-42 per als convergents i 27-28 per als republicans encara que no tinguem Llei Electoral pròpia i la Llei d'Hondt, de vegades, sigui capritxosa.

Però fins i tot amb aquesta hipòtesi la pregunta fa feredat perquè imaginem-nos que CiU i ERC no arriben a la majoria absoluta de 68 diputats: llavors això qui ho governa? Un tripartit amb un PSC federalista en caiguda lliure? Altres opcions -com un govern de coalició amb el PPC o ICV- són a hores d'ara encara més inversemblants.

Els països, per funcionar, necessiten partits sòlids al Govern i a l'oposició, però tot fa indicar que el sistema de partits vigent des de la Transició -i que si fa no fa ha durat 30 anys- s'està esmicolant de mica en mica. Entre la crisi i la corrupció, hi ha uns moviments subterranis en l'electorat que els partits encara no han ni detectat. La gent n'està farta dels polítics tradicionals -han arreglat alguna cosa en cinc anys de crisi?- i això afavoreix els extrems: sigui Ciutadans o la CUP.

Però podem anar a un mapa fragmentat -ara ja hi ha set partits representats al Parlament- com Itàlia o Israel amb l'agreujant que això no és ni Itàlia ni Israel on sembla que l'economia funcioni al marge del govern. Per entendre'ns: allà tenen -i fa tota la pinta que tornaran a tenir- Berlusconi, però també la Fiat o la Ferrari, posem per cas.

Els estrategues de Palau -i del carrer de Còrsega- haurien de treure també una altra conclusió: ERC els està fent el llit. Semblava impensable perquè, abans de les darreres eleccions, Esquerra corria el risc de ser víctima del vot útil sobiranista cap a CiU. Però està passant al revés.

El 25-N no va ser el final del procés, sinó l'inici: els republicans no tan sols guanyen en intenció de vot a la federació nacionalista al Parlament sinó que s'hi acosten també perillosament al Congrés on CiU perd gairebé deu punts. Alfred Bosch (15,2) està a tocar de Duran i Lleida (18,4).

Amb un altre agreujant que indica la fatiga de l'electorat convergent: Oriol Junqueras (5,88), Alfred Bosch (5,29) i Joan Herrera (5,24) guanyen a Mas (5,14) en valoració. Fins i tot Josep Antoni Duran i Lleida, que sempre havia estat al capdamunt, davalla fins a setena posició (4,15). Al líder d'Unió el guanya el president del PSC de Barcelona, Jordi Martí (4,35) malgrat que no el coneix ni déu -només el 19% de l'electorat-.

Tot plegat, per cert, sense que CiU i ERC hagin posat encara fil a l'agulla dels propers Pressupostos. A Albert Castellanos, l'assessor republicà que ha fitxat Mas-Colell, li deu entrar el cangueli cada vegada que se'ls mira. A ERC deuen estar ja literalment acollonits de les retallades que hauran d'aprovar, ells que van de progres per la vida.

No he encertat mai una predicció, però ara en faré dues pel mateix preu: ERC ja no donarà suport als Pressupostos de l'any vinent i hi haurà eleccions anticipades. O perquè deixa de donar suport a CiU o perquè s'ha convocat la consulta -per això tenen tanta pressa- i llavors ja s'ha aconseguit el principal objectiu de la legislatura.

Però si CiU va baixar de 62 diputats a 50 amb el vent a favor i el Passeig de Gràcia ple de gom a gom, quant baixarà després del quart pla de retallades per un import de 4.000 milions d'euros? El panorama pot resultar desolador. Si treuen els 42 diputats que diu el CEO ja poden estar contents. Però llavors qui governarà el país?

 

 

 

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesObres completes: http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

 

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#3 Josep Maria, sanaüja, 23/02/2013 - 11:03

Fins a l'independència comptem amb el patriotisme dels liders d'ERC i CiU, però també dels d'ICV, CUP i PSC's descontrolats. L'endemà de l'independència tot canviarà i rès del que avui existeix serà vàlid. El primer parlament serà constituent i d'ell en sortirà una llei electoral millor. Cap por.

#3.1 Pep, VillaCcerdosa, 25/03/2013 - 15:48

Eso, eso. ¡Jajajajajajaja!

#2 Ricardo, bcn, 23/02/2013 - 01:39

"Ciutadans" somos extremistas contra la corrupción y contra el talibanismo catalanista, sí.

Por eso seguiremos subiendo.

#1 Mark, alghero, 21/02/2013 - 19:39

Ciutadans? Extremo? Eres mas demagogo de lo que pensaba.

Italia-Fiat? Cada vez que hablas te dejas en evidencia, una empresa que corre a cargo del estado desde hace tiempo, que no deja de ser rescatada y subvencionada como tu "diario".

#1.1 Alwix, Barcelona (independentista), 22/02/2013 - 10:20

Les veritat ofenen, sobretot als aludits. Coses de la mala consciencia.

#1.2 María Jesús, Barcelona, 22/02/2013 - 16:45

No está mal, Mark. Parece que Ciutadans está en el extremo opuesto al del resto de partidos que nadan en el cenagal de la corrupción, y me alegro de que sea así.

#1.3 Raul, BCN, 23/02/2013 - 13:39

Ofender, no ofende, y mas cuando todo lo que por aquí corre es Verdad Absoluta y Pensamiento Unico, para que quereis una democracia, si buscais un 100% en todo ¿? instaurar una dictadura que es lo que buscais, El 100% es eso, no es democracia.