La Punteta · 21 de Setembre de 2012. 20:08h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

I ara què, Àngel Colom?

Com que encara no ho ha dit ningú ho diré jo: voldria expressar tot el meu suport al setmanari satíric francès Charlie Hebdo encara que no m'agradi. Perquè al final deu ser veritat que l'Islam és "intocable". De fet, els islamistes radicals s'han afanyat a dir que és una caricatura de Mahoma, però a la portada jo només hi veig un musulmà -probablement un imam- i un jueu ultraortodox.

Perquè a mi -que gràcies a Déu sóc agnòstic-, em fa tanta por un fonamentalista islàmic com un jueu ultraortodox, el sonat del pastor Terry Jones o fins i tot una monja de clausura sempre, per descomptat, que no sigui la Teresa Forcades. Amb la diferència que de jueus ultraortodoxos gairebé només se'n troben a Israel i de fonamentalistes islàmics te'n pots trobar ja a tot arreu. Fins i tot al cor d'Europa.

Encara hi ha una altra diferència més important entre uns i altres. No tinc constància que els jueus ultraortodoxos vagin pel món posant bombes -amb l'excepció de Yitzhak Rabin, però allò no va ser un atemptat suïcida- i els fonamentalistes islàmics sí. M'estalvio de recordar també el que està passant al nord de Mali, la pàtria de l'exblaugrana Keita, on ja apallissen les dones que van sense vel.

Per això potser la portada del setmanari francès em sembla una falta de respecte i una provocació inncessària -com la pèssima pel·lícula que ha provocat l'incendi a tot el món islàmic- però una falta de respecte no hauria de justificar aldarulls amb una vintena de morts, inclòs tot un ambaixador.

Amb l'agreujant que, ara, les manifestacions a favor de Mahoma no es produeixen a Afganistan o al Iemen -amb efectes letals en alguns casos- ni tan sols a les banlieues de París, sinó al Parc de la Ciutadella. Al costat de casa. Encara que siguin pacífiques. En resum: hem deixat entrar tothom i ara tenim un problema d'integració.

Només cal llegir el contingut de la pancarta que encapaçalava la marxa perquè se't posin els pèls de punta als qui encara creiem en la laïcitat: "Queremos al profeta Muhamad más que nuestras vidas, padres e hijos". Potser sóc jo, però diria que d'això a un suïcida en potència no hi ha pas gaire.

El problema és que, durant anys, hem deixat entrar tothom sense ni tan sols exigir deures: amb Aznar va ser la mà d'obra barata -per construir la bombolla immobiliària que acaba d'esclatar- i amb Zapatero les regularitzacions massives.

Però ni un ni l'altre van agafar el bou per les banyes: la dreta per por al que diria l'esquerra -se'n recorden del Papers per a tothom?- i l'esquerra perquè encara es pensa que el món funciona a base de bon rotllo. Aquesta actitud és la que ha disparat el vot dels partits xenòfobs a tota Europa, també a casa nostra. Les classes mitjanes, en matèria d'immigració, s'han sentit orfes.

Ni tan sols CiU ha fet res en els dos anys que porta al Govern de la Generalitat perquè la política d'immigració que fa Xavier Bosch és la mateixa que feia el tripartit o encara pitjor: no hi ha política d'immigració. Al capdavall, abans d'arribar al càrrec sabia d'immigració el mateix que jo de física nuclear.

A Xavier Bosch el va posar Àngel Colom després de vetar Josep Pera -un militant de CDC de Badalona a qui van acabar recol·locant a l'Ajuntament de Barcelona- perquè ell, esquitxat pel cas Palau, tampoc no podia ser-ho. Però un dels errors que ha comès Artur Mas ha estat deixar la política d'immigració de CDC -i del Govern- en mans d'Àngel Colom.

Colom ha estat tota la vida un activista, fins i tot un gran activista -només cal recordar la Marxa de la Llibertat del 76-, però no se li coneix cap tasca de govern. I més val que ens estalviem detalls, a l'hora de parlar d'obra de govern, del seu pas com ambaixador de la Generalitat al Marroc.

A Convergència han estat sempre acomplexats per la penetració del PSC en la immigració dels anys 60 i 70 i es pensen que amb l'Àngel Colom ho arreglarà perquè és capaç d'omplir el Palau d'Esports abans d'unes eleccions. Però no es pot comparar les diferències socials, culturals i religioses de la immigració d'aquells anys amb la d'ara. El que necessitem són ciutadans, no simpatitzants d'un o altre partit.

I el problema dels partits -inclòs CDC i pel que veig Unió, que en aquest tema calla malgrat els discursos que després faci Duran a les eleccions- és que no veuen els immigrants com a immigrants, ni tan sols com a persones, sinó com a futurs votants. A l'hora de la veritat tots intenten escombrar cap a casa.

A CiU en tenen alguns que, en matèria d'immigració, semblen d'Iniciativa. Es nota que viuen a Sant Cugat i no a Ca n'Anglada. Un dissabte vaig anar-hi de passeig i vaig trobar la més alta concentració de polítics convergents de tot Catalunya. Només comparable a Llafranc a ple estiu.

Per la Diada, a la delegació de Nous Catalans, vaig veure estelades però també un imam marroquí amb el qual vaig estar parlant el dia que Mas va inaugurar la fantàstica seu de la sectorial d'immigració a Santa Coloma de Gramenet -400 metres quadrats: i això qui ho paga?. Després de vuit anys a Catalunya no parlava ni català ni castellà, però és igual: és dels nostres.

I el dia que vaig anar a Badalona per la darrera polèmica de Xavier García Albiol, que els va prohibir resar a la via pública, vaig estar parlant amb Mohammad Iqbal, portaveu de l'associació Minhaj Ul Quran-Centre islàmic Camí de la Pau. Me'l van posar com a exemple d'integració perquè, en efecte, parlava un català perfecte. Però és el mateix que avui deia: "Estimem Mahoma més que qualsevol cosa, més que la nostra vida". Potser sóc jo que no vaig passar de la primera comunió, però tenim un problema -i gros- d'integració.

Perquè, a més, hi ha una altra cosa: la integració no s'arregla a base de subvencions, ni de xerrades, ni de cursets de català de només noranta hores (noranta!). El primer que cal perquè un immigrant s'integri és voluntat d'integració. I no estic segur que molts dels qui s'han manifestat avui al Parc de la Ciutadella la tinguin. A aquest pas, podem acabar com les banlieues de París. Estem jugant amb foc. I esperem que un dia no s'encengui la flama.

Ja ho vaig dir a twitter dijous passat després de l'entevista entre Mas i Rajoy: el que més em va agradar de la roda de premsa del president de la Generalitat a Madrid va ser quan va dir allò que "és molt important que, des del Govern i les persones que tinguin responsabilitat pública, es digui la veritat". També en immigració. Posi fil a l'agulla, president, o el país -independent o no- se'ns escaparà de les mans.

 

Llibre:

Contra la Barcelona progre

Crítiques i ressenyes:

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

Twitter:

@xriusenoticies

 

Publicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#15 Desmarets Cantó, Cat, 23/09/2012 - 10:51

No exageri sr Rius, aquesta va ser una concentració pacífica. A més, canviï el contingut de la pancarta i a on posa Mahoma posi Catalunya o España i ja veurà com no sona tant estrident.

#14 Pep, Reus, 22/09/2012 - 19:14

Xavier Rius, diu clar i alt el que molts pensem. El problema no es l´imigració es la conectada amb l´islamisme, es dir la d´origen musulmà, molts ( i quasi totes les dones), no parlen el idioma, volen el seu menjar halal,mezquites, van vestits diferent i porten la consigna de refer Al Andalus:fatal.

#13 Oriol2, BCN, 22/09/2012 - 17:09

Ei, podeu enfadar-vos tant com vulgueu, però l'assassí de Rabin no era un jueu ultraortodox, i la mort de l'ambaixador americà a Líbia no ha estat conseqüència de la pel·lícula aquesta. El primer pas cap a la independència és tenir una premsa en catalàseriosa.

#13.1 Pedro Massach, Barcelona, 22/09/2012 - 19:48

¿Y los 20 muertos en Pakistán por el bodriecillo de película? Islamismo y catalanismo, religiones de tarados.

#13.2 -emilio, a, 23/09/2012 - 01:15

el que mató a Isaac Rabin qué era? a ver.. cuentamelo para que yo me entere.

#12 juanqui, Sabadell, 22/09/2012 - 11:02

De fet Xavier, si fas una ullada per webislam te donaras que los creyentes del islam en su mayoría estan en contra de la violencia por la democracia y la convivencia. Si a estas personas que pelean contra el medievalismo dentro de su fe las estigmatizamos, habremos perdido la razones humana.

#12.1 Mohammed Abdullah, Ceuta (España), 22/09/2012 - 13:22

Los judios bebian sangre de niños y especulaban para fomentar la pobreza, ahora los musulmanes son fanaticos que quieren someter a Occidente... Por desgracia esta historia ya la hemos vivido y sabemos todos como y en que termina en la "civilizadisima" Europa de Auswitz y Sbrenika....

#12.2 futur, bcn, 22/09/2012 - 14:11

Mohammed: i mentres això succeia, el Mufti de Jerusalem era rebut per en Hitler i les SS tenien una divisió musulmana. Els nazis eren aliats dels musulmans, no ho oblidis.

#12.3 Oriol2, BCN, 22/09/2012 - 17:11

I mentre el mufti anava amb Hitler, Cambó demanava als catalans que donessin suport a Franco, mitja Europa col·laborava amb Alemanya en l'extermini dels jueus i en el sud dels EUA hi havia segregació racial. Cal saber situar cada cosa en la seva justa perspectiva.

#11 Mar, Barcelona, 22/09/2012 - 10:59

Sr. Rius investigui les ajudes que reben últimament !
i també la quantitat de Nie que encara es fan, quedara mort.