La Punteta · 1 d'Octubre de 2015. 19:52h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

I ara qui governarà Catalunya?

A hores d'ara suposo que tothom sap que, almenys a curt termini, no serem independents. Amb 62 diputats no anem enlloc. Fins i tot encara que sumem els deu de la CUP. Si per reformar l’Estatut calen 90 escons com volem encetar un procés d’independència amb només 72?. Per escollir el Síndic de Greuges fa falta també dos terços de la cambra.

Els primers que ho han vist clar són els de la CUP que s’han afanyat a dir que amb 62 + 10 no n’hi ha prou per fer una DUI. Els segons els del New York Times que han afirmat que, amb aquest resultat, no n’hi ha “per trencar amb Espanya” i que, en el fons, les eleccions “només han deixat més confusió”.

Els yankees tenen part de raó: Quants diputats tenia Artur Mas el 2010? 62. Quants diputats té Artur Mas el 2015?. 62. Han passat cinc anys i, en matèria d’aritmètica parlamentària, estem on estàvem. De fet, estem pitjor perquè el 2010 va sortir investit president gràcies a l’abstenció del PSC i va pactar els Pressupostos amb el PPC només uns mesos després.

Hi havia garrotades per arribar a acords amb CiU. Allò era el paradís per als convergents: tothom els hi anava al darrera. Mas -conegut a l'oposició com Robocop o Madelman- havia aconseguit una xifra que si no superava les majories absolutes de Pujol almenys se li acostava.

Jordi Pujol, en efecte, havia passat dels 43 diputats el 1980 a tres majories absolutes consecutives: 72 escons el 1984, 69 el 1988 i 70 el 1992. CiU tenia el novembre del 2010 l’oposició en estat de shock, la premsa -fins i tot la més crítica- descol·locada i els seus engrescadíssims. Si aquest país necessitava reformes, que les necessitava, era el moment de fer-les.

Ara el món ens mira. Però l’única reacció internacional ha estat el del president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, que almenys ha tingut la gentilesa de confondre les eleccions al Parlament amb un referèndum. A més del d’Alex Salmond -el mateix que va dir durant el procés que els casos d’Escòcia i Catalunya eren diferents- i el del líder del Sinn Feinn, Gerry Adams. Sort que almenys no ens ha felicitat Alexis Tsipras. De cara a Brussel·les, amb aquests aliats internacionals no calen enemics.

Però ara qui governarà Catalunya? Perquè Mas no només ha de sortir investit -a mi em comença a recordar el 2003: llavors també va guanyar les eleccions- sinó governar una Generalitat endeutada fins a les celles i amb tot els ponts amb Madrid trencats. Ara no només haurà de pactar la investidura amb la CUP, sinó també governar amb ells. Amb una mica de sort veurem Antonio Baños de conseller en cap. Per fi un dels nostres -un periodista- en la més alta instància executiva del país.

Unió no ha obtingut representació parlamentària, però em sembla que els de Convergència els trobaran a faltar. Al final serà veritat el que deia Duran a la campanya que tot plegat acabaria amb un govern d’esquerres. Vaig començar a intuir-ho el dia que, al míting de l’Hospitalet, Carme Forcadell va convidar els bancs a marxar o quan Raül Romeva va dir allò de “bon vent i barca nova”. Com Convergència hagin de renegociar un crèdit amb la Caixa ho tenen pelut.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

31 Comentaris

Publicitat
#24 BEJOTA, BCN, 09/10/2015 - 16:00


Alemania insiste a Cataluña: «No necesitamos nuevas fronteras en Europa»
El ministro de Asuntos Exteriores de Alemania, Frank-Walter Steinmeier, ha asegurado hoy en Madrid, en referencia al reto independentista en

N.B. N.B. LA CUP VA DIR "QUE LA DUI SERIA AMB MAJORIA D'ESCONS I VOTS".

V

#23 Kropotkin, Vic, 04/10/2015 - 12:11

La verdad es que seria genial ver a Banyos y su guitarra de Conseller en Cap. Mano a mano con Mas. Nos brindaria muchos dias de gloria y diversion. Esperemos que se animen... Jua, jua, jua,...

#21 Pere, Lleida, 03/10/2015 - 14:34

En els darrers dies estan sortint altres casos de presumpta corrupció que -com ja és habitual- afecten de nou a CDC. La Fundació Barcelona Fòrun i l'Ajuntament de Sant Cugat.

Com és possible que l'omertà continui vigent en els mitjans catalans? El règim totalitari s'imposa...

#19 Zaforas, bcn, 02/10/2015 - 20:06

Ya le gustaría, Sr. Rius, que Baños fuera nombrado «conseller en cap» y portavoz del «Govern». No sé si la sangre llegaría al río, pero conociendo el perfil de ambos seguro que las ruedas de prensa serían moviditas.

#18 Dencàs, Alcantarilla, Múrcia, 02/10/2015 - 19:16

CAT la seguriá gobernando, de menores a mayores, el 7 lo pago doble,
1 - Correos, con 200.00 votos desparecidos.
1 - los PePeros, con 11 escoños.
2 - los Ciudad'anos con 25 escoñazos.
Total, en resumen, como dice muy bien dicho el Sr. Rius, los Españoles tenemos una mayoría profunda y indiscutible.

#18.1 Jesús, Murcia, 02/10/2015 - 21:30

Núrio, eres la basura de e-n. Catalufo mediocre, vé practicando alcantarilling.

#18.2 Virgen de la Fuensanta, Cabezo de Torres, Murcia, 02/10/2015 - 23:22

Sabadell sacando a la virgen de la Fuensanta, que bonica eres! Cataluña ha dicho NO con correos sin correos o con los huertanos buscando a la patrona. Cataluña es Española, lo quieran los independentistas rurales decimonónicos y desfasados o no. Cosmopolitas WINS: Game OVer.

#18.4 Kropotkin, Vic, 03/10/2015 - 12:18

La Virgen de la Fuensan tiene razón, Catetonia ha dicho no a PePeros y Ciudad'anos... suerte que hemos tenido que ha topado con Correos... Jua, jua, jua,...