La Punteta · 1 de Juliol de 2013. 19:07h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

I Kilian Sebrià?

Com que, pel que sembla, no ho farà ningú ho faré jo: voldria donar les gràcies a Manel Fuentes per haver aguantat -llevat l'última onada de l'EGM- l'audiència dels Matins de Catalunya Ràdio d'ençà que es va fer càrrec del programa l'any 2009.

Com que no sóc tertulià de l'espai ni m'ha convidat mai al programa -és que ni para hablar de mi libro- em puc permetre el luxe de fer-ho. Això no és un comentari d'un estómac agraït. A més, quan ha calgut, el senyor Fuentes també ha rebut. A e-notícies rep tothom.

Per això, encara no sé si quan Fèlix Riera va anunciar, en un lloc tan solemne com el Parlament, que Catalunya Ràdio "no es pot permetre tenir aquests resultats a la franja del matí" es va tirar a la piscina o era una operació premeditada. Coneixent Fèlix Riera, l'home de gel, més aviat deuria ser la segona opció.

Però ara té un problema perquè la majoria d'emissores estan tancant ja la propera temporada -Julia Otero ja ha renovat amb Onda Cero i els de la Competència amb Rac1, per exemple- i Catalunya Ràdio encara no ha mogut peça.

A més, per aquesta regla de tres, el director de Catalunya Ràdio hauria de fer fora Tatiana Sisquella (tarda), Joan Barril (vespre) i Pere Escobar (nits) perquè cap d'ells no té el lideratge en la seva respectiva franja horària. I, en alguns casos, han descendit sovint a la tercera o fins i tot a la quarta posició. En canvi, Manel Fuentes ha estat gairebé sempre frec a frec amb Jordi Basté.

Fins ara, el nom que més ha sonat -sobretot gràcies a Vicent Sanchis- ha estat el de Mònica Terribas. L'exdirectora de TV3 va començar precisament a Catalunya Ràdio i, personalment, sempre he pensat que llueix poc amb un article de dues columnetes al diari Ara. Dit amb tot per la resta de companys, inclòs el seu director, Carles Capdevila.

De fet, veient com el diari va tractar l'ERO de la Corpo en comparació amb altres ocasions -la notícia relegada a les planes de comunicació, la portada dedicada a les ombres del BCN World i amb un editorial sobre l'èxit del Sónar- he arribat a pensar que alguna cosa hi ha. Jo sóc un malpensat. Per això em vaig fer periodista.

Més enllà del nom -i dels indubtables mèrits professionals de Mònica Terribas per ocupar la plaça-, CiU s'atrauria així a una professional que sempre se l'ha vista més propera a ERC que a la federació nacionalista. Al capdavall, Esquerra la va posar al capdavant de Televisió de Catalunya.

Al cap i a la fi, el seu pare va ser també un dels fundadors històrics de CDC -crec que a Montserrat i tot- i el seu germà acaba de ser escollit president de CDC en un feu electoral com Sant Cugat del Vallès en substitució del famós Xavier Martorell.

És l'anomenada tàctica Sarkozy. Ara que no s'emprenyin, però posaré un exemple llunyà: el Govern ha encerregat a Miquel Calçada la commemoració del 1714, l'Ajuntament ha fet el mateix amb Toni Soler i a Quim Torra -a qui jo he vist en alguna assemblea de Reagrupament-, l'han nomenat director del futur centre cultural del Born. No cal dir, per si de cas, que tots tres ho faran molt bé.

És clar que, potser els surt el tret per la culata i llavors els colla més que mai. Jo, en la independència professional de Mònica Terribas, hi crec. Estaria bé tornar a veure Artur Mas patint en una entrevista amb la temuda exdirectora de TV3.

Tant se val, només voldria dir que, amb Catalunya Ràdio, ja no s'hi val a badar. Els partits al poder -tots- l'han utilitzada sovint més com un instrument de poder que com una emissora pública. Ni els treballadors, que viuen amb l'ai al cor per l'ERO; ni l'audiència s'ho mereixen.

De fet, no sé si Catalunya Ràdio, amb l'esmentat expedient de regulació d'ocupació en marxa, es pot permetre el luxe d'un fitxatge extern. Algú ha pensat en un professional de la casa? És veritat que amb Neus Bonet la jugada no va acabar de sortir bé, però el planter de l'emissora està ple d'excel·lents professionals.

Prefereixo no dir cap nom perquè, amb la mala fama que arrossego, no li faria cap favor. El del titular que encapçala aquest article és orientatiu tot i que em consta -a diferència del Manel Fuentes, que no el poden ni veure- que estaria ben vist per gairebé tota la plantilla.

Que consti, en tot cas, que jo no el conec de res. Ni tan sols l'escolto. I que hi ha també altres excel·lents professionals el nom dels quals prefereixo no mencionar. No voldria pas enfonsar la seva carrera radiofònica.

Però el talent no sempre està a fora. Ni tampoc no cal anar, amb els moments que corren, amb el talonari a la mà.

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesPublicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 jordi, barcelona, 02/07/2013 - 10:16

S'entén que, si no voleu enfonsar la carrera dels excel·lents professionals de Catalunya Radio esmentant-los, és que en Kilian Sebrià no és un excel·lent professional i sí que voleu enfonsar la seva carrera (o les dues coses).

#5 Anna, Vic, 02/07/2013 - 09:31

Apunteu: La Generalitat pactant amb GOdó amb el vist i plau d'ERC i el PSC que Basté trenqui el seu contracte amb rac1 per construir la nova Catalunya Ràdio. Converses avançades.

#4 Breaking, News, 02/07/2013 - 00:38

http://www.naciodigital.cat/noticia/53686/kilian/sebria/silvia/coppulo/noms/substituir/manel/fuentes

#3 Jordi, el Calimero Català, barcelona, 01/07/2013 - 23:23

Hola, sóc en Calimero.

Vostè, sr. Rius, que és fill de la "cultura del esfuerzo"... farà algún día el favor de fer de l'e-notícies quelcom més que una lluita en el fang entre espanyolistes i independentistes?

Ànim, que tú pots.

#3.1 Bernardo, Barcelona, 02/07/2013 - 00:50

No, si esforzarse se esfuerza un huevo en ser el mejor en lo "suyo" (que es lo que tú comentas)

Pero bueno, llevando puesto el filtro corrector de "e-notícies" te contaminas poco y te lo pasas francamente bien. Como diría Cruyff, Rius es Rius. Me voy al barro ¡tiembla Bezsonoff!

#2 llpv, cat, 01/07/2013 - 23:14

Això és parlar per parlar, perquè si ni tan sols l'escoltes com pot ser que el recomanis?.