La Punteta · 16 de Juliol de 2016. 12:08h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Islamofòbia?

No tenim islamofòbia, tenim por a l'Islam i al què diran. Cap dels comunicats de condemna de les nostre autoritats que vaig rebre divendres arran de l’atemptat de Niça esmentava la paraula islamista. La majoria parlaven de “barbàrie”, de “terrorisme”, de “violència” i per descomptat de “solidaritat amb les víctimes”, però gairebé cap -amb excepció per una vegada de Carme Forcadell- de "fonamentalisme".

És veritat que hi havia excusa perquè el Daeix encara no l’havia reivindicat. Però el mateix François Hollande apuntava a l’Estat Islàmic la mateixa matinada dels fets. Algú que no se n’hagués assabentat per la ràdio, la tele o les xarxes socials podria pensar que era un atac d’Independence Day, ara que s’ha estrenat la segona part del film.

En aquests casos sempre recordo un article que va publicar l’enginyer i escriptor Xavier Roig despés dels atemptats contra Charlie Hebdo: “Els que van atemptar contra Charlie Hebdo no eren terroristes budistes. Ni terroristes mormons. Ni tan sols terroristes a seques. Eren terroristes islamistes que van matar en nom d’Al·là. I aquesta claredat en les formes d’expressió manca en els nostres mitjans -cosa que no succeeix fora d’aquí-.” (1)

El mateix president de la Generalitat, Carles Puigdemont, esmentava tres cops la paraula “terrorisme” en la seva declaració institucional, però quin terrorisme?. Fins i tot acabava elogiant “la diversitat, la diversitat religiosa, cultural” en un excés de correcció política. Que vagi al territori controlat encara per l’Estat Islàmic -amb el conseller Romeva- a veure què en pensen de la diverisitat.

L’única que per una cop va estar a l’alçada va ser la presidenta del Palrament, Carme Forcadell, que almenys va citar el terme “fonamentalisme”. “Avui torna a ser un dia molt trist perquè la barbàrie i el fonamentalisme han tornat a colpejar persones innocents” va afirmar després del minut de silenci davant la cambra catalana.

Això sí, Forcadell va tenir també paruales de record pels atemptats de “Bagdad, Istambul, Dacca, París, Brussel·les o el Pakistan”, que no fos cas que l'acusessin d'islamofòbia. Com Xesco Reverter a TV3, que divendres recordava que hi ha més víctimes en països àrabs que occidentals. Magre consol per a les famílies de Niça.

Pel que fa a la resta eren tots en pla Obama; que va parlar d’”horrible atac terrorista”, però sense esmentar ni tan sols l’origen islàmic. Em recorda el que va dir el president nord-americà després de l’atemptat d’Orlando quan el va definir com un “acte de terror” i un “acte d'odi”, però sense esmentar la ideologia fonamentalista de l’autor de la matança.

En aquest cas van centar les crítiques en el caràcter homòfob de la massace i la polèmica periòdica per la venda d’armes, però obviaven un detall bàsic: era un atemptat islamista contra la comunitat gay. Després s’estranyen que pugui Trump.
 
El Partit Demòcrata Català també ha condemnat “l’atemptat succeït” a Niça i ha expressat el seu rebuig a “qualsevol  tipus de violència”. Com Demòcrates, amb els que estan ara a mata-degolla pel nom, que han assegurat que “només hi ha una resposta davant la barbàrie terrorista: més democràcia”. Ni l'un ni l'altre parlen de terrorisme islamista.

Fins i tot el comunicat d’Unió Democràtica fa vergonya aliena perquè parla de “terrorisme”, “horror”, “barbàrie”, però res més. Hagués servit tant per a un atemptat d’ETA quan la banda encara estava activa com per a un atemptat islàmic. La mateixa correcció en el llenguatge expressaven CCOO -“atac terrorista”- o el CAC, que tampoc esmentava el gihadisme.

Fins que no esmentem les coses pel seu nom no hi ha res a fer. El director del setmanari francès Le Point, Franz-Olivier Giesbert, en el número que li van dedicar a Michel Rocard quinze dies abans de morir (2), afirmava: “cal anomenar el mal. Es el preàmbul de la seva erradicació” (3). No n’aprendrem mai.(1) Ara: “Charlie Hebdo i l’islamisme encara”, 15 de gener del 2015

(2) 23 de juny del 2016

(3) En l'original: “Il faut nommer le mal. C’est le préambule à son éradication”

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Publicitat
Publicitat

31 Comentaris

Publicitat
#20 prou engany i manipulació, bcn, 18/07/2016 - 20:08

Russia, Al Assad i l'Iran, són els únics que combaten de debò l'Estat Islàmic a Síria. La resta, és la coalició de l'hipocresia, l'engany i la manipulació o la connivència amb el terrorisme islamista amb finalitats geopolítiques.

#19 ignorància i manipulació, cat, 18/07/2016 - 20:01

La majoria de gent no en te ni idea del què està passant a l'Orient Mitjà, ni a Síria, ni a Libia, ni a l'Irak. Ni tan sols saben que els principals sponsors i finançadors de l'Estat Islàmic (Aràbia Saudita, Qatar, Emirats Àrabs) són els socis d'EEUU i companyia al Golf Pèrsic. Com s'enten això?

#18 Alfons Maristany, BCN, 18/07/2016 - 11:00

Puigdemont defendiendo a Erdogan ya ha demostrado lo que aptecia los valores como la Libertad , Fraternida, Democracia ya alas mujeres
A Turquia le conviene que vuelva al laicismo de Ataturk.
Queremos otra SIria Irak o Iran en Turquia?

#17 alemany stolberg, TORTOSA, 18/07/2016 - 01:42

Obama Zapatero li queda poc,USA ens salvara de la islamitzacio d'Europa i els seus politics, com sempre la contecio sera de rumania, austria, hongria com fa segles.

#17.1 Alfons Maristany, BCN, 18/07/2016 - 11:02

Necesitamos una Turquia Laica , Europea y que defienda los valores occidentales y a las mujeres
Necesitamos los valores de Ataturk no de Erdogan
Puigdemont no se entera

#17.2 prou ignorància i maniulació, bcn, 18/07/2016 - 19:55

No en tens ni idea del què diu. L'OTAN i la política exterior d'EEUU s'ha convertit en un dels principals factors de desestabilització internacional, i si no, pregunta-ho a la gent de Síria, l'Irak, Afganistan, Líbia, etc etc etc

#17.3 prou ignorància i manipulació, bcn, 18/07/2016 - 20:15

El què ha de fer Europa és allunyar-se de l'eix tòxic i destructor EEUU-GB-Israel i acostar-se a Rússia. Estats Units i l'OTAN s'han convertit en el principal factor de destrucció i desestabilització de l'època actual: només cal repassar el què s'ha fet aquests darrers 15 anys d'enganys i mentides

#17.4 El azote de los necios, Barcelona, España, 24/07/2016 - 13:24

Turquia hace mucho tiempo que dejó de ser europea, fueron invadidos por asiáticos musulmanes de Turkmenistán y así se han quedado, una minoría descendiente de los antiguos griegos cristianos es ya prácticamente história.....que se queden en Asia menor y que nos devuelvan Estambul (Constantinopla)

#16 Alejandro, Barcelona, 17/07/2016 - 19:32

Sí.miedo y enorme;aquí somos incapaces de tocar el tema.Frabcia,Dinamarca,Bélgica,Holanda,letonia,Alemania Italia,Suiza.Todos tienen leyes regulando o prohibiendo símbolos religiosos y el velo islámico en lugares públicos; en España y Reino Unido no hay legislación alguna.¿Miedo?¿irresponsabilidad?

#16.1 pepe., andorra, 17/07/2016 - 21:48

soborno?