La Punteta · 12 d'Octubre de 2014. 21:10h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Ja no fa vergonya sentir-se espanyol a Catalunya

És una putada, però una de les conseqüències del procés sobiranista és que ja no fa vergonya sentir-se espanyol a Catalunya. Abans, en efecte, la bandera espanyola era cosa de quatre fatxes.

Com a molt s’ensenyava en esdeveniments esportius. Com quan la selecció espanyola -amb Guardiola, Albert Ferrer i Luis Enrique- va guanyar la medalla d’or a Barcelona’92. O el Mundial del 2010 amb aquell gol decisiu d’Iniesta al minut 114. A mi que no m’agrada el futbol em va tocar, com a periodista, veure la final a Montjuïc i en sóc testimoni.

Però ara, com deia, no només ja no fa vergonya, sinó que s’exhibeix amb tota naturalitat. Jo tinc un veí que, per fer la punyeta a un altre que té l’estelada, l’ha penjat al balcó. I, aquest diumenge, a la Plaça de Catalunya, n’he vist de totes mides. També hi havia gent de totes les edats. Al capdavall, en l’acte organitzat per Societat Civil Catalana, hi ha participat des d’un escriptor com Ignacio Martínez de Pisón, a un exregidor d’Unió, Jordi Carrera, entre d’altres.

També he vist les diputades del PPC Dolors López i Marisa Xandri amb la bandera espanyola pintada a les galtes. I el diputat José Antonio Coto, amb Marcos Sánchez, escoltant l’himno nacional que ha sonat al final amb tota solemnitat. Fins i tot, ho prometo, una senyora cantant-lo. Tot un prodigi perquè, com se sap, no té lletra. A mi, amb franquesa, el que m'agrada és el God save the queen. El dia que el Regne Unit sigui una república l'hauran de canviar.

El Partit Popular també ha confeccionat per a l'ocasió samarretes blaves amb el lema de la darrera campanya, “Gent legal”. I els militants les llueixen amb el mateix orgull que un culer porta una samarreta del Barça amb el nom de Neymar gravat a l’esquena.

A més, fins ara, sentir-se espanyol s’associava a la dreta. Però ara ha esdevingut transversal: hi ha una esquerra que reivindica, sense embuts, la seva espanyolitat. Ho reconeixia l’historiador Joaquim Coll durant el seu discurs: “aquest és el meu  primer dotze d’octubre, fa un any ni tan sol m’ho hagués imaginat”.

Coll, a banda d'historiador, és militant del PSC i havia estat secretari d’organització de la JSC a Barcelona. Se li va escapar a l’expresident Montilla al Tribuna Barcelona del passat 27 de juny. Però tampoc no era l’únic socialista present físicament o en imatges. En el vídeo que han passat durant l’acte, amb el títol Junts i millor, sortia l’exministre socialista Josep Borrell i exregidora i sociòloga Marina Subirats. Casualment a mi m'ha enganxat llegint el seu llibre sobre les classes socials a Barcelona (L'Avenç).

El procés sobiranista ens havia de dur a la independència però, de moment, només ha servit perquè els que se senten espanyols a Catalunya surtin definitivament de l’armari. Abans es deia que el PSC tenia dues ànimes, però ara resulta que tenim tres Catalunyes: la que es manifesta l’Onze de Setembre, la que es manifesta el 12-0, i el milió de nouvinguts que, malgrat els esforços d’Àngel Colom no es manifesta o ho fa en contra. M’agradaria saber com quedarà tot plegat després de les properes eleccions al Parlament.

 

Segueix-me a twitter

Qui sóc

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

84 Comentaris

Publicitat
#48 Casper, Bcn, 15/10/2014 - 13:28

Decir que eres español da pereza. Pasa un poco como cuando dices que eres del CNI.

#46 narcisa, fa fins i tot vergonya dir-ho, jajjs, 14/10/2014 - 13:25

pels que no n'han tingut mai, de vergonya, segur, jajjs.

#45 ALVAR TriBorn Catatonic, Bcn Españolaza, 14/10/2014 - 13:21

«¿Por qué no quieren que se vote?» ¡Todo lo contrario! Son los nacionalistas los que niegan a los españoles su inalienable derecho al voto.

"Nadie tiene derecho a decidir que los demás no decidan".

#9No

PANTOMIMA

#45.1 Sense interferències, BCN, 14/10/2014 - 13:40

Els catalans no votam el que es decideix a Madrid o a Sevilla. I no volem que els de Madrid o els de Sevilla votin per nosaltres. El que podeu fer els unionistes, si realment sou democràtics, és votar NO al referèndum proposat i ara desmentallat.

#44 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 14/10/2014 - 10:53

El que fa vergonya és ser-ho

#44.1 Roke, Hospitalet, 14/10/2014 - 21:56

Ignacio, estas zumbao!

#44.2 Elgrancorso, bcn, 15/10/2014 - 10:49

Ignacio Repollo, tu que sabras de nacionalidades si tu quasi ni ets català, els Rapitencs sou mes Valencians si ni se us enten parlar va noi¡¡¡¡

#43 anticar, Manresa, 14/10/2014 - 09:17

Potser aquí no, però a la resta del món........

#43.1 Pablo, Madrid, 14/10/2014 - 12:42

Creeme que muchísimo menos de lo que tu piensas.

60 millones de personas visitando el país nos avalan.