Publicitat
La Punteta · 28 d'Octubre de 2012. 18:29h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Javier de Godó és dels nostres

Aquest diumenge se m'ha ocorregut recomanar a Twitter l'editorial de La Vanguardia i uns quants seguidors m'han deixat verd. Per a un era un editorial "botifler", un altre estava "completament d'acord" amb aquesta opinió i el tercer s'ha confessat "bocabadat", en to irònic, perquè l'únic que feia era "surar". N'hi ha que no estan mai contents.

D'acord, potser podia haver anat més enllà, però que un diari com La Vanguardia digui que Catalunya "és una nació" ja és un gran avenç encara que tot seguit afegeixi "nacionalitat", que és com surt al famós article 2 de la Constitució. Potser cal recordar que l'amo del diari, Javier de Godó, és grande de España com passava comptes El Mundo avui mateix.

En efecte, mai un editorial de La Vanguardia no havia anat tan enllà. Ni el de l'Estatut. És un veritable memorial de greuges: destaca que hi ha un finançament "clarament injust" -ara ho admet fins i tot Alicia Sánchez-Camacho, però fan tard- parla de "malestar", rebutja "les reaccions agressives i les amenaces" i qüestiona l'actitud dels "cercles i mitjans de Madrid". En certa manera, el diari del Grup Godó també es defensa perquè ha rebut moltes hòsties darrerament.

No cal dir que tampoc no aposta obertament per la independència, però fins i tot se'ls cola l'expressió "dret a decidir". "L'autonomia catalana -afegeix- no pot sucumbir sota la runa d'un Estat autonòmic artificialment inflat". La culpa, en efecte, no és nostre. Els catalans no vam demanar mai el café para todos. Això va ser un invent precisament per aigualir les reivindicacions de Catalunya.

L'editorial, de fet, va destinat no només als lectors de La Vanguardia, sinó també al Govern del PP -encara que no l'esmenti-, l'anomenada Brunete mediàtica -que consideren el paper del diari gairebé com un acte de traïció o de subordinació a CiU- i fins i tot a la Corona.

La Vanguardia -que ja va passar per l'experiència traumàtica de Galinsoga- és deu bàsicament als seus lectors. I els seus lectors han canviat. El propi Artur Mas ho va dir a la seva conferència al Barcelona Tribuna organitzada per aquest mateix diari el passat dia 22: "les classes mitjanes catalanes estan fent un canvi de xip".

Ho vaig dir fa temps: Catalunya serà independent el dia que CiU, La Vanguardia i la Caixa es facin independentistes. De moment, CiU sembla que ha fet el pas, La Vanguardia fa el que pot, que ja és molt; i La Caixa manté silenci. Beneït silenci perquè a Isidre Fainé el deu estar trucant tot Madrid.

M'estalvio incloure-hi el Barça perquè estic segur que també hi estaria favor encara que li toqués jugar contra l'Hospitalet -segur que llavors el president del club, Miguel García, es faria independentista en comptes de fitxar per Ciutadans- i l'Església perquè sortosament ha deixat de ser un poder fàctic en qüestions polítiques tot i que, en aquest cas, em temo que només podem comptar amb la Montserrat i algun bisbe auxiliar.

Ens agradi o no La Vanguardia és el diari de referència en paper -modestament e-notícies aspira a ser-ho a Internet- i fa anys va guanyar la batalla amb El Periódico en la qual durant anys ambdós van estar frec a frec -trobo a faltar Antonio Asensio-. Amb altres paraules: La Vanguardia és La Vanguardia: no és ni La Humanitat ni el diari Ara, però per això té més de 130 anys. I avui ha fet un pas de gegant.

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#16 Ferran, vic, 31/10/2012 - 08:20

Absoultament d'acord. I és una gran notícia.

#15 6.300.000 euros, 6.300.000 euros, 30/10/2012 - 12:42

bla bla bla bla ... todo se reduce a 6.300.000 euros (como mínimo y que sepamos) ... continuad con vuestro bla bla bla bla bla

#14 6.300.000 ?, 6.300.000 ?, 30/10/2012 - 11:10

El Gobierno de Mas dio 6,3 millones en 2011 a 'La Vanguardia' por imprimir en catalán .... http://ecoteuve.eleconomista.es/ecoteuve/prensa/noticias/4360548/10/12/2/El-Gobierno-de-Mas-dio-63-millones-en-2011-a-La-Vanguardia-por-imprimir-en-catalan.html#comment-1734239

#13 Una ayudita, Barcelona, 30/10/2012 - 10:27

LV tiene más subvenciones que beneficios, es por tanto una empresa inviables. Una herramienta más de Mas al servicio de sus intereses. Eso si la pasta que la hace sobrevivir la ponemos todos con nuestros impuestos.

#13.1 Albert, Terrassa, 30/10/2012 - 21:42

Andalusia,extremadura, galícia, 2on país del món amb més km d'ave desprès de Xina.. Això si que és inviable sense el que ens robeu als catalans cada any.

#12 Antoni, La Pobla de Segur, 30/10/2012 - 06:01

Jo ho diré d'una altra manera. Com deu haver canviat l'opinió pública a Catalunya per a que fins i tot La Vanguardia evolucionés tant!!! M'encanta aquesta evolució i el que significa!!! Tenim la independència a tocar. La proba? L'evolució de La Vanguardia !!*!! Uauuuuuuu!!!!!

#12.1 LES COSES CLARES, Cat, 30/10/2012 - 10:33

És a dir, a l'època de Franco, La Vanguardia era franquista perquè "l'opinió pública havia canviat tant cap al Franquisme", oi, carallot? o per llavors no serveix aquest argument? La veritat és que aquest diari té més de 100 anys i per tant s'ha d'arrimar al poder de torn sempre per continuar