La Punteta · 31 de Maig de 2015. 00:00h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Jo no hagués xiulat l'himne espanyol

Les restes de l'estelada de la meva veïna

El 12 de juliol del 2012, de matinada, li van cremar l'estelada a una veïna meva, la Mercè. La tenia penjada al balcó, la van arrencar i li van calar foc.  Suposo que no van pispar la meva perquè estava més alta. Les restes van quedar socarrimades al mig del carrer.

Per això jo no cremaria mai cap bandera. Tampoc xiularia l’himne espanyol. Ni qualsevol altre. És que ni el de Corea del Nord. Encara que hi hagi la llibertat d'expressió pel mig. Al cap i a la fi, als EUA cremar la bandera nord-americana no és delicte.

Però se'm va ocórrer dir-ho a twitter abans del partit i se’m van tirar a sobre. La periodista Pilar Carracelas assegurava que “són els que prohibeixen i multen els que ho provoquen. Ho fan notícia. Si no ho fessin, quedaria en anècdota”.

Un tal Jaume Golobardes, que va de consultor d'empreses per la vida, em tractava de “botifler”. Eli Borreda, del grup Barnils de periodistes, m’aconsellava que no prengués mal “parlant d’educació i de demagògia" i va acabar dient no sé què de “bilis”.

El Jaume Nolla, més conegut mundialment pel renom de senyor Marcel·lí al programa del Clapés, em veia “molt unionista”. Si jo sóc unionista, que em vaig atrevir a sortir amb una estelada en directe per Intereconomía, que deu ser el conde de Godó, que és grande de España?.

Mentre que Tatxo Benet trobava que deia “bajanades” perquè “l’altre dia van xiular al Liceu un Tristany i Isolda nefast” i ningú va fer tants escarafalls. M'estalvio de citar els més bordes per no ofendre al personal.

Si no eres partidari de la xiulada no és que fossis un mal català, és que directament eres un mal sobiranista. Però si mai al Bernabéu xiulessin els Segadors i cridessin allò de puta Catalunya, que tant em dol, segur que tots canviaríem d'opinió.

En fi, em consola saber que el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, d’haver estat al camp, tampoc ho hagués fet. El passat 10 de març, en una entrevista amb Jordi Basté, va dir que "preferiria que no es xiulés cap himne". "És bo ser respectuós amb les sentiments que un himne o una bandera expressa", va afegir.

Junqueras és un senyor. Intenta transmetre una imatge simpàtica del sobiranisme. Tant si li toca gravar un Salvados a Andalusia com parlar davant els empresaris del Cercle d'Economia a Sitges. Segurament per atreure els indecisos. A més, la seva imatge física de bon jan hi ajuda. Però val a dir que ho té difícil vistos els resultats.

De fet, els mateixos presentadors d’esports de TV3 semblava que se’ls hi escapés el riure sota el nas. I durant la xiulada van callar amb l'excusa que es pogués escoltar bé. Mentre que Mònica Terribas en el seu editorial de divendres -ho he dit sempre: els editorials als mitjans públics haurien d’estar prohibits- gairebé la justificava: “Quan es xiula un himne, és perquè alguna cosa no funciona amb l'estat que representa aquest himne".

És veritat que, a  l’altra bàndol, n’han dit a l’alçada d’un campanar. Com aquell paio de l’ABC -ex vicepresident del TC per a més inri- que va sortir demanant penes de presó. I per acabar-ho d’adobar el Govern espanyol ho ha enviat a la Comissió contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància, que és el nom sencer de l'organisme en qüestió.

Com si fos el platan que li van tirar a l’Alves. És el segon error jurídic de l’Estat després de la querella contra Mas pel 9N. A aquest pas, a la propera xiulada, potser m’hi apunti jo i tot. Amb una mica de sort, si continuen així, si que serem independents.

Però, en el fons, la protesta ha estat una rebequeria, una vendetta, una mostra d’impotència perquè sembla que, amb el procés, no ens en sortirem. Només cal llegir l'entrevista d'aquest diumenge al president Mas. L'home està tocat. I no tan sols per la derrota de Trias.

Tant se val, aquí ens va el marcar paquet, el treure pit. El sobiranisme és, de vegades, com el Gegant del Doraemon, aquell personatge que anava de xulo per la vida. Era el més antipàtic de tota la sèrie de dibuixos animats.

A mi, en concret, la xiulada em recorda la prohibició dels toros. Tothom sap que va ser la venjança per la sentència de l’Estatut. En realitat, es va aprovar just un mes deprés de la decisió del TC. La sentència va ser el 28 de juny del 2010. La manifestació multitudinària -aquella en la que el president del meu país va haver de sortir cames ajudeu-me- el 10 de juliol. I el Parlament ho va aprovar el 28, en l’últim ple de l’any. Hi havia pressa.

Per això em va fer molta gràcia que el manifest convocant digués que era una “protesta col·lectiva cívica” per aconseguir la "victòria final”. Si ho hem d’arribar a la independència a base de xiulades anem ben arreglats. Al capdavall, la majoria d'entitats signants són desconegudes per al gran públic, semblen hibernades o simplement han perdut protagonisme en favor de l’ANC. Com li ha passat a la Plataforma pel Dret a Decidir (PDD).

La resta són: Catalunya Acció (CA), Sobirania i Progrés, CADCI, International Comission of European Citizens (ICEC), Fundació President Macià, Ara o Mai!, Catalunya diu Prou, Casal per la Llibertat i la Independència de Catalunya (CLIC), Societat Catalana de Lliure Opinió (SOCALL), Moviment de Cultura Popular “El Sotrac” i Units per Declarar la Independència de Catalunya (UPDIC).

Però el president de Catalunya Acció, Santiago Espot, -que de moment ha passat a la història del Youtube per aquell crit de “Calli” en un programa de televisió- es va presentar d’alcaldable per SI a Barcelona el 2011 i va treure 6.800 vots, només un 1,12%. A més, la cosa -entre ells- no va acabar bé perquè van partir peres poc després.

Mentre que l'UPDIC és un partit fundat pel meu amic Ramon Carner, que a les municipals de diumenge també es va presentar per Barcelona i va treure 290 vots. Sí: 290 vots. El 0,04%. Fins i tot el van guanyar els de Falagne amb 477 sufragis. Un 0,07%. I això que el vam entrevistar a e-notícies i tot. Ves a saber, potser va perdre per això. L'electorat està molt volàtil darrerament.

El Ramon -que havia estat fundador del Cercle Català de Negocis- és bon tio, però no l’encerta mai. L’11 de maig del 2010 ja va donar una entrevista a El Punt-Avui en el que ja deia que “la independència arribarà abans que la sentència”. Portem, doncs, cinc any de retard si no em fallen els números.

En democràcia, la força es mesura en vots, no en decibelis.


 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

62 Comentaris

Publicitat
#45 BEJOTA, BCN, 04/06/2015 - 18:37

CATALANS: 7.571.127

CENS: 5.376.160

VOTANTS: 3.049.806

Separatistes: 1.398.099

Separatistes: 18'46%

N.B. RES DE RES I MENYS VOTS TRENCAPTRIES QUE AL QUEBEC I ESCOCIA. TOTA ACCIÓ ESDEVINDRÁ UNA REACCIÓ...

#44 Oriol2, BCN, 04/06/2015 - 10:23

És probable que la prohibició dels toros s'aprovés com a "venjança" per l'Estatut, però n'hi ha molts que estem contra les "corridas" per motius totalment diferents. Jo vaig signar contra els toros molt abans de la sentència de l'Estatut. No ens oblidis, eh?

#43 Lúculo, bcn, 02/06/2015 - 18:01

En el estribillo de Le Pluriel, Brassens nos recodaba que "el plural hace del ser humano un gilipollas". Bueno, el sábado constaté una vez más que Catalunya es muy "plural", y me da no sé qué decirlo, pero un rey que me cae indiferente, contó durante unos minutos con toda mi simpatía.

#42 Claüc, Sabadell, 02/06/2015 - 11:17

A)Nosaltres no sancionem Espanya si allà xiulen als segadors
B)no es pot comparar una cosa amb l'altra perquè nosaltres xiulem l'himne de qui te poder per oprimir-nos. Ells, si xiulen contra els segadors només ho poden fer des de l'odi no des de la contestació a cap opressió nostra contra ells

#42.1 Pablo, Madrid, 02/06/2015 - 13:49

Se cree el ladrón que todos son de su condición.

#42.2 xaviacus, Piera, 03/06/2015 - 09:47

Xiular un himne es de mala educació i poc civilitzat.
I el relativisme per justificar-ho es realment funest.

#41 Cthulhu, No porto equipatge especial, 02/06/2015 - 00:12

inaudito, me cagan a negativos solamente porque dije que en el estadio habían más aficionados del Athletic que del Barça. Vaya, que más de la mitad eran vascos.

#41.1 Hehehe, Barcelona, 02/06/2015 - 10:51

Si vols positius, afegeix-ne un missatge catalanofòbic... no falla!!!!!

#41.2 Claüc, Sabadell, 02/06/2015 - 11:20

Per vots positius has de fer missatges que agradin als del CNI que hi son pagats per fer això i fer comentaris espanyolistes.

#41.3 Juan, Teruel, 02/06/2015 - 12:28

Si claro.....Los silbatos los repartieron los abertzales

#41.4 Cthulhu, No porto equipatge especial, 02/06/2015 - 13:21

Sí claro...los vascos fueron obligados a silbar...