La Punteta · 17 de Desembre de 2016. 21:29h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Jo no miraré la Marató

Si haig de morir d’un ictus -cosa altament probable atès els disgustos que em dóna la política catalana- espero que sigui una cosa ràpida i fulminant. Prefereixo això que un llarg període de decadència. Però tampoc cal que sigui massa aviat. Espero, almenys,  poder acabar algun dels quinze llibres que tinc començats. El periodisme digital és molt esclau.

Malgrat això, aquest diumenge, no miraré TV3. Estic de la Marató fins al capdamunt. És insuportable. Porten més d’una setmana taladrant-nos. Com amb la darrera Diada que, quan fluixejaven les inscripcions al mes d’agost, van començar a fer campanya als TN. Al final es va animar, però per sota de les expectatives.

Ben mirat -com la majoria de catalans- cada cop miro menys TV3. Catalunya és una nació, però Telecinco és líder a casa nostra. L’endemà de l’entrevista amb Marcela Topor vaig entrar al perfil de Pilar Rahola. A TV3 ja no la miren ni els indepes, només els convergents. La majoria de retuits eren de gent del PDECAT.

Per això la Marató ha esdevingut una gran operació de màrqueting. A TV3 li permet donar una imatge altruista i, de retruc, assegurar el lideratge almenys un dia. També és un premi per als presentadors. Tots arrenglerats amb el procés: Ramon Pellicer, Helena García Melero -la de la paella-, Ricard Ustrell.

Però, clar, queda fatal criticar la Marató. És una mica com criticar l’Oficina Antifrau. Si ho fas sembla que siguis partidari de la corrupció. Tot i que el director cobra 135.000 euros a l’any. Espanya ens roba. O estar a favor de drets i deures en matèria d'immigracio en comptes de papers per a tothom. Com a mínim et diuen islamòfob.

En realitat, va més enllà: és també una injecció d’autoestima ara que el procés està encallat malgrat les aparences. Segur que sortiran tots: Puigdemont, Junqueras, Romeva, Comín. També Carme Forcadell, per descomptat. Com als partits del Barça, que et colen el president a la mitja part.

Jo crec que, en el fons, hi ha un missatge subliminal: com pot ser que els catalans, que som tan collonuts, tan solidaris, tan bones persones encara no siguem independents?. A Espanya aquestes coses no les fan. Allà rescaten autopistes -per cert el túnel del Pertús de qui va ser idea?- i nosaltres som com la mare Teresa de Calcuta.

Se’ls hi veu tant el llautó. Ja ho va dir l’altre dia el director de TV3, Jaume Peral, durant la presentació: “ja no és la Marató de TV3, és la Marató de tot un país, un país que s’hi volca, que no falla mai, que sempre dóna la cara”.

I divendres, a la comissió de control de la Corpo, el diputat de Junts pel Sí Jordi Cuminal, exdirector de la campanya de Mas, assegurava que era “un acte de país”. Mentre que per a la presidenta de la Corpo, Núria Llorach és  “tot el país està darrera de la Marató”. Llorach fa empetitir Roger Loppacher, el del CAC.

Encara que el millor de tota la compareixença va ser quan va dir que, a TVE, "algunes persones estan vetades". A TV3, no. Allà són tots uns angelets. Espero amb candeletes que em donin hora pels Matins. Sobretot ara que he descobert que cobra José Antich i senyora.

En fi, una mica més i declaren la Marató estructura d'estat. Com l'Agència Tributària o la Seguretat Social catalana. A Sant Joan Despí encara es pensen que la Catalunya real és només la que surt per TV3. Han aconseguit que la cadena provoqui rebuig i tot. Ja em perdonaran, però enguany no miraré la Marató encara que em tractin d’insolidari.

Publicitat
Publicitat

30 Comentaris

Publicitat
#24 Frank, Tarragona, 25/12/2016 - 07:41

Yo tampoco miraré la maratón, y que conste que me considero muy solidario y amigo de las causas, lo que es más, la tecnología nos da, la opción de borrar un canal de nuestro receptor, y como buena persona, ya lo borre, la maratón es o se convirtió en un modo de financiar un proyecto mas que una "

#22 zeppelin74, bcn, 21/12/2016 - 08:42

Fins i tot el partit R.Madrid-Kashima va tenir més audiència que la Marató.

#21 Joaquim Arenas, Premià de Mar, 20/12/2016 - 12:34

Què voleu que us digui, Em sembla que caieu en el mateix pecat d'allò que acuseu a altri. TV3 ha de guanyar audiència, tanmateix, cal ajudar-hi. La crítica sempre és bona, però amb una mica decap i peus ! J.A.

#20 zeppelin74, bcn, 20/12/2016 - 01:17

Jo es que no miro mai TV3%.

#19 h22, a, 19/12/2016 - 22:17

Los de TV3 se piensan que celebrando una vez al año La Marató consiguen blindarse de las criticas a su sobredimensionada plantilla y sus abultados sueldos.