La Punteta · 1 de Desembre de 2013. 03:54h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Jo no votaré CiU a les europees

El primer que vaig pensar quan vaig llegir l'article de Jordi Graupera sobre Salvador Sedó és que s'havia xivat Ramon Tremosa. El segon, que reflexa la mala maror entre Convergència i Unió perquè Jordi Graupera tampoc no és que sigui de Bandera Roja i el Singular és el digital proper a Convergència. Al cap i a la fi, va ser fundat per un dirigent d'Unió que ha acabat de director de Catalunya Ràdio.

D'ençà d'aleshores estic esperant amb candeletes la rèplica de Salvador Sedó perquè si no ens creurem l'article en qüestió fil per randa. Però, de moment, muts i a la gàbia. En fi, tot fa pensar que, a CiU, han començat els cops de colze per anar a les llistes.

Tampoc no sé si Salvador Sedó es mereix repetir com a eurodiputat -encara cobren 15.000 euros al mes?- després de l'article Jordi Graupera, però el que sí sé és que no es mereix repetir després del paperot que va fer l'altre dia a l'Abat Oliba.

No pot ser que tot un eurodiputat de CiU vagi a una universitat com l'Abat Oliba i accepti parlar en castellà. L'altra opció és que la sala estigués plena d'Erasmus, però em temo que no perquè Salvador Sedó no s'ha atrevit ni a donar la cara.

De fet, tot un vicerector d'aquesta universitat deia fa poc que Rafael Casanova era un "capullito". Ja en veuen el nivell acadèmic. A part que té fama de regalar els títols. De fet, la vicepresidenta Ortega va acabar aquí la seva carrera.

En fi, posats a parlar de l'Abat Oliba recordar que la seva fundació va ser aprovada per un govern de CiU gràcies a les pressions del sector més catòlic d'Unió. Encapçalat, entre d'altres, per l'exdiputat a Madrid Manel Silva.

Passa, si fa no fa, com l'altra universitat carca de Catalunya, la UIC, aquesta de l'Opus, aprovada in extremis també a l'última legislatura de Pujol per les pressions d'un ampli ventall de dirigents que anava de Miquel Roca a Miró i Ardèvol.

L'actual secretari d'Universitats, Toni Castellà, que llavors era el portaveu de CiU en la matèria, segur que ens en podria fer cinc cèntims. Ja se sap que, en aquestes coses, CiU sempre pensa en el país.

Però pel que fa a la intervenció en concret de Salvador Sedó li podríem aplicar allò que deia Jorge Valdano respecte al futbol: miedo escénico. Com pot ser que tot un eurodiputat s'arronsi davant la pregunta d'un estudiant?.

N'han vist el vídeo? No se'l perdin: "mi partido, Unió Democrática, no apuesta por la independencia". Hi havia moments que fins i tot semblava el Pere Navarro com quan va insistir en una "consulta legal y pactada".
 
I hi ha coses que signaria el mateix García-Margallo, el ministre d'Afers Exteriors del PP: "si Catalunya se independendiza de España perdería su condición de miembro de la Unión Europea." Si ho diu un dirigent de CiU deu ser veritat, doncs.

Jo estic en contra del pit i collons, però també dels acollonits. Si volen els d'Unió, a la propera, a l'Abat Oliba ja hi aniré jo. Almenys sóc dels que no s'arronsa. Ho dic per experiència. No com d'altres pel que veig.

El problema és que Salvador Sedó és un producte de partit: llevat d'una diplomatura en enginyeria tècnica -que pel que tinc entès va acabar a empentes i rodolons- no se li coneix cap altre mèrit acadèmic.

De fet, el seu currículum vitae és tan fluix que no s'ha atrevit a penjar-lo ni al web del Parlament Europeu. En aquest cas, doncs, la política sí que ha estat un ascensor social.

Sedó, en efecte, és un producte de partit: militant des del 1985, conseller nacional des del 1991, va fer servir Unió de Joves -president entre el 1995 i el 1996- de trampolí amb excel·lents resultats personals, com es veu.

Al capdavall, ha fet tota la seva carrera gràcies a la proximitat política a Josep Antoni Duran i Lleida. Però Duran, a qui he defensat més d'un cop des d'aquest mateixa columna, hauria d'anar més amb compte amb la tria dels seus col·laboradors més directes perquè dirigents d'aquest nivell no només perjudiquen Unió, sinó a ell mateix.

L'únic que em sap greu de tot plegat és que Salvador Sedó es pensi que e-notícies hi va enviar un periodista d'amagat. El pobre pinta tan poc que ni tan sols sabia que el seu partit havia enviat la corresponent convocatòria de premsa. Per un mitjà que decideix cobrir un acte seu.

Però llavors m'assalta una pregunta terrible: és d'aquells polítics que vigila  el que diu si hi ha premsa? Pitjor: és d'aquells que diu una cosa en públic i una altra en privat?

En fi, com Duran el farà segurament repetir de candidat a les properes europees, l'únic consol que em queda és que es quedi sense escó. En realitat, en aquesta legislatura, ja hi va entrar de rebot. Em sap greu per Ramon Tremosa -si repeteix, que tampoc no se sap- perquè en el fons és bon paio. Però entre uns i altes m'han convençut: jo no votaré CiU el 2014.

Em temo que no seré pas l'únic: les expectatives electorals de CiU són tan baixes que fins al darrer moment han pidolat una llista conjunta amb Esquerra. ERC, no cal dir-ho, s'ha fet l'orni i ha tirat pel dret perquè en política potser hi ha aliats, però no hi ha amics: per què donar oxigen a Convergència si va a mal borràs? A més això del Parlament Europeu és com el Senat espanyol: una mena de cementiri d'elefants comunitari.

La veritat és que, entre una cosa i l'altra, s'ho han guanyat a pols. La castanya de CiU a les europees serà de les que farà història encara que disfressin la convocatòria electoral com una prèvia de la consulta. No m'estranya, s'ho han guanyat a pols. No es pot jugar amb els sentiments de la gent d'aquesta manera.

 

Més a:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

31 Comentaris

Publicitat
#27 llpv, cat, 07/12/2013 - 22:53

I a qui collons li importa a qui votes tu Rius?

#26 Kropotkin-Harto de la Santa Mafia Estelada, Vic, 05/12/2013 - 14:27

Yo he estado evaluando la posibilidad de votarles, pero creo que esta vez no va a ser posible. Quizás en otro momento. Va a ser bonito ver la cara de Mas cuando salgan los resultados. Que gran politico ha perdido Somalia.

#25 Joan, Bcn, 05/12/2013 - 12:25

Rius, ja que ens dius a qui no votaràs,ens podries dir a qui sí votaràs, no?

Jo dic que la cosa està entre PP i C's, decantant-me més pels segons.

#24 Hugo Pladevall, Sant Feliu de Codines, 04/12/2013 - 13:21

Ets el millor Rius, per això parles tant de tu mateix, no se com no treballes al Finantial Times en comptes de dirigir aquest diari, per cert cada vegada mes groc

#23 Johan, Noticiario clandestino, 04/12/2013 - 08:46

Tampoco se puede votar a quien deja los servicios en precario por chanchullos y despido de personal,(con el apoyo de ERC).
http://www.elconfidencial.com/espana/cataluna/2013-11-15/una-subasta-deja-los-semaforos-barceloneses-en-la-senda-de-la-basura-de-madrid_54288/