La Punteta · 16 de Gener de 2017. 13:52h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Jo no vull acollir refugiats

Ramadà a Sant Roc (Badalona)

Jo, sincerament, preferiria no haver d'acollir refugiats. Crec que Catalunya ha complert, amb escreix, amb la seva quota de solidaritat. No hi ha cap país del món que hagi acollit proporcionalment tanta gent com nosaltres: més d’un milió de persones en deu anys.

Tanmateix, per descomptat, si han de venir que vinguin. Són éssers humans i això de Síria és una tragèdia. A més, amb l'onada de fred, la situació es dramàtica. El que em pregunto és perquè no els acullen les riquíssimes monarquies àrabs del Golf, per exemple. Només volen anar a Europa, especialment a Alemanya o Suècia. Països amb sòlids estats del benestar.

En tot cas, si han de venir que sàpiguen també que aquí hi ha uns valors que haurien de ser sagrats: la democràcia parlamentària, la separació de poders, la igualtat de sexes, el respecte a la dona i als homosexuals, la laïcitat. I, amb franquesa, no estic segur que tots en siguin conscients. Només cal recordar el que va passar per cap d’any a Colònia ara fa dos anys. Quan moltes dones van ser grapejades o agredides sexualment.

Per això demanar portes obertes a Europa em sembla una greu irresponsabilitat. Si els deixem entrar tots vol dir tots. No només refugiats sinó també immigrants econòmics. Al capdavall quina diferència hi ha entre un sirià i un afganès? No són dos països en guerra?. Podem deixar fora persones que vénen d’estats fallits com Etiòpia o Somàlia posem per cas?

I em sembla tan legítim que hi hagi gent que, per motius ideológics, hi estigui a favor. Com que hi hagi gent que hi estigui en contra sense haver de sentir tot el dia acusacions de xenofòbia o de racisme. Com deia l’enginyer i escriptor Xavier Roig dissabte passat en un article a l’Ara: “els catalans, darrerament, estampen el títol de xenòfob a tot aquell que no defensa papers per tothom”.

En la meva opinió, obrir portes només enfortirà electoralment la ultradreta. Ningú no s’ha aturat a preguntar perquè és ja el 25% a França, el 35% a Àustria, el 12% al Regne Unit o el 52% a Hongria?. Fins i tot a democràcies molt més consolidades que la nostra com Holanda (15%), Suècia (13%) o Finlàndia (17%).

La immigració ha esdevingut un dels principals motius de preocupació dels ciutadans. Aquí no ens n’adonem perquè estem immersos en el procés, que ho tapa tot. Però hi ha un creixent sentiment d’inferioritat. Sintetitzat en el lema Make America great again. Per això guanya Trump als EUA. I el Brexit a Gran Bretanya. Al cap i a la fi la gent vota per tres motius: per por, per il·lusó o per la butxaca.

En canvi, a casa nostra anem una mica al revés: mentre a tota Europa està canviant l’opinió pública sobre els refugitas -a Alemanya Merkel es juga la cancelleria- aquí fem un concert benèfic al Sant Jordi per acollir tothom. Fins i tot hi ha un vídeo de promoció en el que surten un munt d’actors i periodistes: Òscar Dalmau, Julio Manrique, Toni Cruanyes, Màrius Serra, Lluís Omar, Judit Mascó, Jordi Basté, Clara Segura, Antoni Bassas, Josep Cuní, Andreu Buenafuente, Mònica Terribas, Tian Riba, etc. La crème de la crème.

Em recorden una mica la Meryl Streep, que va fer un discurs contra Trump a la recent cerimònia dels Globus d’Or. De fet no va ser un discurs, va ser un míting. Fins i tot el portava escrit. Molt criticar, però l'actriu va viure fins el 2014 en una casa al Greenwich Village de Nueva York, un dels barris més pijos de la ciutat dels gratacels, valorada en 25 milions de dòlars. Té més de 600 metres quadrats, quinze habitacions, set banys, sis xemeneies. Fins i tot una bodega.

Com la majoria d’estrelles de Hollywood que aplaudien. Tots deuen viure en unes mansions espectaculars, amb piscina i xòfer particular, probablement negre. I els únics immigrants que deuen veure -segurament llatinoamericans- deuen ser els jardiners que els hi cuiden el jardí.

Em fa gràcia perque un dels que surt al vídeo de casa nostra és casa vostra és el Josep Cuní, fill il·lustre de Tiana, zona bien del Maresme. Saben quantes habitants té aquesta localitat? 8.411. Dels qual només 272 són estrangers, un 3,23%. Així també vull jo que vinguin.

Que Cuní -o qualsevol altre del vídeo- se’n vagi a viure quinze dies a ca n'Anglada, Salt, a Llefià, a Rocafonda, a Sant Roc. O simplement, ells que són periodistes, que vagin i preguntin als pocs veïns d’aquí que hi queden què en pensen d’acollir refugiats o simplement de l’impacte de la immigració en les seves vides quotidianes. Sortirien per cames. Es viu molt bé dins d'una bombolla de vidre.

Però llavors tots aquests que hi surten amb quina neutralitat informativa presenten el Telenotícies vespre, el Món a Rac1 o les notícies de 8tv?

 

Publicitat
Publicitat

33 Comentaris

Publicitat
#22 Egarense, Terrassa, 01/02/2017 - 15:31

Amén¡¡¡¡ Señor Rius, Que razón tiene los que vivimos en Ca n´anglada o el barrio cercano a la mezquita podemos dar fé de lo que pasa , y lo peor es que disponen de una concejala que trabaja exclusivamente por y para ellos ,y aquellas asociaciones, cada día mas ,que los apoyan, Como la última

#21 oscar, Barcelona, 01/02/2017 - 09:00

Totalment d´acord Xavier! Jo tampoc! N´estic tip del "bonisme" mentre gent catalana ho passa malament. Atenció avui 1 de febrer 2017: surt un Manifest " L´hora dels valents"de la Plataforma CCI (Candidatura Ciutadana per la Independència) i del bloc Sobiranista Català (BSC) on es parla d´aques

#20 oscar, barcelona, 20/01/2017 - 09:00

Potser diferirem d´opinió en altres temes com el de la Independència, però aquest article, amic Rius, és formidable, perfecte. Completament d´acord en tot.

#19 Josep Pagés i Canaleta CASES FREDES PER LA POBRESA, CardedeuEstaciondeTrensinMarquesina, 19/01/2017 - 19:52

CASA NOSTRE . " NO ES " . NO ES CASA VOSTRE , Algu u tenia que dir clar i Català Si sa de ajudar algu se ajudin als Pobres que ara Malvieuen a Catalunya i que ningu ajuda . Aturats de LLarga Durada els Mil -- SENSE SOSTRE Que Malviuen als Carrers de Barcelona que a

#18 pepe.----, andorra, 19/01/2017 - 13:46

Por cierto..¿Alguien ha leido algo sobre la captura de diez oficiales de la OTAN en Aleppo por parte de los soldados sirios? Pq es q en la prensa española nadie ha puesto nada ni ha dicho dicho nada. Q lastima q ya no haya periodistas en el lugar de los hechos y todos tiren de agencias. ¿Es eso period