Publicitat
La Punteta · 16 de Juny de 2017. 09:15h.

RUBÈN NOVOA

Analista

Jugar amb la lluita antiterrorista
Aquest dimecres es va celebrar la Junta de Seguretat d’Euskadi. El ministre de l’Interior espanyol Juan Ignacio Zoido i la consellera d’Interior basca Estefanía Beltrán de Heredia van anunciar a bombo i platerets la incorporació de l’Ertzaintza com a membre de ple dret del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i també d’EUROPOL. D’aquesta manera, a partir d’ara, la policia autònoma basca gaudirà d’un accés directe al sistema europeu d’intercanvi d’intel·ligència policial SIENA i a l’Oficina SIRENE, d’especial interès en la lluita contra el terrorisme islàmic i les xarxes criminals que li donen cobertura a Europa.

Els Mossos no.

Ja pels volts de novembre —i també mitjançant aquesta columna a E-notícies— vaig fer una pinzellada sobre l’estat de la qüestió a Catalunya i la necessitat urgent d’integrar la Policia de la Generalitat-Cos de Mossos d’Esquadra com a membre de ple dret al CITCO i EUROPOL en un article titulat «Mossos, CITCO i Europol» (1). Convindria ara una rellegida abans de prosseguir.

Quan el fracàs en matèria de compartició/compartimentació d’intel·ligència tàctica entre diverses agències es tradueix en morts a capitals europees —i ho hem vist/patit darrerament al Regne Unit— cal alçar la veu per exigir, novament, aquesta ja «demanda històrica».

De fet, se’ns fa del tot necessari emfasitzar que ens trobem davant d’un debat en matèria de seguretat pública i lluita antiterrorista, i, per tant, és del tot inacceptable que el mateix sigui emprat com a arma llancívola en el conflicte polític existent actualment entre els governs de Catalunya i d’Espanya.

No té cap mena de sentit —i demostra molt poca intel·ligència estratègica i cultura de defensa— deixar de banda a Mossos del «sistema [d’intercanvi d’informació entre policies europees en matèria de lluita antiterrorista i crim organitzat]» com fa el Ministre Zoido quan a Catalunya tenim l’honor d’ésser el focus salafista (i, per tant, de radicalització) més important de tot el sud d’Europa.

Fixeu-vos: a «Project Corner» (2) es pot observar com els Mossos porten exercint durant tot aquest 2017 com una mena de «policia de proximitat» en tot allò que afecta a detencions relacionades amb el Moviment Gihadista Global (MGG):

El 2 de març de 2017 van detenir un marroquí de 35 anys a l’Estació de l’AVE de Girona per haver fet amenaces terroristes dins d’un tren amb destinació Figueres.

El 4 de març de 2017, van detenir una menor d’edat a Banyoles per autoadoctrinament a xarxes. El cas està en mans de l’Audiència Nacional.

El 22 de març de 2017, van detenir dos marroquins de 26 i 37 anys a Roda de Ter acusats d’enaltiment i captació en xarxes.

El 5 d’abril de 2017, van detenir una marroquina de 21 anys a Terrassa acusada d’enaltiment i captació en xarxes.

Punt i a cap mereix l’«Operació Apolo» duta a terme el 25 d’abril de 2017 a l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb la detenció de nou persones, quatre d’elles acusades d’integració en organització terrorista (DAESH) en estar relacionades amb els atemptats de Brusel·les de 2016.

El 24 de maig de 2017, van detenir Abdeslam Babel, marroquí de 37 anys, que al crit d’«Al·là és gran» va intentar clavar un filferro a dos agents de Mossos a l’exterior mateix de la comissaria de Vic. Tractat com un «malalt mental» i alliberat posteriorment pel jutge amb una ordre vigent d’expulsió, pocs dies després, el mateix «malalt mental» fou novament detingut pel Cuerpo Nacional de Polícia (CNP) a l’Hospitalet de Llobregat quan intentava robar l’arma reglamentària a un agent també al crit d’«Al·là és gran».

Caldria afegir-hi, també, el macrooperatiu antiterrorista que va viure a finals de març l’Estació de Sants de Barcelona fruit d’una falsa amenaça d’atemptat difosa a xarxes i que va acabar amb la detenció setmanes després per part del CNP del bromista que l’havia generada (un menor de Barcelona).

Finalment cal sumar a tot aquest esforç en matèria de lluita antiterrorista aquest 2017 a Catalunya a la Guardia Civil (amb operacions a Figueres, Badalona i Arbúcies) i el CNP (amb operacions a Barcelona, Badalona, Salou i l’Hospitalet de Llobregat).

Dit això no és cap rebequeria insistir en què es fa més necessari que mai, doncs, generar un debat públic i d’opinió en matèria de seguretat que obligui, abans d’estiu, les parts, a convocar d’urgència de la Junta de Seguretat de Catalunya i signar el protocol d’incorporació de la Policia de la Generalitat-Cos de Mossos d’Esquadra al CITCO i EUROPOL de la mateixa manera que s’ha fet amb l’Ertzaintza aquesta setmana.


Rubèn Novoa i Arranz
@rnovoa


(1) http://opinio.e-noticies.cat/la-punteta/mossos-citco-i-europol-106084.html

(2) http://tinyurl.com/projectcorner

(3) http://www.twitter.com/rnovoa

3 Comentaris

Publicitat
#3 Jordi, Altea, 17/06/2017 - 03:17

Habrà que arreglar antes otras cosas

#2 asd, Barcelona, 16/06/2017 - 11:48

La junta de Seguretat la convoca el seu president que és el president de la Generalitat http://sac.gencat.cat/sacgencat/AppJava/organisme_fitxa.jsp?codi=857. Ni Mas ni Puigdemont han convocat mai dita Junta,.

#1 botifler1914, Sinitaca, 16/06/2017 - 10:47

Daños colaterales del pruceso de los cojones....