Publicitat
La Punteta · 19 de Juny de 2017. 09:21h.

XAVIER DEULONDER

L'1 d'octubre, tots a votar

Segons una enquesta de l’Institut Opinòmetre realitzada per al diari Ara, un 34’7% dels contraris a la independència afirmen que el proper 1 d’octubre aniran a votar; per tant, al referèndum, els vots negatius podrien arribar a ser-ne 750.000, una quantitat molt superior, doncs, als cent mil votants que el passat 9-N acudiren a les urnes a votar que no; entre les persones que es declaren votants de partits no independentistes, un 56% dels votants del PSC i un 72% dels comuns pensa participar en el referèndum, cosa que també es manifesten disposats a fer un 18% dels electors de Ciutadans i un 11% dels del PP; per tant, Guillermo Francés, regidor de la formació taronja a l’Ajuntament de Sant Just Desvern, a qui la direcció del seu partit ha prohibit assistir a un debat sobre el referèndum, no està pas sol. Aquesta és una actitud del tot lògica perquè, tal com ho demostren els casos del Quebec i d’Escòcia, l’única manera de posar fi a l’actual moviment independentista i d’aconseguir que, si més no durant uns quants anys, de la independència de Catalunya se’n deixi de parlar és que en el referèndum del proper 1 d’octubre guanyi el NO a la independència. Evidentment, per a un català espanyolista aquest és el millor escenari possible perquè la derrota a les urnes deslegitimaria, automàticament, l’opció separatista; en canvi, un elevat índex d’abstenció podria interpretar-se com una reacció al temor a les coaccions realitzades des de Madrid, mentre que, òbviament, qui hagi anat a votar al referèndum és que no haurà tingut por de res. En resum, bastants dels catalans espanyolistes consideren que si a Madrid diuen que el referèndum no es pot fer de cap manera perquè la unitat d’Espanya és una cosa sagrada i inqüestionable, problema seu perquè a ells els convé que el referèndum es faci i hi guanyi el NO, mentre que la suspensió, mitjançant un cop de força per part de l’Estat espanyol, de la cita amb les urnes, a més que no solucionaria pas el conflicte, obriria un escenari tot ple d’incerteses en què a ningú no li agradaria ser vist com a còmplice dels que van impedir al poble català expressar la seva voluntat.

D’altra banda, i aquesta és una idea que haurien de tenir en compte els que no veuen clara l’opció de la independència però, tanmateix, desitgen un canvi en l’actual règim polític espanyol, sigui quin sigui el resultat de les urnes, després del dia 1 d’octubre ja res no tornarà a ser com abans, perquè si, segons la Constitució de 1978, el referèndum no s’havia de fer, llavors l’Estat espanyol s’haurà mostrat incapaç de fer complir la seva legalitat, la qual, doncs, hauria quedat deslegitimada; sense anar més lluny, si en el referèndum guanyés el NO, Catalunya continuaria formant part d’Espanya però només pel resultat de les urnes, amb la qual cosa deixaria de tenir sentit l’article 2 de la Constitució de 1978 el qual diu que La Constitución se fundamenta en la indisoluble unidad de la Nación española, patria común e indivisible de todos los españoles.

Segons les dades del sondeig, la suma dels que es declaren disposats a votar és 54’9% i de la dels que responen que, amb tota probabilitat, acudiran a les urnes —el 9’3%— permet suposar una participació en el referèndum del 64’2%; per tant, si el percentatge dels enquestats que manifesta que votaria SÍ —el 42’3%— és superior al dels que votarien NO —el 38’9%—, això permetria augurar una victòria de l’opció independentista; tanmateix, convé no confiar-se i recordar que pel triomf s’ha de lluitar fins a l’últim moment; al capdavall, tant al Quebec com a Escòcia bé deuria haver-hi sondeigs i enquestes que pronosticaven la victòria de la independència.

 

 

 

14 Comentaris

Publicitat
#14 consejitos Deulonder, Barcelona, 23/06/2017 - 11:58

De traca, Deulonder no eres más mentiroso porque no te entrenas. Ahora nos das consejos a los no nacionalistas de cómo evitar laindependencia. ¿A quién quieres engañar?, tú lo quieres es que vayamos a votar para evitar el ridículo de un 99% de síes y un 27% de participación en un butifarrendum ilegal.

#13 Jordi, Barcelona, 22/06/2017 - 16:22

Uff mare meva quin argumentari, aquest està com un llum, seria bo que viatgesin de tant en tant fora de Catdisney, veure una mica de mon

#12 JOAN JOANET, VLL, 22/06/2017 - 16:08

Doncs no. Nosaltres no participarem en actes ludico-festivos, siguin aquest vias catalanes o butifarrendums.

#11 xux, Villena, 22/06/2017 - 14:25

Rara vez he leído argumentos más pobres e infantiloides...a a la vez que torticeros: O sea, que lo que tú quieres es que vayan a votar los suficientes despistados del NO, pero no muchos, para que los del SÍ tenga legitimidad. Y sabes perfectamente que...NO CAERÁ ESA BREVA! jejeje

#10 PepetCabrejat, Bcn, 22/06/2017 - 08:27

Tb les enquestes del 9N deien que aniria a votar un 80 i escaig %, la realitat va ser que hi va anar un 33%. Au, a entabanar a uns altres, sa tia anirà a votar!