La Punteta · 13 d'Agost de 2015. 20:02h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La baixada de pantalons del conseller Jané

El conseller d'Interior, escoltant les declaracions del director de la Policia

El lingüista nordamericà George Lakoff  va publicar fa uns anys un llibre (”No pensis en un elefant!”, hi ha traducció en català a Viena Edicions) que va causar furor entre els progressistes. Zapatero fins i tot el va fitxar d’assessor del PSOE fins que el catedràtic de Berkeley va veure que, en aquest cas, no hi havia res a fer i ho va deixar estar.

El llibe en qüestió deia si fa no fa -ja em perdonaran que no el tingui a mà-, que el més important en política eren les paraules. Que el que s’havia de fer era fer fora el rival del marc conceptual.

No sé si els senegalesos de Salou han llegit mai Lakoff, però és el que han fet. Només cal veure els cartells que duien en la manifestació pacífica de l’endemà: “Mossos, assassinos” (sic), “Stop ya la violencia”, “Justicia”.

Com la protesta que es va celebrar a Barcelona dimarts passat amb suport explícit de l’Ajuntament de Barcelona -hi va anar la regidora de Ciutat Vella Gala Pin-: “No persecución racista”.

Han aconseguit convertir els Mossos en els dolents de la pel·lícula. És veritat que jo no posaré la mà al foc per la Policia de la Generalitat després dels cas Esther Quintana o Benítez. Hi ha una víctima mortal pel mig que cal investigar a fons i depurar responsabilitats. Fins i tot penals si cal. Però no és una qüestió de racisme, sinó simplement d’aplicar la llei.

Qui empaitarà ara els top manta de Salou, de Plaça Catalunya, de Roses si n’hi ha prou de provocar aldarulls o tallar el servei ferroviari durant onze hores?. Els detinguts no només no van passar a disposició judicial, sinó que després els van acompanyar a casa en unitats dels Mossos d’Esquadra. I el director general de la Policia, Albert Batlle, dient que "no em consta". O menteix o no sap què passa al cos. Estic per fer-me antisistema.

Una altra dia potser hauríem de parlar també del paper de la premsa en tot plegat. Almenys La Vanguardia publicava aquest dijous -el gran Domingo Marchena- que són màfies organitzades. Cada matí hi ha “una legió de venedors ambulants” que van a buscar gènere falsificat a un polígon del barri de Sant Roc, a Badalona. Fins i tot, per cert, “tots es colen” al Metro. Ara només falta que hi vagin els Mossos.

Però la resta de diaris destacaven, per exemple, que el senegalès mort era un “referent”, “un suport”, que “no tenía enemigos”. No cal dir que respectarem tota la presumpció d’innocència que calgui, però de moment els Mossos consideraven que era un dels caps de la banda organitzada que va importar en quatre mesos gairebé una tona de productes falsificats entre “samarretes, sabatilles d’esports, rellotges i joieria”. Potser això explica la seva reacció.

Com les imatges dels aldarulls que difícilment sortiran per TV3. Com pot ser que hàgim de recórrer un digital francès per saber què va passa ahir?. Aquest matí, a Salou, he preguntat a un grup de senegalesos sobre la manifestació d’ahir:

- “Todo pacífico”, m’han contestat
- “¿Y saben dónde está el bar al que le rompieron unos cristales?
- “Nosotros no saber"

Al final l’he trobat: no era una bar, sinó un bloc de pisos. Segons m’han explicat un client els hi va dir “negros de mierda" o una cosa similar i s’hi van tornar. “Pero es que vive en un edificio lleno de senegaleses y está hasta los huevos” m'ha comentat un veí. És l’altra cara la immigració, la que ningú vol veure: els problemes de convivència.

Per cert, algú ha sentit Artur Mas o Oriol Junqueras sobre el tema?. No, estan de vacances i aquest és un tema menor. De fet, com dic sovint, és un tema tabú i per això dintre d’uns anys tindrem seriosos problemes no amb la immigració, sinó amb la integració de la immigració. Només cal veure el que està passant a França o al Regne Unit. Aquí continuem amagant el cap sota l'ala.

Perquè en defensa dels Mossos, de fet, només han sortit el PPC i Ciutadans. Té collons la cosa. Ni tan sols Convergència i això que manen al Govern i a la conselleria. Àngel Colom també deu estar de vacances tot i que, en aquest tema, estic segur que entre els top manta i els Mossos faria costat als top manta. Com Esquerra, que només ha qüestionat la Policia de la Generalitat, però no la venda ambulant. Els comerciants que sí que paguen impostos que es fotin.

A més del Saloufest, Salout té tot un passat històric: Jaume I va salpar d'aquesta localitat el 5 de setembre del 1229 per envair Mallorca. I Alfons III d’Aragó també va salpar de Salou el 22 de novembre del 1286 per conquerir Menorca. Ara s’ha produït la derrota de Salou.

El que dèiem: qui perseguirà els top manta si el conseller s’ha baixat els pantalons d’aquesta manera?. En un article anterior ja em preguntava si el càrrec li anava gran. Després d'assistir a la roda de premsa d'aquest dijous n'estic convençut.

 

 

Twitter

Web personal

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#12 Javier, Girona, 14/08/2015 - 17:50

El problema del top manta y su proliferacion son las falsificaciones. Es cierto que los senegaleses son los ultimos monos de esta mafia y los que menos ganan, pero las autoridades tienen que dejarles claro que una cosa es la venta ambulante, ilegal o no y otra cosa colaborar con una mafia de falsifi

#11 Pablo, Madrid, 14/08/2015 - 17:02

La mala fama de los Mossos, es por culpa de la Generalitat. Ni buena formación, ni buen despliegue, ni buena política de comunicación e imagen. Sin contar que la elite catalana especialmente los del "Junst perl Si" los tienes como sus "putitas" a los Mossos. Es una vergüenza.

#11.1 la memorai que mala es, 1711, 15/08/2015 - 04:07

¿Será posible que es porque los Mossos los creo Felipe V, como autoridad rural, en agradecimiento de mossos que le ayudaron en causa y no en la otra?.

De hecho los colores son los del monarca, que se los cedió como visual de reconocimiento: azul y rojo, la alpargatas aparte, son rurales.

#11.2 Pablo, Madrid, 15/08/2015 - 13:19

#11.1

la memorai que mala es,...¿qué tendrá que ver los Mossos creados por Felipe V que los Mossos como policía moderna creados en el Estatuto....?

¿lo dices en serio?

#10 Joan, Barcelona., 14/08/2015 - 13:57

Ara ja podem comparar: Qui ha estat el millor conseller d'Interior: Saura, Puig, Espadaler o Jané?

#9 Juan Francisco , Huesca, 14/08/2015 - 11:45

Pues, Sr. Rius, usted que dice no querer ser español. Imagínese qué falta de autoridad habrá en Cataluña el día en que no haya partidos como Ciudadanos o el PP que apoyen a la policía.
Al tiempo...

#9.1 "CAN PISHA", Barcelona, 14/08/2015 - 12:49

Entoces SEREMOS LIBRES
podremos hacer todo lo que queramos
y seremos MUY FELICES

#8 Un pais en venta, bcn, 14/08/2015 - 10:24

Por una parte los que sueñan y se engañan con un pais de Alicia y por otra los que para mantenerse en el poder venden el futuro : el patrimonio, la deuda, la enseñanza, la sanidad,a quien sea, okupas inmigrantes musulmanes, chinos, pakis. De locura!

#8.1 Cristino, castelldefels, 15/08/2015 - 19:49

Opiniones para todos los gustos. Pero yo digo qué mala suerte tienen los mossos con los detenidos! ¿Cuántos muertos llevan a sus espaldas o, mejor, entre sus manos?