La Punteta · 1 d'Abril de 2016. 21:03h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La batalla de l'ANC

Els fundadors de l'ANC, segons el 30 Minuts de TV3

Vaig deixar de creure en la societat civil un dia que vaig anar a una roda de premsa de Plataforma per la Llengua i ens van lliurar l’Informe del 2012. En una plana explicaven que el català disposava d’un “ric i divers” panorama de publicacions digitals, però només citaven l’Ara i el Directe, els dos diaris més propers a Esquerra.

I la resta, vaig pensar?. No ho dic només per e-notícies, que també; sinó per Vilaweb o Nació Digital, per exemple. Se’ls hi va veure tant el llautó que, des de llavors, no hi he tornat mai més. No sóc rancuniós, però de moment tinc bona memòria.

Perquè ara ens n’adonem que la famosa societat civil és una prolongació dels partits?. Ara que Liz Castro li ha etzibat a Jaume Marfany, el convergent de l’Assemblea, que “tu em vas pressionar tot solet”. No, ja ho sabíem, però tothom mirava cap a una altra banda en benefici de “la unitat”, del procés i tota la pesca.

Encara recordo aquell 30 minuts que van dedicar a l'ANC que més aviat semblava un publirreportatge. Al començament sortien els fundadors. La majoria eren cares conegudes de Convergència o d’Esquerra: l’històric Miquel Sellarès, que ha passat pels dos partits; el diputat d’ERC al Congrés Joan Tardà; el responsable de relaciones intrernacionals de CDC, Víctor Terradellas; o l’eurodiputat Ramon Tremosa.

Fins i tot sortia el propi Oriol Junqueras; a més de Salvador Cardús, del CATN;  Yvonne Griley, recol·locada al CAC quan Mascarell la va fer fora de Cultura; el llavors tinent d'alcalde de Barcelona Antoni Vives o Àngel Colom, al que no se li coneix cap activitat productiva més enllà de la política.

És veritat que l’ANC ha demostrat -en les successives Diades- una impressionant capacitat de convocatòria, de mobilització i de logística. Em trec el barret. Però quina representació real tindria en unes eleccions al Parlament?. Al capdavall, Unió amb 102.000 vots, no va treure cap escó el 27-S. Mentre que a l'Assemblea, des de Palau i des de TV3, li han donat peixet.

Però a les eleccions de maig del 2015 per escolir el nou secretariat només van votar 5.400 dels 34.000 socis que diuen que tenen. Van ser aquelles en les que va guanyar l'esmentada Liz Castro amb 3.195 vots, però finalment va sortir escollit Jordi Sánchez -va quedar tercer amb 3.014- perquè son els 75 membres del secretariat els que trien el president. Que no érem uns ferms partidaris de la democràcia i el dret a decidir?.

Alfons López Tena, en l'època gloriosa de les consultes, va encunyar una expressió que va fer fortuna: la de "plataformes tòxiques" per referir-se a totes aquelles entitats que eren una prolongació dels partits. Em temo que l’ANC o Òmnium no són una excepció.

Però val a dir que, a l’altra banda, passa el mateix: sempre recordaré la manifestació convocada en nom del Moviment Espanya i Catalans pel 12 d’octubre a la Plaça Catalunya l'any 2012. A banda de qui va pagar les despeses, resulta que el servei d’ordre era el mateix que hi ha a la seu del PP a Catalunya. Casualitats de la vida.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Martín Martínez Martínez, BCN, 04/04/2016 - 22:51

Si!
D'acord!.

#3 Pere Pau \\*//, Can Pixa a Can Vies/Tramvies/Cinetika..., 04/04/2016 - 09:06

No t'has descuidat la "Sucietat Civil" Rius?

#2 PepetCabrejat, Bcn, 03/04/2016 - 09:05

Si amb 34.000 socis representa a la societat civil llavors el Club Super3 tb hauria de dir la seva.

#1 La libertad Sancho, es uno d los preciosos dones, Más de lo mismo es engaño!, 02/04/2016 - 19:01

La libertad de decisión de pensamiento y acción es un don q ninguna plataforma, asociacion, partido, sindicato, patria etc...la da sino todo lo contrario.
Podrán salir todos los q quieran pero cuando están los intereses de unos sobre otros es un timo!
Lo felicito Sr. Rius...por decir lo q piensa!