La Punteta · 14 d'Abril de 2014. 22:40h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La bombolla del CATN

Homs, mirant Carles Viver Pi-Sunyer durant la roda de premsa. (Foto: Jordi Bedmar)

Després de parlar de la bombolla de TV3, potser que parlem de la bombolla del CATN perquè aquest dilluns han presentat solemnement el seu darrer informe, el sisè, sobre Les vies d'integració de Catalunya a la Unió Europea. I com que encara en queden mitja dotzena, ja tremolo.

Almenys finalment han admès que podem quedar fora de la Unió Europea. De fet, el primer en reconèixer-ho va ser el president Mas en aquella famosa entrevista a La Repubblica quan va dir que "en un moment inicial, entre el referèndum i la proclamació de la independència, podríem quedar-nos fora d'Europa. No de l'euro, de la Unió". Però, fins aleshores, semblava una heretgia dir-ho.

En un tema tan important com la consulta -on es pot decidir el futur d'un país- és bo que la gent estigui ben informada dels riscos. Fins i tot els que som partidaris de la independència hem de ser conscients que no tot serà bufar i fer ampolles. I que si realment hi estàs a favor ho has d'assumir amb totes les conseqüències. Peti qui peti. Però no serà fàcil: la Unió Europa l'han feta els estats.

L'últim informe del CATN, en efecte, planteja cinc escenaris possibles: permanència, adhesió ad hoc o express, i adhesió ordinària després d'un llarg procés de negociació. Com Turquia -que porta esperant quaranta anys- Sèrbia o Montenegro. Però també l'exclusió. Senzillament perquè "la UE es nega a obrir de manera immediata el procés d'adhesió o l'atorgament de l'estatut de candidat".

Ho deuen veure tan negre que fins i tot proposaven tres alternatives: un acord bilateral entre Catalunya i la UE; l'adhesió a la EFTA (Associació Europea de Lliure Comerç), de la qual formen part Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa; i l'adhesió a l'EEE (Espai Econòmic Europeu). Podem respirar tranquils perquè, en paraules del propi Carles Viver Pi-Sunyer, l'EFTA "és molt potent" i "no hi hauria massa dificultats per demanar l'ingrés". De debò, són declaracions textuals, no extretes de cap pel·lícula dels germans Marx.

Però a mi el que m'ha fet més gràcia ha estat la seva intervenció inicial en què ha fet mans i mànigues per minimitzar els obstacles. Durant més de vint minuts ni tan sols ha esmentat la paraula Espanya. Fins i tot quan ha reconegut que "l'únic problema seriós és el veto que pugui venir d'algú" ha fet servir l'expressó "Estat matriu". Com si el veto el pogués posar Finlàndia o Malta, posem per cas.

Ho veia tot tan de color de rosa que s'ha mostrat convençut que la UE no estaria disposada "a trair els seus valors i perjudicar-se econòmicament" amb l'exclusió de Catalunya. Almenys no ha reculat fins a Carlemany. Però llavors, a mi, m'ha vingut al cap Josep Rull; que divendres passat -en un acte organitzat per l'ANC a Martorell (Baix Llobregat)- va recordar que a Ossètia del Sud només l'han reconeguda Rússia, Nicaragua i Veneçuela. De fet, el ministre Margallo ja ens volia enviar a l'espai sideral.

Em sap greu perquè, a mesura que passa el temps, sóc cada vegada més crític amb l'anomenat procés sobiranista. Però no pel procés en si -que ja m'està bé-, sinó per en mans de qui està tot plegat. No sé pas si amb aquest personal al capdavant del timó arribarem a Ítaca o ens acabarem estimbant contra les roques. De debò es creuen algunes de les coses que diuen?. En l'article anterior acabava dient que la credibilitat de TV3 sortirà tocada, però em temo que la credibilitat d'algun savi també.

 

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

35 Comentaris

Publicitat
#26 Kropotkin, Vic, 16/04/2014 - 09:36

El delirium estupefaciente del esteladismo nos conduce a cotas de ridiculo dificilmente imaginables. ¿Como queda una sola persona que pueda hacer caso a estos trileros? ¿Aún hay alguien que no se haya dado cuenta de que todo esto es solo una farsa?

#25 Jolly Joker, Barcelona, 16/04/2014 - 01:06

No hi ha res més patètic que un savi venut. Tot un estudiós com en Carles V.P.S. ha de dir aquestes bestieses per guanyar-se les garrofes? Espero que els "bravos" de la cheerleader dels hobbits F.C. , vull dir de la Forqui, li permetin sentir-se una mica orgullós d'ell mateix. VERGOGNA!

#24 Gavarres, Girona, 15/04/2014 - 21:41

Esta be Sr Rius que sigui crític pero que ho sigui en tot i argumentant-ho. Crec que peca de perfeccionisme. Senzillament la perfecció que busca no existeix, ni voste la te. I menys per una cosa que no hi ha un manual escrit i que depen de molta gent. La por al fracàs la tenen els perdedors

#23 Gavarres, Girona, 15/04/2014 - 21:33

Encara no veig la raó del títol. L'objectiu es minar la credibilitat del CATN? Pero si ho fa, que sigui amb arguments, no perque li fa gracia certes coses. Opina que s'ha d'analitzar tots els pros i contres, pero llavors critica que es que ho veuen negre i per això proposen alternatives.

#22 Xipolleig, Barcelona, 15/04/2014 - 21:09

Amic Rius, estem en una situació que no s'ha produït encara a la Unió Europea, no hi ha precedents, sí és que els precedents serveixen sempre per tothom, per tant, dir que sortirà de la Unió Europea o que hi formarem part segur,em sembla com a mínim agosarat.
Que ningú faci vaticinis, si us plau

#22.1 pepe, andorra, 16/04/2014 - 10:01

com es d'agosserada sa ignorancia. Si q existen precedentes. Groelandia y Argelia. Realmente no hay peor ciego q el q no quiere ver. El problema no es conseguir o no la soberania, es en manos de quien esta. Si ultras como xipolleig estan en el ajo. Yo me bajo del autobus corriendo.