La Punteta · 23 de Maig de 2017. 17:55h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La bombolla del procés

El procés ha generat un curiós fenomen meteorològic -potser hauríem de dir psicològic, però no m’atreveixo- del qual ja n’he parlat en altres ocasions: el friquisme. Una mena de síndrome d’hybris segons el qual els processistes més convençuts van a la seva independentment de la realitat que els envolta. En altres paraules: viuen en un altre món. Dins d’una bombolla mediàtica.

I com ja vaig dir en l’article anterior -perdonin l’autobombo- s'ha encomanat a les capes més altes del moviment, a les classes dirigents del procés, a la gent que remena les cireres. Agafem, per exemple, la conferència de Puigdemont-Junqueras-Romeva dilluns passat a Madrid.

Val a dir d’entrada que, malgrat tot el que li està sortint, Jordi Pujol no hagués fet mai una conferència a tres. Amb ell sol omplia l’escenari. Un president de la Generalitat, per raons de protocol i d’imatge institucional, no s’ha de posar al mateix nivell que un conseller. Pujol serà moltes coses, però en aquella època era un líder.

Allò semblava la santíssima trinitat. El tres en uno, aquell oli que en teoria serveix per tot. Espero que no acabin com el primer triumvirat -el de Cèsar, Pompeu i Cras. O el segon -Cèsar, Marc Antoni i Lèpid- perquè ben mirat tots han acabat igual: a mata-degolla.

I, com deia, aquest no tocar de peus a terra va a més. És veritat que tant Junqueras com Romeva van intentar seduir el públic de Madrid, però s’ho haguessin pogut estalviar. Al cap i a la fi potser el 90% dels presents a la sala érem catalans. Les quatre primeres files eren càrrecs institucionals o de partit.

El conseller d’Exterior, per exemple, va arribar que dir que l’objectiu de la independència era “construir ponts” amb Espanya o que “Espanya es juga la seva democràcia a Catalunya”. La proposta és "retrobar-nos lliurement, sense imposicions, en el context d'una Europa que accepti la identitat de cadascú”, va afegir. Per uns moments em vaig posar tendre. Allò semblava un foc de camp.

Mentre que el vicepresident va aplicar, fil per randa, aquella filosofia política segons la qual el junquerisme és amor: “la nostra voluntat és tenir la millor de les relacions possibles amb tot el nostre entorn, amb totes les nacions i amb totes les economies del món”. A Junqueras se li nota molt els anys passats a la universitat: parla molt i no diu res.

En comptes d'esmentar la paraula independència es referia també als “reptes de futur”. Com si haguéssim d'estrenar pis o portar-nos els mobles d’Ikea. O de “la llibertat, la igualtat i la fraternitat”. Allò era com la Revolució Francesa, però sense guillotina. Si no fos per la diferència d’edat i de volum semblava Emmanuel Macron.

“La millor relació entre iguals i duals és la relació entre aquells que són igualment lliures i la millor relació fraternal és la relació entre aquells que són fraternalment lliures”, va continuar. En tota la conferència només un cop el públic assistent va interrompre amb aplaudiments i va ser al minut 52. Quan Puigdemont va afirmar que "el Estado español no dispone de tanto poder para parar a tanta democracia". La claca va funcionar perfectament. Però  llavors per què encara no han convocat el referèndum?

En fi, m’estalvio parlar de la resta de la intervenció del president perquè ja ho farem un altre dia, però s’ha d’estar molt desesperat a aquestes alçades de curs -la Selectivitat és a tocar i no hem fotut ni brot durant tot el curs- per recórrer a Josep Tarradellas. Tarradellas era republicà, però no indepe. Només cal recordar el que va dir en el seu discurs més famós: "Ciutadans de Catalunya: ja sóc aquí!. Ja sóc aquí perquè jo també vull l'Estatut". No hi ha dret amb el que li estan fent. No es pot estirar la història com si fos un xiclet perquè la realitat coincideixi amb els teus somnis.

 

PD/ Yo he venido a hablar de mi libro:  https://www.amazon.es/dp/B01N9TAZXB?ref_=cm_sw_r_kb_dp_-fFGybRE91WSQ&tag=kp0a0-21&linkCode=kpe

Publicitat
Publicitat

26 Comentaris

Publicitat
#13 Pepón, Bcn, 25/05/2017 - 09:42

Pues a mí conferencia que me inquieta es la que dará Junqueras junto a otros "físicos" en Poblet sobre mecánica cuántica.

#11 Laura Patricia, La Marca Hispànica, 24/05/2017 - 14:09

La Santissima Trinitat fent petar la xerrada en un espai cedit, amb els nostres calers... Això es diu "valentia", quan no es té nassos d'anar al Congrés.
A veure si rebenta tot ja.

#10 botifler1914, Sinitaca, 24/05/2017 - 13:32

Las burbujas al final hacen pufff

#9 Galba, Bcn, 24/05/2017 - 12:34

Sr. Rius no es sorprengui de que ara parlin d'en Tarradellas, d'aqui a poc parlaran de Cambó.

#9.1 Xavier Rius, Martorell, 24/05/2017 - 14:12

Tant de bo

#8 Pepe, Alacant, 24/05/2017 - 11:06

Dudo mucho que Puigdemont y sus palmeros crean sinceramente lo que dicen como tampoco su público, son fantasías de las que disfrutan enormemente pero que saben irrealizables, pero si estoy equivocado... pobrecita Catalunya.

#8.1 pepe.----, andorra, 25/05/2017 - 12:51

tranqui tronco, es todo un enorme farol destinado a parar los asuntos judiciales q afectan a los subordinados del señor feudal y si de paso, consiguen mas pasta, mejor, pq lo del FLA lo montaron en exclusiva, para q la Generalidad no quebrase....Si no fuera por el FLA, los enchufados de la chene y los funcionarios de verdad, no hubieran cobrado.