Publicitat
La Punteta · 2 de Maig de 2012. 09:39h.

JOSEP MARIA ORTA

Josep Maria Orta

La Campana

Encara que sigui tard em ve de gust destacar l'èxit del llibre de La Campana "L´avi de cent anys que es va escapar per la finestra" de Jonas Jonasson. Va ser el més venut en ficció catalana. Aquesta editorial que va néixer l´any 85 de la mà de Josep Maria Espinàs i d´Isabel Martí i que després de més vint-i-cinc anys, amb sang, suor i llàgrimes, segueix van editant llibres.

Va ser un plaer veure com aquesta petita editorial guanyava en vendes a les grans editorials. Per un dia el David va guanyar el Goliat. Aquesta victòria té una doble lectura, a banda de l´èxit d´un títol, també suposa -i això és més important- uns ingressos que els permetran seguir editant, buscant bons autors aquí poc coneguts i posar-los al nostre abast o promocionant els de casa. La seva trajectòria és una garantia: quan veus un llibre amb el segell d´aquesta editorial, encara que no en coneguis l´autor, saps que tens una garantia de qualitat i de valors.

Malauradament som un país petit i els lectors són escassos. És d'agrair que hi hagi gent que ens faci el favor (sovint el miracle) d´editar llibres en català, encara que les seves possibilitats limiti el seu llançament publicitari.  No hi ha altre remei que atendre el  "boca-orella" i sovint la bona disposició de segons quins llibreters conscienciats per recomanar-lo. Suposo que gràcies aquest fet "La Campana" ha tingut allò que se´n diu "èxits que han sorprès a la mateixa empresa" i, també, punxades possiblement injustes.

Hi ha bastantes petites editorials com "La Campana" que lluiten per subsistir editant en català, que són innovadores i que sovint -el negoci és el negoci- els seus llibres queden relegats en segon terme en els aparadors de les llibreries. Aquest fet fa encara més valuós cada un dels èxits d´aquestes editorials en un sector que els rumors -més o menys fundats- de males notícies estan a l´ordre del dia.

Ja en pla egoista, penso que cada cop que un dels llibres d´aquestes petites editorials aconsegueix unes bones vendes obtenen un salvavides que em permetrà durant una temporada poder seguir comprant i gaudint de les seves edicions.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat