La Punteta · 20 de Novembre de 2011. 23:41h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La campanya de Chacón

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va dir-ho al míting final de CiU divendres passat al Pavelló Itàlia de Montjuïc: "han fet una de les campanyes més brutes de la història de la democràcia".

"Primer ens van adjudicar un mort a l'hospital de Sant Pau i després un altre a la Vall d'Hebron", va afegir. Entre un i altre, per cert, el PSC va difondre el vídeo aquell del maniquí en un hospital que finalment van retirar.

Duran va explicar també que "una persona significada políticament -em diuen al twitter que Gemma Galdón, d'Iniciativa- va arribar a denunciar a Rac1 que havien tancat una planta a la Vall d'Hebron per fer una radiografia a Mas i quan ho van desmentir van dir que me l'havien fet a mi: és mentida".

Per això el candidat de CiU va retreure als rivals que havien perdut "el sentit de la vergonya". Ho deia sobretot per Carme Chachón, però també per Joan Coscubiela o Alfred Bosch perquè, a mesura que s'acostava el 20N, tothom es va apuntar a la crítica de les retallades.

De fet, el líder d'Unió ja va haver de recordar, en una carta el passat 1 de novembre, que el tripartit havia deixat la Generalitat amb un dèficit de 8.400 i que, amb aquest forat, el Govern ha hagut de retallar enguany el pressupost en 3.000 milions.

Malgrat això, Chacón ha fet -no sé si gràcies a José Zaragoza, al seu marit Miguel Barroso o a ambdós-, una campanya brilant en la que s'ha dedicat a criticar el rival i tapar les pròpies carències. Si jo hagués estat membre d'un govern que deixa cinc milions d'aturats no m'hagués atrevit ni a sortir de casa.

Al míting final del PSC va dedicar la meitat del seu discurs a atacar el PP i l'altra meitat a atacar a CiU, però no li vaig sentir cap proposta en positiu. Davant Rubalcaba, va arribar a dir que Rajoy "una y otra vez miente" i que el seu programa era una "estafa democràtica". Té gràcia que ho digui algú que ha estat ministra amb el president que més ens ha enredat en tota la història de la democràcia.

I al debat de TV3 va atribuir la crisi econòmica a la "bombolla immobiliària" generada, en la seva opinió, per CiU i PPC. Fins al punt que el mateix candidat popular, Jorge Fernández, va haver de recordar-li que havia estat ministra d'habitatge (2007-2008).

Per això, tot plegat demostra que, en política, no tot és màrqueting. I que el vot de la por al que s'han aferrat novament els socialistes no ha impedit la derrota més amarga del PSC des del 1980. CiU ha guanyat per primer cop des de 1977 unes eleccions generals a Catalunya.

Al capdavall, Chacón ha vingut més durant les últimes tres setmanes que en els darrers quatre anys. Durant el debat de l'Estatut no se la va ni sentir. I l'únic que va dir arran de la sentència del Constitucional -en un article conjunt amb Felipe González- és que "los efectos jurídicos del fallo sobre la realidad del Estatuto son pequeños". Un afirmació així qüestiona fins i tot els seus coneixements en matèria de dret constitucional malgrat ser-ne professora en excedència.

Tampoc és cap secret que Chacón volia encapçalar la llista del PSOE, no la del PSC. Al cap i a la fi, el seu referent polític -ella mateixa ho explica al seu vídeo de campanya- no és Macià ni Companys ni tan sols Joan Reventós, sinó l'esmentat Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero. Dijous passat encara li va agrair els serveis prestats en tres ocasions: "gracias, José Luis". El resultat final deixa a Chacón tocada fins i tot per a disputar el lideratge a Rubalcaba en el si del socialisme espanyol.

En fi, és un prec, però prou demagògia amb les retallades si us plau. Cap govern fa retallades de bon grat amb el desgast que suposen. Si el Govern de la Generalitat ha hagut de fer-les és només perquè l'esquerra ha deixat els calaixos buits i un munt de factures per pagar: algunes arriben fins el 2044. I, ves per on, no han acabat erosionant CiU ni a les municipals ni a les generals, sinó a l'oposició. Som-hi doncs: ara toca governar. El país no pot perdre més temps.

 

Si t'ha agradat aquest article potser t'agradarà aquest llibre (12 euros):

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir a twitter:

@xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#10 David Jover, Barcelona, 22/11/2011 - 22:06

Vaig un parell de dies tard, però puc subscriure gairebé cada punt i cada coma.

Ja pot fer una bona regeneració el PSC, sinó estarà 10 anys de travessia en el desert. I això tampoc seria bo pel país, és un gran partit.

#9 elector, Bcn, 22/11/2011 - 12:06

Rius no enganyes ningú. Vosaltres sempre heu estat un pamflet al servei de CiU. Per cert, Chacón te encara molta corda i podria ser una excel-lent candidat a la Generalitat.

#9.1 Ferran, Barcelona, 22/11/2011 - 12:54

Candidata a la Generalitat???????? Si el PSC es vol suicidar, això és el millor què pot fer!!!!

#9.2 pepe, andorra, 22/11/2011 - 14:04

Chacon presidenta de la chene, joer, lo q me iba a reir. Si todo lo q puede presentar el PSOE es a Chacon, como debe ser el resto.

#8 Indigeta, Cipsel.la, 22/11/2011 - 10:13

Un magnific article Sr. Rius, un article que la majoria de "periodistes" al servei del "frame" socialista, o sigui, la majoria, mai subscriurien.

#6 gertrud , bcn, 21/11/2011 - 11:54

Estic molt decebut, no han sortit els meus. La trevessia del desert serà llarga, massa, si al final no hi ha res per "salvar".

#5 Lalaia2011, BCN, 21/11/2011 - 10:06

Es que tanta i tanta demagògia, al final es gira en contra del que la practica. Feia 4 anys que aquesta tipa no trepitjava Catalunya, han imputat morts i n'han fet videos repugnants. Ara els toca enterrar els cadavers; els seus cadavers.