La Punteta · 14 de Maig de 2015. 16:29h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La campanya de Trias

La campanya de Xavier Trias sembla que l’hagi fet Risto Mejide. I no perquè Risto Mejie sigui un mal publicitari sinó perquè també fa la campanya del socialista Jaume Collboni. Per mi que l’ha feta el pitjor enemic de l’actual alcalde.

De moment, el lema no és un, sinó dos: El meu alcalde creu en les persones i El meu alcalde creu en el diàleg. Però hi ha algú que estigui en contra de les persones? O en contra del diàleg?. Per posar un exemple bèstia: Fins i tot Hitler, abans d'envair Txecoslovàquia, estava a favor del diàleg. Com ho proven els acords de Munich (1938).

Un eslogan ha de ser com un cop de puny, però sense violència. Un titular redactat en llenguatge publicitari: què vens?. I, a més, que tingui ganxo. Malament rai quan, d’una campanya, el que se’n recorda la gent són les ulleres. Senyal que no hi ha teca.

En canvi, Trias sovint fa la sensació que encara es pensa que és conseller de Presidència. Quan encara anava de bon rotllo per la vida. Té una mica de happyflower, d’anar amb un lliri a la mà. No sé si herència de quan era delegat de CCOO a la Vall d’Hebron.

De fet, jo tinc un llibre del 2010 -publicat abans de les anteriors eleccions municipals- en el que encara presumia de social-demòcrata. Però ara s’haurà de barallar fins a l’últim vot amb Esquerra, amb el PSC, amb el PP. Fins i tot amb Ciutadans perquè tota la resta ja tenen Ada Colau.

Per això, aquest dimecres ja ha apel·lat al vot útil en un lloc tan emblemàtic com el centre cívic Vil·la Florida perquè els residents de Sarrià-Sant Gervasi -que és el seu districte, per cert- deuen viure amb l’ai al cor que no guanyi Colau.

Trias -i el seu equip- han comès, doncs, el mateix error que ara fa quatre anys. Llavors, com que el rival era Jordi Hereu, també van plantejar una campanya soft. Sí, va guanyar, però després de 30 anys de govern socialista només va aconseguir 14 regidors de 41. La majoria absoluta, a Barcelona, són 21.

I una ciutat en la que l’equip de govern només té deu o onze regidores -com augurava l'enquesta d’El Periódico de dilluns- pot ser ingovernable. Governar serà un calvari. Pitjor que aquesta legislatura on almenys podia fer la viu-viu en pactar tant amb el PP com amb el PSC. Amb Esquerra no sumava perquè els republicans només tenien dos regidors: Jordi Portabella i Joan Laporta.

Val a dir que, tanmateix, se n’ha sortit prou bé -sobretot gràcies a l’herència financera que li va deixar Jordi Hereu- perquè almenys pot exhibir obra de govern com la reforma de la Diagonal, el Passeig de Gràcia o la Plaça de les Glòries.

 A mi m’ha agradat -estic parlant només d’eslogans- el de Alfred Bosch perquè és curt, sense comes i s’adreça al seu electorat: “La Barcelona del sí”. Com, a l’altra banda, el d’Alberto Fernández: “Juntos” perquè també té segons intencions.

El lema d’Ada Colau (“Guanyem, Barcelona”) em sembla insuportable perquè, en el fons, amaga el complex de superioritat moral de l’esquerra del que parlava en un article anterior. Hi ha una esquerra que parla de “recuperar” la ciutat per a les persones com si els que haguessin governat fins ara, inclòs el PSC, no fossin persones.

A Martorell, el meu poble, la cosa tampoc està per tirar coets: el candidat de CiU, Xavier Fonollosa, com que es juga l’alcaldia: ha optat per un Fem + Martorell. Ni procés ni estelades al cartell. Amb les sigles de CiU en un racó, que no es vegin gaire.

El PSC ha hagut de recórrer a l’encara alcalde del municipi veí de Castellví de Rosanes -que viu a Martorell- perquè l’encara regidor socialista Adrià Arqué s’ha passat a Més. Amb el lema no s’hi han escarrassat gaire, més aviat gens: “Per tu, per tots”. Com si aquest senyor es presentés per fer-nos un favor.

Mentre que el d’Esquerra no diu res. Serviria tant per una candidatura electoral, de qualsevol partit, com per una empresa d’assegurances: “escoltem, fem, expliquem”. Els d’Iniciativa, per la seva banda, han camuflat les seves sigles (Movem Martorell) i els de Podemos es presenten com Som Martorell, però sense l’aval de Podem.

En fi, un embolic. La ingovernabilitat que patiran molts ajuntaments a partir del 24-M serà només un precedent de la ingovernabilitat que patirà el Parlament després del 27-S. Que no ens passi com a Andalusia que, si es descuiden, poden anar a una convocatòria electoral anticipada. La segona en uns mesos. Llavors es queixen que la gent no vagi a votar.

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#5 unborreguuu, de poble, 16/05/2015 - 10:49

veient i escoltant AQUESTA campanya, queda clar una cosa: RES NO CANVIA , I ELS POLITICS SEGUEIXEN TRACTANT EL CIUTADANS COM GILIPOLLES ..però veient les enquestes a lo millor tenen raó..i a més de massoquistes sóm BORREGUS( jo el primer)...

#4 joan, bcn, 14/05/2015 - 18:37

ulleres? quines ulleres?

#3 Alwix, BCN, 14/05/2015 - 18:32

Rius, la majoria dels teus articles m'agradan força i sovint estem d'acord. A veure quan en fas un de SCC, l'espero amb candeletes.

#2 Josep Maria, Catalunya, 14/05/2015 - 18:14

A Martorell teniu molta sort els que hi viviu.
Teniu un alcalde que us ha canviat el poble de dalt a baix i el Fonollosa que es presenta ara, sembla seriós, bona gent i bo gestor.
La resta no tenen res a pelar. I millor que així sigui perquè he llegit que són fantasma,ni tan sols són de Martorell

#2.1 ALEX, Terrassa, 15/05/2015 - 11:17

Tienen mucha suerte los que viven en el casco antiguo, ah e ir al hospital de Martorell a urgencias es más divertido que ir al teatro, au va suerte que tenéis el Palace.

#2.2 despertaferro, l´h, 15/05/2015 - 20:44

Bueno yo no soy de alli pero creo haber escuchado que a Martorell le llama Marrakes, tengo unos amigos que consideran que tienen tanta "suerte" que estan como locos por volver a bcn

#1 Eloi, bcn, 14/05/2015 - 18:00

Has sigut relativament amable amb CiU, cosa que no feies darrerament. És nota el tema de la publicitat, :DDDD

#1.1 Xavier Rius, Martorel, 14/05/2015 - 18:05

Crec, sincerament, que necessita unes ulleres

#1.2 Eloi, Bcn, 14/05/2015 - 19:51

Si pica, doncs rasca.