La Punteta · 30 de Setembre de 2017. 06:58h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La campanya del bon rotllo


La campanya del sí ha estat d’un bon rotllo. La cirereta l’ha posat la diputada de la CUP, Mireia Boya, a l’esplanada de Montjuïc durant el míting final, quan ha ha enviat un missatge als "amics comuns": "Preneu partit. No ens robeu el referèndum. No us apropieu del diumenge. No és una mobilització, volem declarar la independència de Catalunya. I si ho feu Roma no paga traïdors, tindrem memòria i no us ho perdonarem mai”.

Fins i tot ho duia escrit. Perquè no se li oblidés res. Que quedés ben clar. Ho devia haver redactat el Politburó, la Inquisició o directament el KGB. El Jaume Asens i el Joan Josep Nuet, asseguts a primera fila, no sabien quina cara posar. I això que hi havien anat per fer la pilota. L’endemà de l’1-0 començaran les ganivetades entre ells. No quedarà res del mapa política català. Caldrà construir-lo de nou.

La semi-campanya, en efecte, ha confirmat que els partidaris del sí viuen a Màtrix, en una altra dimensió, una dimensió desconeguda on passen fenòmens paranormals. Com aquella sèrie de la televisió nord-americana, The Twilight Zone, que es va posar de moda als anys 60. Encara amb la tele en blanc i negre.

Per exemple, el conseller de Justícia, el fins ara assenyat Carles Mundó instant als fiscals a “deixar d’actuar al marge de la llei” durant la roda de premsa  al Centre Internacional muntat per Medipro a deu euros el periodista. Roures no fa mai favors de franc. Montserrat Nebrera el va aprovar amb un excel·lent durant la carrera. Així hem acabat.

Ho diu el membre d’un Govern que s’ha saltat totes les lleis! Mundó va patir un moment d’angoixa quan un dels presents li va preguntar: “Què li sembla que la Llei del Referèndum passi per sobre de l’Estatut i la Constitució espanyola?”

Se’n va sortir com va poder. Primer va dir que havien fet “infinits intents” de negociar “en molts àmbits i en molts instències”. Tot seguit que “el Parlament de Catalunya va aprovar aquesta llei” i que per tant “com a govern no tenim res més comentar a fer”.

Ho recordo perfectament: són aquelles lleis que van aprovar de matinada,  sense debat previ en comissió, saltant-se el reglament de la cambra, donant dues hores a l’oposició per presentar esmenes -quan habitualment són quinze dies- i passant-se el Consell de Garanties Estatutàries pel folre. Allò no va ser un debat parlamentari, va ser un cafè exprés.

Devia tenir remordiments perquè va fer veure que convidava el col·lega a petar la xerrada: “com a jurista estaré encantat d’explicar-li quan trobem un moment, com a conseller la meva resposta es clara”. Quan et diuen això és que no et volen ni veure. Ho dic per experiència. Jo encara estic esperant que l’exconsellera Munté vingui a visitar el Martorell real. I, quan m’ho va dir, era consellera de Benestar Social. Imaginin si n'ha passat de temps.

Però, certament, la campanya del sí ens ha deixat moments gloriosos. Jordi Turull dient diumenge passat que “no acceptem que se saltin les normes” i que “han tirat pel dret”. O Lluís Corominas afirmant que la fiscalia i el govern de l’Estat “han actuat al marge de la llei”. I el mateix vicepesident Junqueras asseguran “s’estan saltant totes les normes. Collons, i ells?

Potser el més hàbil de tots, qui ho havia de dir, va ser el Lluís Guinó, perquè el dia de l’entrada de la Guàrdia Civil a Economia va dir una frase molt convergent: “Sigui quin sigui el resultat, el poble de Catalunya ja ha guanyat”. Semblava que preparés al personal  per a la patacada. Com aquells partits de futbol que es perden, però llavors surten dient que ha estat una victòria moral. La història de Catalunya, de derrotes morals, n’és plena.

Després hi ha TV3. Això de la seva no té nom. Ha esdevingut un insult a la intel·ligència dels telespectadors, però sobretot dels propis treballadors. No han parat de tirar llenya al foc. Vostès saben que la Lei de Referèndum, en el seu article 12, estableix “el pluralisme polític” i la “neutralitat informativa” dels mitjans públics? Se salten no només les lleis espanyoles, sinó les seves pròpies lleis! Però si han empaperat la pròpia seu de Sant Joan Despí amb cartells a favor del referèndum.

El problema és que han volgut donar la imatge que tot el país està darrera de la independència i no és veritat, és la meitat del país. Catalunya no és només els estudiants, els tractors, els bombers, els agents rurals i el Jordi Cuixart. Dit amb tot el respecte per ells i per les seves idees. A l’acte dels bombers al Museu d’Història van participar-hi 300. Ho deia la pròpia cadena. Saben quants bombers hi ha a Catalunya entre Generalitat i Ajuntament de Barcelona? Més de 5.000. Els que van sortir pel TN són el 6% de la plantilla.

Tant se val, no han parat d’excitar al personal. A cada manifestació que anaven entrevistaven mitja dotzena de persones. Clar, totes eren a veure qui la deia més grossa. El que menys proclamava que votarem però d’altres volien ser lliures o estaven directament oprimides per Espanya. En una connexió, la pròpia periodista va remarcar fins a tres cops que només volien votar!

I l’altre dia vaig veure, crec que pel 324 -devia ser al programa del Xavier Graset- un representant d’Universitaris per la República. Molt bé. Quina representativitat tenen? Ho dic perquè Unió, a les darreres eleccions al Parlament, va treure 102.000 vots i no va ni entrar. El dia de les mobilitzacions a l’Autònoma saben qui va acabar fent el míting final? David Fernández, de la CUP! Pensava que ja havia acabat la carrera.

Ahir entrevistaven a una pagesa de la tractorada. Va deixar com un drap brut “aquests governants que ens estan oprimint” com si això fos Turquia. Si fos Turquia Erdogan ja l'hauria empresonada. Encara va sortir el Joan Caball, d’Unió de Pagesos declarant que “sense lliberat no hi haurà democràcia”. I, amb tots els seus defectes, què hem tingut fins ara? Potser en Franco encara és viu? Perquè, que jo recordi, la gent ha anat a votar cada quatre anys. De vegades menys i entre eleccions generals, catalanes, locals i europees.

Mentre que un agent rural, enfilat al massís de Montserrat, proclamava el seu amor al referèndum perquè tenien “vincles molts forts amb el país”. I la resta què tenim? No sé si serveix com a prova però jo, a Montserrat, hi he pujat a peu. Els de TV3 van aconseguir fins i tot trobar una cabra salvatge que sembla que estava a favor del procés per acabar amb una nota romàntica!

Prendrem mal, col·lectivament, però la responsabilitat serà no només d’aquest Govern que no ha parat d’insistir que “votarem”, sinó també de tots els mitjans de comunicació, públics i privats, que no han deixat de tirar benzina al foc. Inclosos periodistes, tertulians, comissaris polítics i intel·lectuals de pa sucat amb oli.

Publicitat
Publicitat

41 Comentaris

Publicitat
#23 El Manyu esmaperdut, algún lugar del Somontano, 04/10/2017 - 13:21

Recordeu aquell comentarista q, farà 2 o 3 anys, ja deia que "acabarem demanant a crits q intervinguin l'autonomia"?.. Doncs això. Llàstima que a mí ja no em queden energies per cridar, ni per tuitejar, ni per parlar amb amics/família, ni per res.

#22 Kropotkin, Vic, 03/10/2017 - 23:26

Son simplemente una pandilla de kumbayas con un fino toque pueblerino... Jua, jua, jua,...

#21 MLP, Girona, 02/10/2017 - 17:22

Perque ningú, ni el conseller del interior ni ningu que se sapiga va enviar als mossos a protegir la població civil el dia del 1-0 davant d'un atac a civils tant flagrant per part de la GC i la Policia Nacional?. La oblibació no és mantenir l'ordre i defensar als catalans?, com és possible que els colegis nomes hagin sigut defensats per la gent?

#20 La mentida era dolça, pero era MENTIDA, Barcelona, 01/10/2017 - 17:14

Amic Rius amb pena lamento que vam encertar
en el diagnistic malaltia i resultat

No espero res d'aquets politics
que apart de culpar sempre als altres
no han fet res

Encara algu te dubtes CAP A ON ANEM?

#19 xavier fabra, bcn, 01/10/2017 - 10:22

como se cocerá esto xavier , todos sabemos que ya hay dos bandos en cataluña

querrá parar el gober esto y volver a la constitución , sabemos que si quiere puede como paro el no vull pagar de las autopistas , si animo de ofender pero los indepes haréis lo que la burguesía diga , y si en madrid le dan el derecho pernada sobre el territorio catal