La Punteta · 8 de Febrer de 2015. 12:47h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La Catalunya amb nicab

La foto feta per Júlia Otero en ple Eixample

Si el general Prim aixequés el cap li agafaria un patatús. La gent no ho sap, però el fill predilecte de Reus va lliurar el 14 d’octubre del 1860 una espasa a l’Ajuntament “enrojecida aún con sangre mora” a més d’altres “guerreros trofeos arrancadas en buena lid a los moros”. L’arma en qüestió, i la carta manuscrita, es conserva a la sala de reunions que hi ha al costat del saló de plens de l’ajuntament.

Prim, com se sap, va participar a la campanya del Marroc de 1859-60 -més coneguda com la guerra d’Àfrica- al capdavant d’una divisió de voluntaris catalans. Va participar a les batalles de Castillejos, Wad Ras i Tetuan, entre d’altres. Devia provocar tantes escabetxades entre el personal autòcton que li atorgaren en recompensa el títol de marquès de Los Castillejos amb grandesa d’Espanya.

Pero ho deia perquè Reus és un dels municipis amb més població d’origen magrebí del Camp de Tarragona. Segons dades oficials, de 106.00 habitants, quasi 20.000 són estrangers, al voltant d’un 19%. En realitat són més perquè, com tothom sap -llevat la nostra classe política-, els immigrants sense papers no surten a les estadístiques. I els que s’han nacionalitzat espanyols però sociològicament contnuen sent magrebís tampoc.

Per això, ara que ha tornat la polèmica del nicab, encara recordo quan il·lustres dirigents del tripartit deien que no n’hi havia a Catalunya i que era un disbarat fer-ne polèmica. El llavors vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod-Rovira, va afirmar el 23 de març del 2010 en una entrevista a Rac1 que "aquí no hi ha ningú que vagi amb burca i, que jo sàpiga, tampoc a França”. Si es descuida.

La llavors secretaria d'Estat d'Immigració, Anna Terrón, que fins ara feia la guitza a Brussel·les com assessora de la comissària europea de Interior, Cecilia Malmström, deia el 21 de maig del 2010 en una entrevista a TV3, que el vel integral venia de “països molt llunyans” i que “no n’he vist pel carrer”.El mateix president de la Generalitat, José Montilla, un home mesurat en les paraules, afirmava si fa no fa el mateix en una entrevista a Rac1 el 13 de juny del 2010: "Jo surto al carrer i no veig moltes persones amb burca. No fem problemes del que no és problema aquí. Avui, no ho és”. És nota que vivia en una urbanització a Sant Joan Despí.

I l’inefable Joan Saura, també a Rac1 el 27 de maig del 2010, asseguraa que “no he vist a Catalunya ningú que porti burca” i que “el burca no és un problema a Catalunya. L’ara defenestrat Ricard Gomà, en una entrevista a Els Matins el 20 de maig del 2011, va arribar a dir "no sancionaria ni el nudisme ni una dona que portés el nicab”. Pobres nudistes els ficava al mateix sac que l'Estat Islàmic. No he entès mai que l’esquerra sigui tan progre amb algunes coses i, en canvi, miri cap a una altra banda amb la situació de la dona sota l’Islam.


Fins it tot vam arribar a tenir una directora general d'Afers Religiosos, Montserrat Coll, fitxada per Carod-Rovira, que en una entrevista a El món a Rac1 uns dies avans, el 24 de maig del 2010, va afimar: “no estic d'acord a castigar. la llibertat de la dona és més important”.

Però si no hi havia nicabs per què Julia Otero va fer un tuit el 19 de juny del 2013  l’Eixample de Barcelona, a les vuit del vespre, en el que es veia tres dones tapades de dalt a baix travessant un pas de vianants mentre unes altres, vestides amb pantalons, se les miraven amb sopresa.

Per això, no sé si el nicab s’ha de prohibir o no, però el que no pot ser és que el Govern -el de l’Estat i el de la Generalitat- mirin cap a una altra banda i deixin en mans dels ajuntaments un tema tan delicat com aquest. El 24 d’abril del 2013, per exemple, Ciutadans va presentar una proposició de llei al Parlament per prohibir el vel integral i tothom se li va tirar al damunt perquè era Ciutadans.

CiU, ERC PSC, ICV-EUiA i la CUP van votar en contra i el PP es va abstenir per no donar peixet a la competència. La portaveu de Ciutadans, Carina Mejías, va haver d’escoltar que la mesura era“populista”, “demagògica”, “xenòfoba”, “inútil”, “simplista”, entre d'altres subtileses. Va ser aquella ocasió gloriosa en la que Miquel Iceta va comparar el nicab amb portar casc i el diputat d’ERC Pere Bosch amb els gegants i els capgrossos.

Va haver-hi tant d’enrenou a la xarxa que CiU va rectificar. A més d'una campanya a twitter amb el hashtag #burcamutila, la periodista Pilar Rahola va publicar un article a La Vanguardia el 28 de maig del 2013 en la que es preguntava: "Com és possible que al Parlament de Catalunya s’arribés a expressar la idea que aquesta mena de presons de roba eren una opció de llibertat? Fa vergonya, molta vergonya, que conceptes nobles com llibertat o cultura s’associïn amb l’esclavitud femenina. I el vel integral n’és una pesant i opressiva imatge externa d’aquest esclavatge".

Però quina confiança pots inspirar un partit al Govern que canvia d'opinió en tres mesos?. Les crítiques van ser tant sonades, en efecte, que al ple del 3 de juliol el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va aprofitar una interpel·lació presentada per la mateixa federació sobre "l'ocultació o dissimulació del rostre en l'espai públic" per anunciar que iniciarien els tràmits per regular, per llei, l'ús del vel integral. Això sí, per tenir més ressò, aquell mateix matí ho havien filtrat a Rac1. Als de CiU ja prefereixen filtrar a Rac1 que a Catalunya Ràdio.

I si el Parlament va aprovar el 13 de juliol del 2013 la moció presentada tres setmanes abans, el Govern no va adoptar fins el passat 2 de setembre la memòria prèvia de l’avantprojecte de llei. Quan, en roda de premsa de Consell Executiu, li vaig preguntat al conseller Homs "si és normal que passi tant temps?" -feia més d'un any- em va contestar que “és una cosa molt delicada", que afectava a l'"exercici de drets bàsics", que buscaven "el consens" i fins i tot va admetre que"hi ha hagut un cert procés de cocció”. “Volem ser molts garantistes”, va insistir. Bla, bla, bla. Si hi ha eleccions el 27-S evidentment el projecte de llei quedara penjat.

El problema és que no és només una peça tèxtil, és una manera d'entendre el món: quina voluntat d’integració demostra una dona que va amb nicab? Ella i tota la seva família. Un dia, en una roda de premsa li vaig preguntar a Jordi Miralles, llavors portaveu d’EUiA al Parlament, com s’arreglava i va estar tres minuts parlant de la mediació. Vostè creuen que es pot mediar amb un marit que obliga a la dona a anar amb nicab? O amb una dona que, per voluntat pròpia, en porta?.

Els recents esdeveniments a París -amb la novia de Amedy Coulibaly, Hayat Boummedienne, que en un any va passar de dur a bikini a nicab-. O la detenció al Poble-sec d’una noia xilena abans d’incorporar-se a l’Estat Islàmic, que va fer el mateix procés. Demostra que sovint darrera d'un nicab hi ha una manera radical d'entendre l'Islam.

Però aquí anem amb un lliri a la mà. El primer que va fer el president de la Generalitat després dels atemptats de París, el passat dia 3, va ser un acte multiconfessional a Palau per vendre que, a Catalunya, tot són flors i violes. “La col·laboració i el diàleg entre confessions religioses ens qualifica com a país”, va afirmar. Jo només sé que, en el tema del nicab, han deixat els ajuntaments sols. I que els ajuntaments són els primers en rebre l’impacte de la immigració.

 

Xavier Rius és director d'e-notícies

 

Segueix-me a twitter

Web personal 

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#7 BEJOTA, BCN, 10/02/2015 - 17:46

EL SR. COLOM HA PORTAT 400 MIL MAGREBIS PER EVITAR QUE VINGUÉS GENT DE PARLA CASTELLANA. ARA VEUREM ELQUE PASSA.

#6 Fart de tot, BCN, 10/02/2015 - 17:21

El que no podem permetre desde el progressisme, és que hhi hagi bombolles a la nostra societat on no es respecten els drets humas ni la igualtat de sexes. No siguem ingenus, l'Islam s'utilitza com el feixisme per a controlar la societat, i va contra els nostres valors d'equerres.

#5 Aleix, Bcn, 10/02/2015 - 08:32

S'ha de prohibir que les monges vagin amb mocador? Cal prohibir l'alçacoll dels capellans? Fan bé la monja Forcades i Sor Lucía Caram (caram sí, caram, quines coses s'han de veure...) sortint totes dues tapades per la TV? Van de "progres" i ens enganyen. Que nos digan la verdad que no nos engañen.

#5.2 alejo, Rahat, 10/02/2015 - 20:38

no flipes, mientras haya separacion de estado y religion cada uno puede llevar lo que quiera, siempre que no afecte a la seguridad. El burka lo hace, el problema es cuando la ley islamica se impone como codigo civil en el estado. Cesar lo del cesar y a dios, o ala, lo de dios, o ala.

#5.3 Aleix, Bcn, 10/02/2015 - 21:34

Pues dile a Marianico el corto que nos mande los 11.000 millones que manda cada año a Rouco, separación iglesia estado? No sabes donde estas.

#5.4 alejo, Rahat, 11/02/2015 - 18:53

11.000 millones son pocos comparados con los que se llevan los religiosos musulmanes en Arabia Saudi e Iran. El codigo civil en España no esta basado en la ley coranica, Sharia. Si no ves la diferencia, comprate unas gafas. Aunque eso si, que cada religion se pague lo suyo y dejen de saquear ya.

#5.5 Aleix, Bcn, 12/02/2015 - 08:46

El eterno argumento de los españoles: hay sitios dónde estan peor. Vaya buena razón para no mejorar nada nunca. Me da igual si el código civil de arabia saudí está basado en el libro gordo de petete. En nada nos afectan a nosotros los burkas, niqabs e historias varias de los árabes.

#5.6 alejo, Rahat, 12/02/2015 - 12:18

Aleix, las violaciones de los derechos humanos y la igualdad ante la ley de todas las personas es algo que nos afecta a todos en este mundo, si tu prefieres seguir la politica del avestruz es tu problema. A mi me afectan tanto la situacion de la mujer en Arabia Saudi o los gays en Iran como en China

#4 Oriol2, BCN, 09/02/2015 - 23:31

Em sembla que ho començo a entendre: el Xavier Rius és musulmà i tracta de dissimular-ho. A veure si surts de l'armari, Rius! Pensa que comences a fer-te tan pesat com el Monzó amb el tema de la correcció política.

#3 Per la Núria, BCN, 09/02/2015 - 16:24

L'única invasió que hi ha a Barcelona és la de turistes. Jo de nicabs al carrer n'ha vist molt pocs. En aquest diari populista es fa una demagògia preocupant amb la immigració.

#3.1 Per a tu, company, Vallès, 09/02/2015 - 20:02

"Ignorance isn't bliss - it's oblivion" (Philip Wylie).