La Punteta · 9 de Setembre de 2012. 21:48h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La Catalunya Màtrix

Catalunya, de vegades, és com Màtrix. Dimarts passat vaig sortir de la roda de premsa de Govern pensant -ho dic amb tot el respecte institucional que calgui-, que sembla que visquin en un altre món.

El Govern de la Generalitat ha demanat un rescat per 5.000 milions d'euros, Mas-Colell ja està parlant d'un crèdit-pont i a més necessiten una bestreta de 120 milions. Ni tan sols sabem si podran pagar les nòmines del mes de setembre.

I el Consell Executiu va aprovar aquell dia una vintena de medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari. A més del nou pla de cooperació internacional -que deu haver quedat en no res amb les retallades- i un decret sobre les confraries de pescadors.

Sí, també van presentar el nou curs escolar però era per omplir perquè habitualment es fa a la seu de la conselleria. Si ho van fer aquell dia a Palau va ser per vendre alguna cosa i perquè Mas tampoc no compareixia davant els mitjans. El president, com se sap, va preferir l'endemà els micròfons de Catalunya Ràdio, que és com jugar a casa.

I dimecres, al Parlament, van presentar l'acte institucional de la Diada, que -a més de servir perquè CiU faci les paus amb Mònica Terribas- serà una celebració solemne amb la participació de la Cobla Sant Jordi–Ciutat de Barcelona, el Cor Lieder Càmera, el quartet musical Las Migas i la mezzosoprano Marisa Martins.

Amb tants actors que allò semblarà Hollywood o un episodi de La Riera: Pepa López, Carme Sansa, Victòria Pagès, Sílvia Munt, Pep Tosar i Ivan Benet; a més del cantautor Roger Mas, i l'escriptor Josep Maria Castellet. Ni la convenció demòcrata.

El Govern vol que sigui una "prova de la repercussió i la projecció internacional de la cultura catalana" perquè fins i tot ha convidat la cantant portuguesa Maria de Medeiros, que interpretarà un poema d’Ausiàs March. Amb una mica de sort sortirem a la CNN.

Si Josep Pla hagués estat en aquella roda de premsa hagués preguntat allò de: "I això qui ho paga?". I si jo hagués estat el portaveu del Govern enguany hagués suprimit l'acte institucional de la Diada o hagués fet una cosa més discreta la vigília al vespre. Almenys s'estalviarien la xafogor i les lipotímies.

Amb franquesa: amb l'ofrena a Rafael Casanova -sobretot ara que està blindada-, i la mani n'hi ha prou. El país no està per celebracions. En el fons, fan servir la Diada per amagar la mala situació política i econòmica. No som un país normal, som un país en emergència. I n'hi ha que sembla que no se n'adonin. Fins i tot al Govern.

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#6 fells, BCN, 10/09/2012 - 21:50

La idea clau que hauria de sortir de la manifestació, és la de la celebració del primer referèndum d'autodeterminació. I dic primer, perquè al Quèbec en duen 4 o 5 i encara no han aconseguit la independència.

#6.1 Jonathan, Barna, 11/09/2012 - 18:32

Jua jua jua... Fells los indepes y las matemáticas sois como el agua y el aceite. Vamos a ver en Canadá solo ha habido dos referendums.
Y el siguiente parece que tardará unos cuantos años en pasar porque ahora la legislación canadiense dice que es el gobierno central el que tiene esa potestad.

#5 Libre, Barcelona, 10/09/2012 - 16:13

El problema está en la gente que se suma al matrix sin pensar que está siendo manipulada de forma grosera y constante. Eso hace a Matrix ser Matrix. Y eso se debe en gran parte a los medios de comunicación catalanes incluído e-noticies que barren para casa, una casa muy catalanista y poco objetiva.

#5.1 Juan, Barcelona, 11/09/2012 - 11:41

Pero por lo menos aquí te dejan (nos dejan) hablar.

#4 Francesc, Barcelona, 10/09/2012 - 10:36

Això, com més de fireta sigui el país, més fàcil serà d'esborrar. Ni símbols, ni institucions. Una mica de folclore i cap a casa. Fem com els americans, els francesos o... els espanyols, que quan van maldades es carreguen el 4 de Juliol o la conmemoració de la revolució o el 12 d'octubre. O no?

#4.1 Francesc777, Barcelona, 10/09/2012 - 14:05

Ara que està tan de moda emmirallar-se amb Alemanya, el 2004 Gerhard Schröder va proposar moure la diada nacional a un diumenge per estalviar dies de festa. Per descomptat, no es va acabar fent, ni tan sols durant la recessió de 2009. Potser és perquè els alemanys també viuen en la Màtrix d'en Rius?

#3 Francesc777, Barcelona, 10/09/2012 - 00:22

Es impressionant veure com la crisi s'ha convertit en l'excusa perfecta per atacar tot allo que fa nosa.

#2 jaume canivell, barcelona, 09/09/2012 - 22:42

Es una llàstima que l'excursió de l'Oriol Pujol als USA o aquests numerets de la Diada o del Bañuelos de Astroc no valguin per Moody´s o Standard