La Punteta · 16 de Juliol de 2017. 19:37h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La Catalunya silenciada

L’altre dia llegia un article d’Isabel Coixet (1) i va haver-hi una frase que em va arribar a l’ànima. Quan parlava de “los que estamos siendo barridos, silenciados y eliminados del espacio público”. Va ser com la magdalena de Proust. Autor que la pròpia Coixet va explicar en una entrevista a El Periódico fa anys que llegia cada dia. No sé si manté hàbit tan saludable.

Aquell vespre anunciaven per TV3 dos nous programes. Un era Estranyes parelles. Ves per on començava amb Pilar Rahola -i Nacho Vidal-. A Rahola ja la vam poder veure per la mateixa cadena fa sis mesos entrevistant la dona del president, Marcela Topor.

L'altre era el Fora de sèrie: Toni Soler amb Pau Gasol. I també han estat anunciant l'estrena d'Això no és un trio. En aquest cas amb Jordi Basté. Dit amb tot el respecte professional pels elegits, no hi ha a Catalunya ningú més que Pilar Rahola, Toni Soler o Jordi Basté? Comunicadors que combregen, en alguns casos a ulls clucs, amb el procés?

Per què no entrevistar Isabel Coixet o Xavier Sarda o Jordi Évole, que han expressat les seves reticències amb el referèndum. És que ells no són catalans? Segurament ha fet més Isabel Coixet amb les seves pel·lícules per la projecció de la cultura catalana que algunes de les patums oficials del país.

El dia de la darrera crisi de govern, d'altra banda, a TV3 escalfaven la presa de possessió amb la periodista Sara González, del grup Ramon Barnils, i Rafael de Ribot, proper a Converència des de temps immemorial. Fins i tot arribava a misses dites Milagros Pérez Oliva, que venia de comentar el mateix tema en una ràdio!. No tenien ningú més de quota progressista?

Però el missatge per a l'audiència era inequívoc: govern cohesionat, enfortit per a l'1-O, blindatge del referèndum. Malauradament a la tesi s’hi apuntava també la presentadora, Núria Solé. Realment creuen que és normal fer dues crisi de govern en onze dies? Això només passa a la Dinamarca del Sud.

La lògica de la cadena pública, en efecte, és aplastant perquè consideren que no és una televisió nacionalista sinó nacional. I com que la resta de cadenes estan en contra del procés -encara que la majoria siguin privades- ells han de posar tota la carn a la graella. Però, per aquesta regla de tres, estan convertint la tele dels catalans en la tele dels processistes. Per això més d’un dia s’ha quedat ja per sota del 10% d’audiència o ha estat superada per la televisió gallega!

TV3 no respecta la pluralitat de la societat catalana. Contra el referèndum hi ha ara no només Ciutadans o el PPC sinó també el PSC i pel que es veu els Comuns, cada cop més desencisats. En canvi ni els seus programes d’entreteniment -el Divendes és per sucar-hi pa- ni les seves tertúlies reflexen aquesta diversitat ideològica.

I això que, a la Llei del Referèndum (article 12), encara tenen la barra de dir que els mitjans públics “hauran de garantir els principis del pluralisme polític i social, de neutralitat informativa i d’igualtat d’oportunitats”. Quan pensen aplicar-ho? L'endemà de guanyar el referèndum?

Però no és només Televisió de Catalunya. És ja una pràctica generalitzada. Estan excloent una part de la societat, que ha esdevingut invisible. Al meu municipi, Martorell, es va celebrar a finals d'abril la Fira de la Primavera. Com explicava l’alcalde, Xavier Fonollosa, que governa amb Esquerra, “és la porta d’entrada a aquell moment de l’any en què tot floreix i transmet alegria, i aquesta programació n’és un testimoni viu”.

Em vaig mirar el programa: la majoria eren de la corda. Isona Passola inaugurava la Fira del Llibre. Feien una conversa amb Martí Gironell, de TV3. I Marta Romagosa, de Catalunya Ràdio, presentava un llibre. També hi havia una trobada amb Patrícia Gabancho.

A més, el pregó anava a càrrec de Laura Borràs, directora de l’Institució de les Lletres Catalanes, però també la que va llegir el manifest a favor del referèndum en aquell acte a Palau. I per acabar Màrius Serra entrevistava Pilar Rahola. Sobre Rahola ja no cal que m’estengui perquè surt dos cops més en aquesta columna. Màrius Serra era aquell que va cometre una indiscreció en una conversa privada de la qual després se’n va penedir.

Sí, ja sé que el meu alcalde és de la direcció del PDECAT, però almenys podrien dissimular una mica. Aquesta la Catalunya que volen construir?. O estàs amb el procés —l’alcalde abans era dels moderats de Convergència- o estàs contra Catalunya. En aquest cas no formes part el cànon, de l’star system, no posaràs mai els peus a TV3. Com deia Isabel Coixet, és la Catalunya silenciada.

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#9 Jordi, Barcelona, 17/07/2017 - 14:17

Sencillament no hi comptem

Paguem la seva propaganda i doctrina
Paguem les sevas extructures d'estat
Paguem embaixades
per no penssar com ells et poden dir de tot
i tot lo que surti malament, la culpa es dels altres
i
pagarem els plats trencats, es apunt ¡¡¡
tanta bogeria, no surtira de franc

#8 JC, Barcelona, 17/07/2017 - 10:35

El nacionalismo controla todo el espacio público mediante la subvención y la estigmatización del disidente. La escuela y la ley electoral hacen el resto. Pero una parte de la sociedad que ha dicho ¡basta! empieza a aflorar. Por eso tienen prisa.

#7 Alwix, Barcelona, 17/07/2017 - 09:52

TV3 té un 11% de share... Parlem de les entrevistes sobre la independència a teles amb abast estatal algunes púbiques, sense indepes? TV3 gairebé sempre hi ha part unionista.

#7.1 pepe.----, andorra, 17/07/2017 - 12:52

no creo q en la tele separata salgan lealistas de irlanda del norte, esos son los unionistas, lo q tu debes querer decir en tu neolengua, es españoles apuñalados por la espalda por otros españoles. Q en este caso y no es neolengua, les queda mejor el mote de traidores, q es lo q son los separatas.

#7.2 Capit@n España, Traición en el ADN, 17/07/2017 - 13:14

3 veces traidores, Pepe,:
1- Pacto de Ceret 1640: vendieron Cataluña al Cardenal Richelieu
2- Pacto dels Vigatans 1705: vendieron Cataluña a Inglaterra (después de que las Cortes catalanas de 1701 juraran por rey de España a Felipe V)
3- Hoy, pero en el extranjero ya nadie les compra nada. Se han vendido bastantes veces.

#7.3 pepe.----, andorra, 18/07/2017 - 11:00

ok, pero entonces hay q rematar el termino traidores con el de tontos, pq si traicionas, al menos q sirva de algo, pero no, les han engañado dos veces y con esta, van tres ¿Q les habra prometido Soros?

#6 Ferran, Granollers, 17/07/2017 - 09:39

Los separatistas se lo juegan todo a una carta. Por tanto están creando desde hace tiempo en los media y en la politica, una sociedad-casta totalmente... endogámica. Y la historia demuestra lo mal que acaban esas sociedades! Ellos mismos se están cavando su tumba.

#5 PepetCabrejat, Bcn, 17/07/2017 - 09:15

És un altre dels efectes tòxics del procés, l'endogamia que en un país petit acaba sent carrincloneria i provincianisme. No reconec aquesta Catalunya.