La Punteta · 19 de Gener de 2011. 22:23h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La collonada del català al Senat

Em sap greu coincidir amb Mariano Rajoy, però té part de raó: això del català al Senat és una collonada. Entre d'altres raons perquè ha servit, de moment, perquè la cambra alta diferenciï entre català i valencià, detall lingüístic que ha passat desapercebut.

L'únic que em fot és la reacció de diaris com El Mundo, l'ABC o La Razón perquè, en aquest cas, sí que revelen l'estat latent d'anticatalanisme que es respira per Madrid. Ara ja no ens en perdonaran cap.

Posats a fer em sembla més important la unitat de la llengua catalana que una estona de català en un ple sobre les autonomies. Això del català al Senat és un premi de consolació. Ni carn ni peix. Ni suc ni bruc.

On és important el català és a Catalunya i aquí sí que està malament malgrat el que digui el nou conseller de Cultura. Segons el darrer informe de política lingüística, dels 22 milions d'espectadors de cinema només 600.000 ho eren en català -tot i que amb franquesa jo també estic en contra de la Llei del Cinema: enlloc com la versió original-.

Pel que fa a llibres, dels 166.00 editats, només el 34% són en català i, en premsa diària, el 12,8% -desconec si la sortida de l'Ara ha incrementat tan magre percentatge-. En matèria de televisió només cal repassar en quina llengua emeten La Primera, La 2, Telecinco, Antena 3, Cuatro, La Sexta i fins i tot les pel·lícules de 8tv. El català de Sant Cugat és residual.

En relació a la justícia -una altra assignatura pendent- no sé quina és la plantilla total de jutges, secretaris i fiscals a Catalunya, però el nombre d'inscrits en cursos presencials de llengua catalana va ser de 56: 50 a Barcelona i 6 a Girona. Cap a Lleida, Tarragona o les Terres de l'Ebre.

Estadístiques a banda hi ha un dada decisiva: a Catalunya es pot fer carrera sense conèixer el català. Al cap i a la fí, l'entrenador de la selecció catalana de futbol no l'ha parlat mai. Tampoc el fiscal José María Mena, ara jubilat, per posar un exemple de l'altra banda.

Encara recordo la seva intervenció en l'homentage a Baltasar Garzón al paranimf de la Universitat de Barcelona l'abril de l'any passat. Després de més de 30 anys de carrera a Catalunya -encara que fos al servei de l'Estat- en català només va dir: "bon dia".

Toni Soler, en un llibre que va aixecar polseguera, Amb llengua o sense (2008), també va posar el dit a la nafra en un tema políticament incorrecte: "el català retrocedeix per la pressió de la immigració i la globalització". "A l'àrea de Barcelona i a les grans ciutats, la immigració s'integra utilitzant l'espanyol", afegia. El català en efecte, ja no és necessari ni per pujar a l'ascensor social.

Els catalans tenim tendència a la flamarada i a la batalla estèril. Tant de bo, com deia Miquel Iceta, fossim Suissa. Però no ho som. I jo on vull que es parli català és a Catalunya, no al Senat una vegada a l'any. La Generalitat amb l'aigua al coll i nosaltres fent un casus belli del català a la cambra alta.

Publicitat
Publicitat

19 Comentaris

Publicitat
#19 Rai, BCN, 23/01/2011 - 12:13

Parteixes de un error Xavi, on és important que es parli català és a Catalunya, al País Valencià, a Balears, a la Catalunya Nord, a Andorra, a l'Alguer i a la Franja.

#18 pep, manresa, 23/01/2011 - 11:24

No sé, no sé què dir, la pregunta és: Fer servir el català al Senat espanyol ens acosta més a la independència?, si la resposta és afirmativa llavors NO és una collonada, si la resposta és negativa llavors SI és una collonada
ESTAT CATALÀ, i s'hauran acabat totes les collonades

#17 mar , barcelona, 22/01/2011 - 20:43

Tens tota la raó, Rius. El que és important és parlar català a Catalunya. És una d'aquestes veritats que no es poden dir sense que surti algú i t'acusi d'espanyolista, però que molta gent pensa. Més ara, que val més dedicar els diners que queden a allò que sigui més necessari

#16 aleida només un 8% ( i a TGN només un 5%¡¡¡), Lleida (ESPAÑA), 21/01/2011 - 17:35

MUY BIEN RIUS, CADA DIA ME GUSTAS MÁS.HAY QUE PLANTA CARA A ESTOS INDEPES FACHAS.

#15 raül, aiguaviva, 21/01/2011 - 16:34

Amb els dobladors de valencià i de català els que fomenten la secessio' queden retratats. Primer pas, doncs, cap a llur reconversio'.

I s'ha de ser un ignorant tros de quòniam per no saber que la llei del cinema pretèn, a llarg termini, consolidar les VOSC/E per sobre de les doblades.