La Punteta · 28 de Desembre de 2016. 20:44h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La comedia del Pacte Nacional pel Dret a Decidir

La 'societat civil': Toni Castellà, de Demòcrates, en primer terme a la reunió de divendres passat

Estic una mica fart de la comèdia del Pacte Nacional pel Dret a Decidir -ara Pacte Nacional pel Referendum- perquè se li atorga una representativitat que no té. Vol ser una mena de parlament bis. Transmetre una imatge d’unitat. Com l’Assemblea de Catalunya a les acaballes del franquisme.

Com si hi hagués tot el país darrera. No és veritat: hi ha els partits sobiranistes. Perquè fins i tot la societat civil que hi assisteix és en la majoria dels casos una prolongació dels partits. Agafem, per exemple, la darrera reunió de de divendres passat. A la presidència hi havia les institucions: Govern, Parlament, Diputacions, Ajuntament de Barcelona.

Però tots llevat Ada Colau eren de Junts pel Sí. En un racó, per exemple, seia Miquel Buch en representació del Consell de Govern Locals, però resulta que aquest senyor és també del PDECAT: alcalde de Premià de Mar i president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), l'entitat de confiança.

Enfront hi havien les forces polítiques arrenglerades amb el dret a decidir: Esquerra, la CUP, Catalunya sí que es Pot, PDECAT, ICV, EUIA, Podem, Demòcrates i Avancem. Però quina representativitat real té Demòcrates o Avancem si no han concorregut mai sols en unes eleccions? No els hi passaria com a Unió?

A la dreta hi havia Neus Lloveras, de l’AMI, però també diputada del PDECAT. O David Minoves, del CIEMEN, però d’Esquerra. I eurodiputats com Josep Maria Terricagras, Ernest Maragall i Ramon Tremosa. Si ells són societat civil jo sóc catedràtic de física nuclear.

A l’altra banda hi havia Camil Ros, de la UGT, però també d’ERC. O Mercè Jou, en representació del Consell Universitari, però ara a Demòcrates després d’haver estat diputada d’Unió. Per això el Pacte Nacional pel Dret a Decidir em recorda una mica Spanair. Quan van anunciar que se la quedaven empresaris catalans van fer una presentació solemne a la Cambra de Barcelona.

Jo no faig periodisme econòmic, però l’únic empresari que vaig reconèixer va ser Carles Tusquets, de Fibanc. La resta eren patums, dirigents polítics i càrrecs institucionals. Fins i tot hi sortien Xavier Trias i Jordi Portabella a la foto. Espero que el Pacte Nacional pel Referèndum no acabi com la companyia aèria.

De fet, el president Puigdemont, en la seva compareixença sense preguntes, va manifestar que la convocatòria repesentava a “més de 4.000 entitats”. Però encara recordo que, el març del 2015, vam publicar a e-notícies les queixes d’unes associacions que, malgrat estar adherides, no les havien convidat mai.

En canvi, divendres, al Parlament hi havia l’exalcaldessa de Badalona, Maite Arqué, en representació del Pacte Nacional pel Dret a Decidir de Badalona. Perquè ella sí i Ara o Mai, l'Ateneu Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui, el CADCI, Catalunya diu prou, la Fundació TIC, la Fundació Francesc Macià i el Moviment de Cultura Popular no?.

Encara pitjor: perquè ella sí i no Solidaritat -que van ser els primers en posar la independència a l’agenda política-, Santiago Espot de Catalunya Acció o el mateix Alfons López Tena?. Perquè són indepes i podrien espatllar la visió idíl·lica que alguns volen transmetre del procés. Jo és que hi convidaria fins i tot Joan Boada. Almenys els hi diria la veritat.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 Pere, Riudoms, 03/01/2017 - 15:17

Tu sí que ets una pantonimia
Com vaig xalar con el Junqueres et va tallar, dien-te que no volia fer una marsicada amb tu.
Som molts els catalans que mai faríem una mariscada amb tu, ni pipes amb tu! Bandarra botiflerot

#8 ENYORANT un pas en fals de l'estat, Barcelona, 30/12/2016 - 15:56

Si us plau, que algu en detengui ¡¡¡¡¡¡
VULL SER UN HEROI ¡¡¡¡¡¡¡

Fins i tot els de POLONIA TV
tambe s'han adonat

#7 Kropotkin, Vic, 30/12/2016 - 10:59

Mientras saquen dinero, seguiran siempre. No hay remedio. La unica solucion es que no puedan cobrar por hacer el indio. En cuanto no saquen dinero, el "proceso" se acaba ya.

#6 "QUE YO ME QUEDE CIEGO, SI TU TE QUEDAS TUERTO", Barcelona, 29/12/2016 - 22:15

Aquets son capasos, d'ensorrar la patria
con tal de donar sortida
a tota la mala llet (ODI) que han generat

#5 Pere, Lleida, 29/12/2016 - 18:48

Esteria bé poder fer un llistat amb tots els assistrents a la reunió del "Pacte Nacional" amb el sou anual de cada membre. Veuriem fins a on arriba aquesta estafa. L'èlit benestant jugant a càrrec del contribuent...