La Punteta · 28 de Maig de 2015. 12:30h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La Convergència d'Artur Mas

Josep Rull i Mercè Conesa, presentant la campanya

Un dia un conseller de la Generalitat em va dir que tenien govern, però que no tenien partit. A aquest pas no tindran ni govern ni partit. No hi ha ningú a Convergència que pensi?. Vostès creuen que han de presentar una campanya de publicitat just tres dies després de la derrota de Trias? No hi ha ningú al comitè executiu nacional capaç de dir a Josep Rull i Mercè Conesa que no està la cosa per orgues. Que potser ajornar-la uns dies?.

De fet, algú hagués pogut fer una reflexió similar a Palau. Vostès creuen que es pot presentar una campanya d'1,3 milions d’euros el dia abans que el conseller Homs denunciï l’”asfíxia financera” de la Generalitat en roda de premsa?. Un col·lega li va preguntar, en el torn de les preguntes en castellà, si no era “contradictori” i el portaveu del Govern li va etzibar que era “populista”. CiU fa ara al govern el que criticava a l'oposició.

Si haguessin desconvocat una o l’altra almenys s’haguessin estalviat les acusacions d’electoralisme. En efecte, semblen campanyes paralel·les. Sort que ja no hi ha eleccions fins el 27-S perquè si no la Junta Electoral els hi tomba. La de la Generalitat diu que estem “Preparats per fer una Catalunya millor” -se suposa que preparats per a la independència- mentre que la de CiU “Benvinguts al futur”. És l’estratègia de la pastanaga. Tant vendre la pell de l’òs abans de caçar-lo serà fatal com a país.

Només faltava Josep Rull dient, amb cara de circumstàncies, que volen ”un partit molt obert, amb capacitat d’abocar-se a fora, de connectar amb nova gent” després de la patacada a Barcelona. Però que es pensen, que ho arreglaran a base de campanyes? Què és, per donar-se ànims? Per marcar paquet? per treure pit?.

El que li ha passat a Xavier Trias només li va passar a Jimmy Carter, que va perdre la presidència de dels EUA el 1980 davant, Ronald Reagan. Almenys tenia excusa perquè va tenir la crisi dels ostatges d’Iran pel mig. Trias -llevat can Vies- ni això.

Per mi que els assessors d’imatge, si en tenen, els hi van dir a Rull & Conesa que havien de sortir amb un somriure als llavis. Com els candidats derrotats a la nit electoral, que intenten forçar l’expressió facial. La processó va per dintre.

Al cap i a la fi, CiU ha guanyat les eleccions municipals però ha perdut més de 100.000 vots respecte a les del 2011. I ha caigut del 27,1% al 21,4. De 3.800 regidors a 3.300. El declivi electoral és imparable des del 2012. Llavors ja van perdre 12 diputats al Parlament i, a les europees, els va guanyar Esquerra per primer cop. Res, com si sentissin ploure.

El mateix Josep Rull acaba de veure com CiU s’ha estimbat a Terrassa amb un candidat apadrinat per ell. Després de perdre pel camí 7.000 vots han empatat en nombre de regidors amb Ciutadans!. Ara són quarta força política: de nou a tres regidors d'una tongada.

I a Tarragona -sospito que en una altre operació brillantment ordida per ell i per Lluís Corominas- Convergència s’ha quedat sense representació al consistori perquè dos regidors són independents i el tercer d’Unió. Aquí el daltabaix encara és més espectacular.

En fi, m’estalvio citar altres municipis de l’àrea metropolitana perquè és un sudoku: han reculat a l’Hospitalet, a Badalona, a Sant Boi. Fins i tot han desaparegut del mapa a Cornellà i a Santa Coloma de Gramenet.

Mentre que Mercè Conesa acaba de perdre la majoria absoluta a Sant Cugat: Més de 5.500 electors han preferit votar la CUP al municipi mes pijo de tot Catalunya després de Matedepera. I Ciutadans ha quedat tercera força política per davant d’ERC amb 4.700 vots. Potser si s'hagués dedicat a fer d'alcaldessa en comptes de fer de portaveu del partit no hagués passat.

Saben quin és el problema? Pujol va tenir gairebé un poder absolut a Convergència, però davant tenia personalitats de pes com Miquel Roca, Ramon Trias Fargas, Josep Maria Cullell o Macià Alavedra. És cert que després alguns van acabar malament -com Cullell o Alavedra- però eren de la seva mateixa generació. Li podien parlar de tu a tu. No s’arronsaven.

En canvi, Mas mana més que Pujol, però no hi ha ningú que li faci de contrapès, li digui les coses a la cara o simplement faci una pregunta tan senzilla com aquesta: Artur, vols dir que anem bé?. Em sap greu dir-ho perquè els conec a tots, però la direcció actual de Convergència amb no resisteix la comparació amb la dels anys 80.

Mas ha posat en llocs de responsabilitat gent d’una generació més jove que, en cap cas, li faran ombra: Francesc Homs, Josep Rull, Lluís Corominas, Jordi Turull, l'esmentada Mercè Conesa. El nomenament de Rull com a coordinador general -el mateix càrrec que tenia Acebes al PP, per cert: un mal auguri- no ha estat ni votat.

Un dia, llegint una crònica recent de la col·lega de nom difícil de pronunciació Aitziber Azpeitia a La Vanguardia (1) vaig quedar astorat en descobrir que Convergència no només tenia un vicesecretari general d’estratègia, sinó també que el vicescretari general d’estratègia era el conseller de la Presidència, Francesc Homs. Confesso que la sorpresa, en aquest cas, va ser doble. Llavors ho vaig entendre tot.


(1) Espadaler avisa que el 24-M es juga la governabilitat dels municipis, 3 de maig del 2015

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#6 Català emprenyat!, Barcelona, España, 29/05/2015 - 09:47

Aló, President Mas! Catalunya, pitjor que Venezuela!

#5 agullana, alt emporda, girona, cat, esp, 28/05/2015 - 19:13

Ja sabem on es el Senyor President, pero què fa la resta de gent de Convergència? Que esperen? El 27 S ERC sels mengarà tot l'electorat

#4 carlitus, barcelona, 28/05/2015 - 18:29

I què més es pot esperar d'un equip format per Mas, Homs, Rull, Coromines, Turull, Conesa? Cap altra cosa que el que està passant. Per miracles, la Bíblia.

#3 BEJOTA, BCN, 28/05/2015 - 17:22

CATALANS: 7.571.127

CENS: 5.376.160

VOTANTS: 3.049.806

Separatistes: 1.398.099

Separatistes: 18'46%

#2 BEJOTA, bcn, 28/05/2015 - 14:38

E. EUROPEES. Els -1.401.421 vots- que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, això no és força suficient.

(24 M: 1 398 099 ENTRE CIU ,ERC I CUP).

#2.1 Pere, El Prat de Llobregat, 28/05/2015 - 19:12

BJ, quants vots dius que sumen, PSC, PP i C's? Per què en la segona suma no comptes ICV?