La Punteta · 29 de Març de 2014. 16:04h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La conya de les primàries

Llevat de Jaume Collboni, que és el candidat oficial, i potser Carmen Andrés, que s'ho creu; la resta de candidats a les primàries del PSC (Rocío Martínez-Sampere, Jordi Martí i Laia Bonet) pensen més en Pere Navarro que en Xavier Trias. Bàsicament es presenten per marcar paquet i, si és possible, donar un disgust a l'actual direcció del partit.

Perquè, en realitat, més que unes primàries és una operació de màrqueting polític on pot votar tot Déu, fins i tot els votants del PPC. Només cal ser major de 16 anys, resident a Barcelona, tenir DNI en vigor, pagar un euro -Montilla ja va dir un dia que les coses gratis no es valoren- i "compartir els valors" del PSC. Sort que Alberto Fernández és un paio seriós perquè si no encara el veuríem per una mesa electoral.

Per mi que ho fan per tenir un cens dels electors progres de cara a les properes eleccions municipals perquè cal emplenar també un formulari amb les teves dades personals, inclòs el mail i la teva xarxa social preferida. Però cal recordar que els partits amb lideratge sòlid no fan mai primàries. A Pujol no li van caldre en 23 anys.

En certa manera, és també la banalització del dret a vot perquè poden votar els majors de setze anys malgrat que, a l'hora de la veritat, se n'han de tenir divuit. Al final, això de votar -és una indirecta també per la consulta- serà com una costellada. Encara que aquest cop no s'ha arribat al nivell de la consulta de la Diagonal.

Però el més divertit és això de "compartir els valors i principis del PSC" perquè no he sabut trobar, a la plana web oficial, com demostres el teu compromís ideològic amb el partit. Dec ser jo que, en temes d'internet, sóc imbècil.

Tant se val perquè si és com la declaració de principis que tenen penjada a la planta baixa del carrer Nicaragua, al costat de l'ascensor, hi cap tothom. He descobert que jo també sóc socialista.

Només cal ser demòcrata, progressista, catalanista, europeista, ecologista, solidiari, gent de pau, emprenedor i apassionat per la cultura. Reuneixo tots els requisits. A aquest pas em sento amb forces per disputar la cadira a Pere Navarro. Igual em toca la loteria.

Com que l'esquerra s'ha quedat sense referents des de la caiguda del Mur ara el referent és la Revolució Francesa que, com saben, va ser una revolució burgesa. No m'estranya vistos els resultats, tampoc posaran com a model la Revolució russa o la invasió d'Hongria del 56.

El problema del PSC és precisament aquest: que el seu electorat s'ha fet de dretes encara que els hi dolgui. Potser l'any 1979 sí que el votaven, a Barcelona i l'àrea metropolitana, la classe obrera però ara aquesta obrera -si la crisi no ho esgarria tot- s'ha fet classe mitjana. No he sabut trobar mai, en un consell nacional del partit, cap obrer del metall.

I hi ha alguns candidats -com Jaume Collboni o Jordi Martí- que han fet campanya competint més amb Iniciativa que amb CiU. Xavier Trias deu estar contentíssim perquè ICV, a Barcelona, no ha estat mai alternativa de govern per si sola. Per governar a Barcelona has de guanyar a Nou Barris, però també a l'Eixample o fins i tot a Sarrià.

 

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 Veles i Vent, aviam d'on bufa avui la cosa, 30/03/2014 - 14:32

aquest Rius és un geni: si les primàries les fa el PSC són una conya, però si les fes CiU serien una gran idea... ara bé, si el PSC esés al govern, les primàries del PSC serien una gran idea; i les de CiU, una conya marinera. Com ell.

#8 víctor, bcn, 30/03/2014 - 13:38

És a dir, els candidats pro Navarro s'ho prenen seriosament, mentre que els altres només hi van a tocar els nassos. I això que un d'ells ja és regidor des d'abans del Navarro i implicat amb l'Ajuntament des del 1996, però la finíssima anàlisi del Rius diu que només vol repetir per marcar paquet.

#7 Caciquisme maquillat?, Psc-PSOE Sociedad Limitada, 29/03/2014 - 20:14

Si en aquestes primàries es demostra que s'ha comprat el vot d'immigrants, com apunten alguns testimonis presencials, això, serà l'última mostra del caciquisme del Psc-PSOE.

#6 Víctor , Barcelona , 29/03/2014 - 20:10

Dice Rius que los partidos con un liderazgo sólido no necesitan primarias, y pone el ejemplo de Pujol.

Otro ejemplo al mismo nivel puede ser el de la familia Corleone.

#5 guillem, bcn, 29/03/2014 - 19:29

Rius, no entenc quina és la teva tesi, però no m'agrada que menyspreis la democràcia interna als partits pagats pels impostos de tots nosaltres. Messies a les religions.