La Punteta · 5 de Novembre de 2016. 19:07h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La cortina de fum de la CUP

Ja està confirmat: la CUP ha deixat de ser un partit antisistema. La veritat és que jo ja tenia les meves sospites. El dia que Puigdemont va introduir el referèndum al full de ruta van votar la qüestió de confiança sense piular. I quan va anunciar, en aquella conferència a París, unes altres plebiscitàries al final del procés l’Anna Gabriel li va donar un toc al Parlament, però res més.

Per això tot el rebombori amb la detenció de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, és foc d’encenalls, postureo, una cortina de fum. Han modulat la reposta. Vostès han vist que amenacessin amb tombar els Pressupostos? No. O de consultar com a mínim les bases? Tampoc. Entre ser diputat i tornar a buscar feina no hi ha color. Encara que oficialment només cobrin 1.600 euros.

Només cal repassar els tuits dels darrers dies. Anna Gabriel deia que “serem lliures. Ens volen submisses i disciplinades. Però serem lliures. Ens volen detingudes. Però serem lliures”. Eulàlia Reguant que “La @venturosm ha demostrat força, determinació i coherència. A uns senyors no els agrada: els q ordenen detenir-la i els qui la detenen”.

Albert Botran: “Tot el suport a l'alcaldessa @venturosm que ara els @mossos han anat a cercar per obligar-la a comparèixer als jutjats”. L’única que esmentava la paraula “suport” -i de refiló, no sigui que prenguem mal- va ser Mireia Boya: “Detenir a @venturosm és segrestar la democràcia. Obligar-la és engarjolar-nos a tots. De matinada i sense avisar no és suport i solidaritat”.

De retruc, la CUP ha deixat amb el cul a l’aire el regidor de Vic Joan Coma perquè l’alcaldessa de Berga va acabar declarant davant el jutge i contestant tant les preguntes del jutge com del fiscal. Això vol dir que reconeixes la justícia espanyola. Els etarres, quan declaraven davant l’Audiència Nacional, sempre deien que no reconeixien el tribunal.

En fi, Coma no sé si sap que aquest organisme no és un jutjat d’instrucció. Que sedició tampoc és el mateix que fer campana quan et cita el jutge. I que el magistrat Ismael Moreno, que prové de la Policia, és el mateix que va empresonar uns titellaires de Madrid per “enaltiment del terrorisme”. Van passar uns quants dies en presó preventiva.

Per això van desviar tota l’atenció cap a Ada Colau. Sí van penjar alguna estelada aquí o allà, però en el fons ningú ha desobeït per molts punys enlaire que mostressin en sortir del jutjat. I van gosar penjar una estelada gegant a la façana de l’Ajuntament de Barcelona -segurament amb la passivitat de l’alcaldessa o de la Guàrdia Urbana perquè és una greu errada de seguretat- però Josep Garganté i companyia no es va atrevir amb l’edifici del davant de la Plaça Sant Jaume. Allà els Mossos els haguessin barrat el pas.

És com el Govern. President, per fer tuits com el que va fer ahir en el que feia costat a l’alcaldessa en comptes del la Policia de la Generalitat més val que no faci res. Carles Puigdemont, malgrat presumir de ser un peoner digital, hauria de frenar les seves intervencions a twitter. Com aquell dia que es va rabejar, des del compte oficial, del mal resultat d’una força política després de les eleccions basques i gallegues. A més, els Mossos de qui depenen? Del Ministeri de l'Interior? De les Nacions Unides? No, del Govern.

En fi, la CUP ha acabat engolida pel propi sistema. Han tastat els micròfons de Catalunya Ràdio i de TV3 o les catifes vermelles del Parlament. Fins i tot els saluden en posició de ferms els mateixos mossos que tant critiquen quan entren a la cambra catalana. És humà. Fins i tot comprensible. Però difícilment tornaran a treure deu escons.

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#9 LA MÀ ESQUERRA, DEL PROCES, Barcelona, 07/11/2016 - 14:08

El proces necesitaba un partit
per que quan calgués, li montesin un "pollo"

Pero a l'hora, prou domesticat
per quedarse callat, quan fos necessari

I AQUI EL TENEN ¡¡¡¡¡¡¡¡¡

#8 Pepón, Bcn (España), 07/11/2016 - 09:47

Realmente decepcionante la manifestación de la Pl. Sant Jaume. Se pasan años hablando de desconexión, desobediencia, Ghandis y Mandelas y cuando hay una pardilla que medio desobedece convocan una manifestación de apoyo y no van ni 500 personas. Menudo apoyo!!!

#7 Pepe, Alacant, 06/11/2016 - 20:04

Quien se mete en peleas no puede esperar que sólo él es quien reparta las tortas, recibirlas también entra en el juego.

#7.1 pepe.----, andorra, 07/11/2016 - 13:41

si, pero de los toreros q se mueren en la plaza no dices nada, solo te preocupan los toros. Q los toros cuando pueden, tambien dan tortas....

#6 La hora de los egoístas, Bcn, 06/11/2016 - 13:13

Seguimos esperando que estos que hablan y han hablado tanto de desobediencia y piden a todo el mundo que desobedezca, se conviertan de una vez por todas en ejemplo de sus palabras. Cuando se les presenta la oportunidad se "aflojan" que da vergüenza ajena.

#4 pepe.-., andorra, 06/11/2016 - 00:19

y no solo de eso, lo de la beca del sr. espiner con su padre cobrando un pastizal o q le den una hipoteca, el banco del cual su padre era consejero, a un tio q no gana un duro es muy fuerte, sobre todo si ese señor, es de un partido, para mi fusible, llamado Podemos. Muy fuerte. Y q hayan usado a prisa