La Punteta · 11 de Desembre de 2015. 22:32h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La credibilitat de TV3

Ha arribat un moment en què els periodistes de TV3 es pensen que és seva. Si no no s’entén que, a cada Telenotícies, ens deixin anar la cantarella de què estan contra els blocs electorals. Remarcant, això sí que és una decisió de la Junta Electoral “de Madrid” i "a petició del PP". D’on volen que sigui la Junta Electoral Central. De Zimbàbue?.

Després recorren al Síndic de Greuges, que els hi va fer un favor. Segur que no trigarem gaire a veure Rafael Ribó convidat a Els Matins, un .Cat, a l'entrevista del diumenge o fins i tot de tertulià al Divendres. Com si el Síndic -l’única persona que conec en aquest país que es jubilarà als 74 i després d’haver viatjat per tot el món- tingués competències en matèria de Llei Electoral. El Síndic, quan parla de conceptes com “participació” és pensa que encara és el líder d’Iniciativa. Recordin la magnífica idea del bus de l’Estatut.

Jo he arribat a sentir per Catalunya Ràdio, a la campanya electoral del 27-S, que això dels blocs és gairebé culpa d’Espanya. No m'estranya, d'altra banda, perquè si fa no fa ho diu també el que fins fa poc era conseller de Presidència i ara cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs.

La veritat és que a mi també em sembla un disbarat fer una entrevista de només sis minuts a Gabriel Rufián. Però Ramon Pellicer no es va atrevir a preguntar-li ni pel famós subsidi d'atur!. Segur que el cap de llista d'ERC hagués estat encantat de poder donar explicacions en directe. Com volen, doncs, que deixem en mans de TV3 la informació electoral. Amb tot el que s’han empassat amb el procés?. Però si no diferencien el periodisme de la propaganda.

Només faltava la promo dels informatius en la que surt Xavi Coral dient que la informació és "un dret fonamental”, Ariadna Oltra parlant d’“ètica periodística”, Carles Prats d’”honestedat”, Lídia Heredia de “servei públic”, Neus Solé d’informació “veraç, rigorosa i contrastada”, Xavi Freixes -que deixa dir en antena que Espanya és com una dictadura- d’equilibri informatiu, l'esmentat Ramon Pellicer de “confiança” i, com a colofó, Mònica Terribas assegurant que “som periodistes”. Però si s’han venut la dignitat professional.

Potser els únics que se salven, en aquest cas, és Neus Bonet que almenys reconeix que “no existeix la veritat absoluta” -no deu veure TV3- i Kílian Sebrià que admet que cal “descriure els fets amb exactitud”. Com deia una veu molt més autoritzada que la meva, el crític Ferran Monegal, aquest divendres a El Periódico mai s’havia vist tant un partidisme tant “servil” als estudis de Sant Joan Despí.

Ho vaig dir en un article anterior i ho tornaré a repetir perquè quedi ben clar: quan hagi passat la febrada caldrà canviar totes les cares conegudes de TV3: han posat la cadena pública al servei no d’un idea, sinó d’un partit. Mai en la història de Televisió de Catalunya s’havien baixat tant els pantalons a canvi de la pau laboral.

Perquè tothom sap que, en plena revolució tecnològica, és un disbarat tenir una cadena pública de més de 2.000 persones. Amb sous de 75.000 euros per als redactors en cap. Facin números: només a esports n’hi ha quatre o cinc. Els farmacèutics, els mestres, els funcionaris i el personal sanitari tenen una paciència immensa.

El pitjor de tot és que de la mateixa manera que TV3 va servir per enlairar el procés l'acabarà cremant. La gent comença a esta farta de tanta transició nacional a totes hores. Juraria que fins i tot en l'èxit electoral de Ciutadans -un partit que ha esdevingut la segona força política a Catalunya amb més de 700.000 vots- hi ha un vot de càstig a TV3.

Tot amb el vist-i-plau dels nostres estaments professionals: què hi diu el comitè d'empresa? I el comitè professional?. O el Col·legi de Periodistes? El mateix Síndic de Greuges?. Res, clar, la degana del Col·legi treballa a Catalunya Ràdio. Tant se val: ja s'ho trobaran. Quan hi hagi retallades, que n'hi haurà, no podran apel·lar aleshores a la llibertat d'expressió o d'informació. No cola.

A la llarga, la cadena se’n ressentirà. S'han carregat el prestigi que tenia. Ara continua sent líder a Catalunya, però amb percentatges cada vegada més minsos. Abans, per assolir el lideratge, calia superar el 20% de share. Ara amb prou feines arriba al 13%. Això vol dir que tota la resta de telespectados han optat majoritàriament per cadenes espanyoles, públiques o privades. S’ho han guanyat a pols.

 


Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#31 Pepón, Bcn (España), 16/12/2015 - 11:06

Cualo??????????????

#30 Oasis, de silencios, 13/12/2015 - 18:44

Tremendo reportaje para un follonero de verdad en la CAT actual. Osea que haga un reportaje de investigación sobre las productoras y desglose todo el entramado piramidal y de puertas abiertas de las productoras. Pero oh wait.. que alguien me despierte estamos en el Oasis.. Blur es para alternativos

#29 sospechosos, habituales, 13/12/2015 - 18:14

Hay puertas giratorias en las productoras? Porque tanto ex directores de deportes de Tv3? Que pacto de silencio hay entre el PSC/PSOE y TV3 para auto-alimentarse a través de los medios? Todo vale para apropiarse de los medios? Cuanto patrimonio tiene esta gente? Cuanto tiempo llevan facturando? Zp?

#26 raphael, BCN, 13/12/2015 - 15:29

Només cal que mireu el blog dels señoritos de ccootv3. La tenen segrestada i són complices de la gran manipulació informativa i la basura de programes que emeten.
El mateix que a canal 9 però a la catalana.

#25 jep, Gavà, 13/12/2015 - 01:57

Per a mi, TV3 va ser durant molts anys la tv de referencia. Ara fa anys que no me la miro. Fa pena¡ A sobre, es dolenta de solemnitat. No veieu que fan en el prime time? Llevat del Polònia, la resta és tv comarcal i gràcies.,