La Punteta · 18 de Febrer de 2012. 18:40h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La credibilitat del Síndic

El passat 14 de febrer se'm va ocórrer fer un twit en què em preguntava si les crítiques del Síndic de Greuges eren perquè era el Síndic o perquè havia estat el líder d'Iniciativa. Un twitaire, en Pep Maria Vila, a qui dedico cordialment aquest article, em va replicar de seguida: "uii com s'enfaden alguns si critiquem la política regionalista, conservadora i perillosa".

Però, amb Rafael Ribó, em passa com amb els sindicats: que també tenen un problema de credibilitat. Al capdavall, l'anterior secretari general de CCOO, Joan Coscubiela, ha acabat de cap de llista d'ICV a Madrid, després d'haver-hi militat durant 40 anys. I el secretari general d'UGT, Josep Maria Álvarez, va fer de telonero de Montilla en un acte electoral abans de les eleccions del 2006.

Amb el Síndic, com deia, em passa el mateix. Jo estic d'acord que ha de tenir consciència social -Ribó ha rebatejat la institució com el Defensor de les Persones- però el tripartit va fer una cosa que no es va atrevir a fer mai Jordi Pujol: posar-hi un dels seus.

Pujol, en efecte, va tenir primer Frederic Rahola (1984-1992), un històric d'ERC, i després Anton Cañellas (1993-2004), ex de l'UCD. Cañellas va passar a la història com el polític català que es va escindir d'Unió Democràtica a començaments dels 80 per fundar Centristes de Catalunya. El partit de Duran va estar en perill de desaparició.

En canvi, les esquerres van nomenar de Síndic no només la persona que havia estat líder d'Iniciativa -no t'ho perdis: diputat durant 23 anys-, sinó que el desembre del 2009 li van allargar també el mandat nou anys! En un país on et prejubilen als 54 anys, Ribó va ser reelegit a les acaballes de la legislatura -amb 64- per nou anys més. Té feina -i ben pagada per cert, però d'això ja en parlarem un altre dia- fins als 73.

Com? amb una maniobra parlamentària digna de denunciar al Síndic de Greuges. El portaveu del PP en la nova llei, Francesc Vendrell, s'hi va mostrar entusiàsticament a favor amb la consegüent sorpresa de la resta de la cambra, fins i tot dels seus companys de partit. La incògnita es va desvetllar unes setmanes després, quan el propi Ribó el va fitxar com a director de consum i territori.

Vendrell, potser cal recordar-ho, havia estat l'home de confiança de Piqué al PPC i quan aquest va dimitir el juliol del 2007 va quedar descol·locat: va deixar de ser portaveu i va anunciar que també plegaria en un parell de setmanes quan trobés feina. Però com que no en va trobar, va continuar dos anys més fins que va aconseguir recol·locar-se esplèndidament al Síndic de Greuges amb el vist-i-plau, per cert, d'Alícia Sánchez Camacho.

M'estalvio recordar també un altre episodi sobre si era llicenciat -jo em vaig creure la seva versió-, però veuran que ara els estudis han quedat limitats en el seu currículum oficial a "Teologia i Filosofia" sense especificar si en grau de llicenciatura o no. Vostès ja m'entenen.

Tornant al Síndic, ja que tant critica les retallades, voldria recordar que el 2008 va estrenar nova seu: un fantàstic edifici de 3.000 metres quadrats dividit en cinc plantes. El 16 de febrer del 2009, en roda de premsa, li vaig preguntar si li semblava normal, en temps de crisi, gastar 5,6 milions en la rehabilitació d’un edifici. El Defensor de les Persones em va contestar que ho trobava "normalíssim". De l'antiga seu al carrer Ample de Barcelona, la Generalitat crec que encara no sap què fer-ne.

En aquest país hem tirat la casa per la finestra. La Sindicatura de Comptes també vol ara canviar de seu per estalviar un milió d'euros. La darrera vegada que vaig anar-hi vaig quedar bocabadat: també s'havien mudat a un modern d'edifici d'oficines -més de 4.000 metres quadrats en aquest cas- al costat la Vila Olímpica, amb vistes al mar.

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#11 carlos, mataró, 20/02/2012 - 00:31

Tinc un amic que treballa al Sindic desde fa 5 anys.Cobra 4000 € nets al mes.Quant cauen les pagues dobles es un tio molt feliç.La seva feina es assesor del sindic i es dedica afer propostes.Te´un despatx magnícif amb vistes a arc de triomf.I ha viatjat a Italia i Croacia.Ell mateix está avergonyit.

#11.1 Gerard, Barna, 20/02/2012 - 03:17

Doncs que dimiteixi o renunciï expressament a part del seu sou i s'acaba el problema. En aquest país tothom té "amics, coneguts i saludats". Som més porteres que a Espanya, carai. Massa anàlisi teòrica i poca praxi.

#9 Gerard, Barna, 19/02/2012 - 17:20

Ribó va ser votat per tot l'arc parlamentari i tant abans amb el tripartit d'esquerres com ara amb el tripartit de dretes està fent una bona feina. No entenc aquesta obsessió per carregar-se una de les poques institucions que funcionen (malgrat la retallada espanyola a les seves funcions).

#8 victor, bcn, 19/02/2012 - 11:56

- Despres de llegir aquest article, si jo fos en Ridau faria dos cosas. O el denunciaria per calumnies, o dimitiria. I ja sabem quants cenetnars de politics dimiteixen a l'lany.
- Sr.Ridau, l'han descobert!!

#8.1 Bernd, Barcelona, 19/02/2012 - 14:00

Pedona, però l'article parla del sr Ribó, Rafel Ribó d'IC.

#7 CekaKuebel, sofia6666, 19/02/2012 - 10:40

Una vegada més el fons del problema polític i social es el àmpliament acceptat amiguisme.

Ens hem de donar de una vegada, que endollar un dels "teus" o un amic en un lloc d'influència es CORRUPCIÓ, que impedeix que entri el millor.

Així no aconseguim la desitjada excel·lència.

#6 jordi, l'h, 19/02/2012 - 09:22

bon article Rius!!!

estàs en forma!!!