La Punteta · 15 d'Abril de 2011. 20:26h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La Creu de Duran

Si el decret 457/1981 estableix en el seu article primer que es crea la Creu de Sant Jordi "per distingir les persones naturals o jurídiques que, per llurs mèrits, s'hagin destacat pels serveis prestats a Catalunya" no sé ben bé que han fet els nou exeurodiuptats guardonats enguany llevat de ser escollits en unes eleccions.

Segurament Joan Colom, Josep Antoni Duran i Lleida, Concepció Ferrer, Carles Gasòliba, Eduard Punset, Juan de Dios Ramírez-Heredia, Dolors Renau, Domènec Romera i Josep Verde i Aldea han fet més com a catedràtics, polítics o presentadors de programes de televisió d'èxit que com a eurodiputats. Crec que llavors ja viatjaven en business.

Amb la crisi tampoc sé si el país està per a festes. A 1.100 euros la unitat -l'exclusiva la té el joier Joaquim Capdevila (Barcelona, 1944)-, celebrar la Diada de Sant Jordi d'enguany costarà gairebé 50.000 euros. Un any en el que la caixa de la Gene està tan escurada que s'ha anul·lat fins i tot la tradicional recepció a Pedralbes. El dia del lliurament, metges i mestres tornaran a convocar una manifestació a la Plaça Sant Jaume en senyal de protesta. De debò calia?.

Malauradament si les Creus de Sant Jordi estan tan desprestigiades és perquè cada Govern ha escombrat cap a casa.  Mèrits a banda, què és el que va fer el Govern Pujol el 1998 abans de plegar? Donar-li la Creu de Sant Jordi a Francesc Cabana. Cabana és el millor historiador econòmic que tenim -i recentment escollit president de l'Ateneu- però també cunyat de l'aleshores president, Jordi Pujol. El 1999 encara va ser pitjor perquè i van donar a Fèlix Millet. Segur que els hi sona el nom.

Mèrits a banda, què es el que va fer Pasqual Maragall amb les seves primeres Creus de Sant Jordi el 2004? Donar-li, per exemple, a Maruja Torres -no sé si per les crítiques al PP- o a Llorenç Gomis. Gomis era un gran periodista, però també havia estat un dels ideòlegs de Ciutadans pel Canvi. L'exconseller Josep Maria Vallès en parla en les seves memòries "Una agenda imperfecta: amb Maragall i el projecte del canvi" (Edicions 62, 2008, pàg. 27).

Què es el que va fer l'últim govern Montilla? Donar-li, per exemple, a Carlos Jiménez Villarejo i José María Mena -en realitat eren quota ICV perquè el triaprtit, en això, també funcionava per quotes- pel cas Banca Catalana. Perdó, per la seva  "valuosa trajectòria en l'ambit jurídic".

Atès que han donat la Creu de Sant Jordi a tort i a dret -en l'última tongada 45-  el mèrit  no és tenir la Creu de Sant Jordi, sinó no tenir-la. Entre els assenyats que l'han rebutjada hi ha Joan Manuel Serrat, Joaquim Molas, Joan Brossa i Raimon -que en canvi va acceptar la Medalla d'Or- segons va revelar Sergi Pàmies en el millor reportatge que mai s'hagi publicat sobre el tema -al Quadern d'El País en un llunyà 10 de juny del 1999-. No sé si desde llavors la llista d'assenyats s'ha ampliat.

Mirin si estan desprestigiades les Creus de Sant Jordi que fins i tot la té l'Associació de Mestres Rosa Sensat, malgrat com ens han deixat l'escola, especialment l'escola pública, "per la valuosa tasca de renovació pedagògica". Dos columnistes tant sòlids com Iu Forn i Xavier Roig crec que l'han batejada com els Rosainsensats.

Joan Laporta va cometre l'altre dia la relliscada -imperdonable en un diputat- de pensar que les Creus de Sant Jordi les atorga un jurat com si fos Operación Triunfo o Eurovisión. Però potser sí que les hauria de donar un jurat independent si, en aquest país, hi hagués algun jurat independent.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#3 Ramon, Barcelona, 17/04/2011 - 11:38

Si hi hagués una Creu de Sant Jordi al comentari més estúpid enviat a e-noticies, el del Joan9 de Palamòs tindria moltes possibilitats de guanyar-la.

#3.1 Gombau, Vidrà, 18/04/2011 - 00:09

I si hi hagués una Creu de Sant Jordi per la persona que defen amb més vehemència al bipartit -CiU- aquesta seria per el Ramón ( El grapallut?) Crec molt encertat i raonable el comentari de Joan9 de Palmós i m'hi adhereixo del tot.

#3.2 Ramon, Barcelona, 18/04/2011 - 14:21

Mireu si n'era d'estupidíssim, el comentari, que el Gombau el troba encertat i raonable. Tenia raó o no? Definitiu. No cal esperar a més candidats. And the winner is... Joan9, de Palamós!

#2 Joan9, Palamós, 16/04/2011 - 18:02

Concedir la Creu de Sant Jordi a aquest "senyor" és com declarar independentista d'honor al senyor Rivera de ciudadanos. Una vergonya !