La Punteta · 17 de Setembre de 2010. 20:28h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La culpa no és de Sarkozy

El problema dels gitanos expulsats de França no és de França, sinó de Romania, on no es poden guanyar la vida. De fet, el periodista Paco Soto, recordava divendres passat en una magnífica crònica a l'Avui que "a Romania, on resideixen dos milions de gitanos, i a Bulgària, amb unes 850.000 persones d'aquesta ètnia, la misèria, la discriminació social i el racisme acompanyen dolorosament aquest col·lectiu al llarg de la seva vida. Set de cada deu romanesos rebutgen que un gitano pugui formar part de la seva família".

Les principals crítiques a Sarkozy han vingut més de l'estranger -institucions com el Parlament Europeu o les Nacions Unides- que del seu propi país. L'esquerra francesa, almenys a través del ressò que se n'ha fet la premsa espanyola, ha estat menys bel·ligerant. L'alcalde de Dijon i director de campanya de Ségolène Royal el 2007, François Rebsamen, demanava per exemple que es fessin les expulsions, però "sense espectacle" (1)

I l'eurodiputada de la UMP Marie Thérèse Sánchez-Schmid em recordava en unes declaracions que li vaig poder gravar malgrat els esforços de David Parry, del gabinet de premsa del PP, que la primera secretària del PS francès, Martine Aubry, els va fer fora de la seva pròpia ciutat. Si dubten de la paraula de l'eurodiputada, al cap i a la fi és membre del partit de Sarkozy, poden consultar per internet la premsa francesa.

L'immigració serà un dels temes estrella de la propera campanya electoral juntament amb la crisi i l'independentisme. Només cal agafar els darrers baròmetres del CEO per veure que surt sempre en tercer lloc just per darrera de l'atur o el funcionament de l'economia. I per davant fins i tot que les relacions Catalunya-Espanya, el famós finançament autonomic o la insatisfacció amb la política.

La immigració -i l'Islam perquè sovint van lligats- està també d'actualitat a Europa. Només cal recordar que Itàlia va apovar l'agost del 2009 tipificar la immigració clandestina com a delicte, Suissa va aprovar el novembre el veto a les mesquites, Bèlgica el burca a l'abril i França el juliol. Berlusconi no ho sé, però  fins ara a ningú se'ls hi ha ocorregut tractar als suissos de racistes.

El gurú del nou laborisme Anthony Giddens ja va advertir ara fa deu anys sobre l'auge de l'extrema dreta i l'atracció que alguns temes com la immigració "exerceix sobre algunes categories de votants social-demòcrates" (2). Però, a Catalunya, l'actitud de l'esquerra ha oscil·lat entre les teories del cordó sanitari de Joan Herrera -criticades fins i tot per Salvador Cardús- i el mirar cap a una altra banda del PSC.

La portaveu adjunta del grup parlamentari Socialistes-CpC, Rocío Martínez-Sampere, brillant en altres ocasions, va afirmar per exemple ahir que “fomentar la política de la por en matèria d’immigració pot donar rèdits al PP, però perjudica a Catalunya”. “Pensàvem que Garcia Albiol era una minoria dins el PP, però ara constatem que ha aconseguit arrossegar a la senyora Sánchez-Camacho i tot el partit cap a una posició extrema i radical", va afegir. Curiós que un partit que ha fet servir tant el vot de la por contra el PP amb notables resultats electorals ho critiqui ara.

La veritat és que aquest divendres Alícia Sánchez-Camacho ha trencat la precampanya electoral i, de pas, ha acostat una mica més Xavier García Albiol cap a l'alcaldia de Badalona -té ja set regidors enfront els nou del PSC-. Però cap de les dones que vaig entrevistar aquest divendres al barri de la Salut em van semblar racistes.

Almenys en el sentit clàssic del terme que tenim aquí: més proper a membres del Ku klux klan amb caputxa que a tranquils ciutadans de Badalona. Al contrari, més aviat em vaig trobar votants decebuts amb Zapatero disposats a fer-li el salt. També a França, el gruix electoral de Le Pen, prové de l'esquerra. Potser ho haurien de recordar al carrer Nicaragua.

 

 

(1) La Vanguardia, 5 de setembre del 2010

(2) 'El nou progressisme: praxi política de la Tercera Via", Pòrtic, Barcelona, 2002, pàg. 59

Publicitat
Publicitat

5 Comentaris

Publicitat
#5 Pako Pikopelado, Santako, 21/09/2010 - 13:33

Oriol (de BCN): Just a la fusta!!! Igual es creu el Sr. Rius que si aquí, a Catalunya, tinguéssim afroamericans, aquests viurien a Sant Gervasi i ocuparien els consells d'administració de la Caixa i Gas Natural. És clar, com que no som racistes, oi?

#4 FERRAN, BARCELONA, 20/09/2010 - 10:17

Sap el que mai s'hauria de fer amb un fenòmen tan preocupant com l'immigració?; dons demagògia. I, d'aquesta, en fan a dojo tan esquerra com dreta.

#3 Oriol, BCN, 19/09/2010 - 19:53

Benvolgut Xavier Rius, si ara poguéssim viatjar pel temps i conèixer membres del Ku Klux Klan d'abans de la II Guerra Mundial, o votants de Hitler, segurament també et semblarien gent normals, i no membres del Ku Klux Klan... com els de les pel·lícules que veies de petitó. O què et penses?

#2 Josew Maria, Terrassa, 18/09/2010 - 14:57

Jo sempre hi estat a favor d'integrar a tothom perquè i veig un conflicte de classes i no pas d'origen. No obstant lllegint-vos a aquests peridsetciencies que ens voleu alliçonar penso que teniu raó i que a Catalunya haviem de haver fet el mateix amb la inmigració dels anys 50-60. DESMEMORIATS!!!!

#1 Xevi, Salt-Girona, 18/09/2010 - 14:56

Sr.Rius, un bon article