La Punteta · 13 de Febrer de 2013. 17:00h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La degradació del periodisme

L'última mala notícia per al periodisme l'acaba de donar, via mail, el gabinet de premsa del Departament de Presidència que informa que el conseller Francesc Homs ofereix aquest dijous una xerrada a la Universitat Autònoma de Madrid, però que serà "a porta tancada" a petició dels organitzadors del Màster en Governança i Drets Humans, que són els que organitzen l'acte.

Això sí, el titular de Presidència tindrà la gentilesa d'atendre "els mitjans de comunicació a les 11 hores, abans que comenci". És mal temps per al periodisme. A la crisi econòmica, de lectors i d'ingressos publicitaris cal afegir que els polítics ens toregen cada vegada més.

En els darrers dies hem assistit a una roda de premsa de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que no va admetre preguntes dels periodistes d'El País -ja ho vaig dir en un article anterior: haurien d'haver marxat tots- i un president de Govern, Mariano Rajoy, que fa un discurs televisat per esbandir (sic) els dubtes sobre la corrupció al seu partit.

Ara les acusacions d'espionatge es desmenteixen amb comunicats, com el de José Zaragoza de dimarts, que tenia set línies. Subratllo la xifra: set. Si finalment Zaragoza ha hagut de sortir en roda de premsa -ara sí que ha anunciat querelles-, es perquè El Mundo ha tret papers.

M'estalvio la roda de premsa de Jaume Collboni de dilluns passat dient que no havien tingut "mai" relació amb una empresa de detectius perquè, de fet, qui va rebre les bufetades va ser Maurici Lucena l'endemà. Jo l'he estat buscant infructuosament pels passadissos del Parlament. No l'he vist. No m'estranya.

Em va fer tanta pena la compareixença del portaveu del PSC al Parlament que fins i tot em vaig estalviar de preguntar-li-ho. Però va haver-hi prou amb la tasca de quatre companys per deixar-lo en evidència.

El que no pot ser és que el número dos del PSC al Parlament no només qüestioni les preguntes dels periodistes -el que faltava: això no ho feia ni Pujol-, sinó que intenti fugir d'estudi quan el seu partit ha estat incapaç de donar una versió dels fets durant tot el dia. El PSC té molts problemes, però també de comunicació.

En fi, a favor del conseller Homs, voldria dir que té prou cintura com per fer una xerrada oberta als mitjans a Madrid. De fet, ho dic per experiència: no estalvia mai cap pregunta i aguanta a peu dret una roda de premsa de Govern que sovint s'allarga més d'una hora. Però ja ho deia Campo Vidal dimarts passat: periodistes, feu-vos enginyers. Ens prenen el pèl.

 

 

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesObres completes: http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#6 Mark, BCN, 15/02/2013 - 08:53

La degradación del periodismo comenzó cuando "periodistas" como tu tuvisteis cierta relevancia. Monotemismo, amarillismo y enfrentismo. Esa es tu visión de periodismo, y es sencillamente repugnante!

#5 pep, manresa, 14/02/2013 - 20:10

Francament Rius, t'acabo de veure per Intereconomia i m'has decebut, què és això de ficar-te amb les tertúlies de TV3?, reconeix que són plurals i els mateixos Girautes i Albiols que surten per Intereconomia allà també hi ténen cabuda, en canvi al revés no passa, això els hi hauries d'haver dit

#5.1 Xavier Rius, Barcelona, 15/02/2013 - 07:03

Girauta ja fa mesos que no va a TV3.

#5.2 pep, manresa, 15/02/2013 - 23:27

Això vol dir que consideres que Intereconomia és una TV imparcial i democràtica?
Als debats i tertúlies de TV3 n'hi ha de tots els colors, en canvi si mires El Gato al Agua sembla un Tribunal de la Inquisició on es van escalfant a veure qui la diu més grossa contra Catalunya

#5.3 mark, bcn, 16/02/2013 - 10:53

Realmente, las dos son bastante repugnantes, producen urticaria con solo verlas. Pero bueno, cada uno ve lo que quiere ver y escucha lo que quiere escuchar.

Como dicen, no hay más ciego que el que no quiere ver.

#4 María Jesús, Barcelona, 14/02/2013 - 11:51

Pues a mí lo que me parece degradante para el periodismo es quellos que ponen el cazo a cambio de propagar el "argumentario" de partido de gobierno. Seguro que luego de ingresar la subvbención le preguntan "Capisci?"

#4.1 pepe, andorra, 14/02/2013 - 18:40

Tan culpable es el q da como el q toma. Y hay q distinguir entre los q lo hacen para comer y los entusiastas del régimen. No es lo mismo poner el cazo por gusto, q por necesidad. Q de todo hay aunque no se vea.

#4.2 María Jesús, Barcelona, 14/02/2013 - 19:55

Que no se llamen periodistas si son manipuladores, a sueldo además, Pepe.

#4.3 pepe, andorra, 15/02/2013 - 11:37

En la facu no es lo q te esperas ni es lo q te cuentan tus profesores, si te pegas unos años con la ilusión de ser periodista y después te encuentras el percal solo tienes dos opciones, o emigras o pasas por el aro si quieres pagar las facturas. Técnicamente son periodistas, aunque sean gacetillero

#4.4 el acordeon y el azucar andorrano, bcn, 15/02/2013 - 21:56

Estoy viendo el inicio de una fantastica historia de amor

#3 pepe, andorra, 13/02/2013 - 19:48

En las democracias de verdad hay ruedas de prensa, en las dictaduras, declaraciones de prensa, antiguamente llamadas consignas. De alguna manera se ha vuelto al periodismo anterior a la ley Fraga de 1966. Con mucha sutilidad y utilizando el dinero en vez del garrote, pero con los mismos resultados.

#2 Marina, Barcelona, 13/02/2013 - 17:44

Aixo es tan senzill com que cap dels mitjans convocats hi vagi...pero es clar, aixo depen de vosaltres, els periodistes que maneu als mitjans, i evidentment per a aixo no hi ha pebrots. Els pobres becaris que envieu a les rodes de premsa i convocatories sense preguntes ves que han de fer...aguantar