La Punteta · 12 de Febrer de 2012. 18:05h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La demagògia del PSC contra el copagament

Tenia moltes esperances dipositades en la nova portaveu d'Economia del PSC, Rocío Martínez-Sampere. De fet, vam ser dels primers a e-notícies a detectar que podia anar cap amunt. I això que va ampliar estudis a la London School of Economics. El prestigi de la LSE ha caigut en picat -com el d'Esade, per cert- des que es va saber que havien regalat la tesi doctoral a un dels fills de Gaddafi a canvi d'un milió de lliures esterllines. Almenys a la LSE ha dimitit algú. A Esade no ha dimitit ni Carlos Losada.

Però les meves esperances s'esvairan ràpidament si torna a fer una roda de premsa com la del passat dia 8 quan va reclamar eliminar l'euro per visita que proposa el Govern per finançar la sanitat. A Catalunya hi ha 7,6 milions d'usuaris de la sanitat -les dades són del 2009, deuen haver crescut des de llavors-, 111.000 empleats, 424 caps, 831 consultoris locals i 69 hospitals de la XHUP. Com ho paguem tot plegat?

El 2009 la sanitat ja costava 9.400 milions d'euros, més d'una quarta part dels pressupostos del sector públic de la Generalitat. Per això, no he entès mai que els socialistes -i l'esquerra en general- s'oposin al copagament sanitari: en aquest país surt més car fer un tallat -fins i tot al bar del Parlament- que anar al metge.

Gerhard Schröeder, un socialdemòcrata com Martínez-Sampere, va aprovar el copagament a Alemanya -10 euros per trimestre-  en el marc de l'Agenda 2010, el programa de reformes que va impulsar en el seu segon mandat. Si no s'ho creu, que llegeixi les memòries de l'excanceller encertadament titulades en castellà "Decisiones" -pàg. 380-. Si Alemanya està on està -i nosaltres estem on estem- és en bona part perquè Alemanya té l'esquerra que té i la catalana practica el surf.

Amb el tema del copagament hauríem de fer cas dels metges. El doctor Carretero, que fa de metge a Puigcerdà, ja ho va proposar en una entrevista a TV3 el 19 d'agost del 2010:  “La primera mesura que faria seria posar una taxa administrativa a totes les receptes públiques: un euro per recepta. Això faria baixar el consum de medicaments en picat i la mala utilització dels medicaments”.

I el més important que va dir el doctor Broggi durant la seva campanya al Senat -Esquerra una mica més i el mata només per intentar mantenir l'escó al Senat- va ser que calia establir algun tipus de copagament, perquè els usuaris no anessin al metge per "bajanades". L'altre dia parlava amb un metge que té una pacient de disset anys que ha anat deu cops a urgències en un mes. A disset anys no s'està gairebé mai malalt.

Els socialistes, com tots els partits diuen una cosa quan estan al govern, però una altra quan s'acosten eleccions o estan a l'oposició. Encara recordo que el 10 de novembre del 2008 me'n vaig anar fins a Esade per escoltar una conferència de la llavors consellera de Salut, Marina Geli, sobre el finançament de la sanitat. Només va gosar treure el tema cap al final. I de refiló.

En canvi, l'aleshores president Montilla va admetre en una conferència al Cercle d'Economia el 26 de març del 2010 que "en un futur no llunyà haurem de plantejar fórmules per garantir la viabilitat del sistema per garantir el sistema sanitari". Montilla va recordar llavors que la sanitat pública és totalment gratuïta, però que "en canvi el copagament és un concepte totalment assumit en els serveis socials".

La veritat és que Rocío Martínez-Sampere en tenia prou d'escoltar el que va dir l'exministre d'Indústria, Joan Majó, divendres mateix durant la inauguració del congrés del PSC de Barcelona: "hi ha gent que ha de poder anar gratuïtament a la Seguretat i hi ha gent que no".

Si no, també pot repescar la ponència marc del PSC del 2010 on s'admetia, sense embuts, que "cal estimular la coresponsabilitat entre el sistema sanitari i les persones tot canviant el missatge i la comunicació vers la ciutadania per un ús responsable dels serveis de salut i per la correcció d’exigències insostenibles".

"Un bon ús dels recursos sanitaris i arribar a la sostenibilitat del sistema requereix de l’aportació econòmica dels ciutadans i ciutadanes com succeeix en tants serveis públics, a través d’un sistema de copagament en funció de les rendes, del patrimoni i del tipus de patologia de cada usuari", afegia el document.

Val a dir, en tot cas, que amb el copagament tots els partits han fet demagògia. La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, va afirmar el 29 d'octubre del 2008 durant una roda de premsa que "no és pertinent lligar la possibilitat de copagament sanitari amb temps de crisi"

En canvi, Joan Puigcercós reconeixia en una entrevista a El Periódico el 13 de desembre el 2009, que “en salut pública, crec que s’ha de plantejar el copagament, perquè no podem suportar la despesa”. Encara va ser més clar a El matí a 4 bandes de Ràdio 4 el 7 de maig del 2010: “ens hem acostumat a que, el que és gratuït, no ho valorem". “Hem de dir al ciutadans, amb valentia i claredat, que totes les prestacions que estem donant ara, potser no les podem garantir”, va insistir.

Un dels errors d'Artur Mas -a més de no presentar un decàleg de mesures contra la crisi tot just arribar- va ser no aprovar el copagament als cent primers dies de govern. Llavors tenia l'oposició en estat de xoc, la premsa enlluernada pels seus 62 escons i -com ara- la caixa buida.

Però CiU també ha estat objecte de les seves pròpies contradiccions. El mateix Mas, en un acte preeletoral maig del 2010 a la Fundació Josep Laporte, no es va atrevir a esmentar ni la paraula “copagament”, però va acabar defensant-lo perquè “som els que més anem al metge de tot Europa". En canvi, a Els matins de TV3, el 22 de juiol del 2010, ja va canviar el discurs perquè s'acostaven eleccions: "generalitatzar el copagament per l'ús de la santiat és un concepte equivocat". I ara, finalment, ha impulsat una mesura a mitges com és el tiquet moderador.

I el PP? El portaveu al Parlament, Enric Millo, va manifestar el passat 19 de juliol del 2010 que "no estem pel copagament". "He patit les hores d'espera, les hores llargues a urgències o al cap; però això no vol dir que s'hagi d'anar al copagament" va assegurar. La guardo com una relíquia per quan la nova titular, Ana Mato, hagi d'impulsar meusres de copagament.

Governar és l'art d'agafar el bou per les banyes i, si cal, prendre decisions doloroses. Però de vegades em pregunto si amb aquesta classe política -que unes vegades diu blanc i altres negre- ens en sortirem com a país.

Personalment sóc partidari del copagament perquè no tinc cap mútua -com Dolors Camats (ICV) o Jordi Cañas (Ciutadans) per exemple- des que em vaig haver d'esperar sis hores a la sala d'espera de l'hospital de Sant Joan de Déu de Reus durant una Setmana Santa per posar a lloc el guix d'un dit trencat d'un fill meu.

El metge que em va atendre -alemany, per cert- no parlava ni català ni castellà, però sortosament a aquest no li devien exigir el nivell C. I a la sala d'espera era gairebé l'únic autòcton, però això és un altre tema que els nostres polítics també s'ho hauran de fer mirar tard o d'hora. Copagament, ja: excloem les vídues, els aturats, els menors de 16 anys, els pensionistes i els malalts crònics, però la resta tots a pagar. Jo, el primer.

 

 

Recomano aquest llibre (11,40 euros) encara que sigui meu:

Contra la Barcelona progre

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir al twitter:

@xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#7 Pere, Lleida, 14/02/2012 - 20:57

Demano disculpes, acabo de veure la noticia publicada a les 15.15 hores. Pel bé de la pluralitat, espero que en feu un bon seguiment.

#6 Pere, Lleida, 14/02/2012 - 20:55

Sr. Rius, com és que encara el seu diari no ha dit ni piu del cas Josep Maria Matas? És molt estrany, atenent a la imparcialitat i l'objectivitat que el caracteritza...

#5 Jaume, Navàs (El Bages), 13/02/2012 - 12:14


Sr. Rius, éstic d'acord amb vostè en la defensa del copagament. Ara bé, al cap d'un any d'aplicar-se, descobrirem que només paguem els autòctons. I ja sé que aquest és un comentari políticament incorrecte.

#4 Bianor, La Patria de Prim, 13/02/2012 - 08:28

No me venga con monsergas sr Rius.En un Estado donde el fraude fiscal se estima en 80milmillones de euros, donde las sicav legalmente ocultan otros miles millones de euros al fisco y donde se ha puesto el 25?l PIB para la banca.Es obsceno lo que cuenta.Los pobres son culpables verdad?

#3 María Jesús, Barcelona, 12/02/2012 - 23:14

El copago es demagogico porque plantea, de entrada, la proposición de un gasto compartido entre el ciudadano y la administráción por la sanidad. Pero al estado ya lo paga el ciudadano (al menos los que pagamos impuestos, y no esos nacionalistas que tanto vocean y son unos pordioseros)

#3.1 Josep, Sant joan Despí, 13/02/2012 - 09:17

Los nacionalistas que tanto vocen y pordioseros?
Quienes los nacionalistas Españoles, no? Esos no son pordioseros no, María Jesús? Los nacionalistas siempre somos los malos de la película, no María Jesús?
Que no pago impuestos igual que tú? Que no me jode el gobierno Español igual que a tí?

#3.2 María Jesús, Barcelona, 13/02/2012 - 11:01

Josep, ser un pordiosero no es malo per sé, ni os convierte en sospechosos de nada peor que de estar pidiendo constantemente dinero (ahora un copago, ahora un céntimo sanitario, ahoira una subida del IRPF autonómico, ahora pacto fiscal a la fuerza...)

#3.3 María Jesús, Barcelona, 13/02/2012 - 11:07

luego está que habéis convertido la que fue la comunidad más rica, pujante y moderna de España en una región decadente. A lo que se añade que habéis creando un funcionariado de vagos,enchufados y empleados de chiringuitos políticos que están contínuamente quejándose de lo mucho que se les debe...

#3.4 María Jesús, Barcelona, 13/02/2012 - 11:32

... por parte del Estado español y nadie les ha visto trabajar jamás, tal como hacen tantísimos pordioseros quejándose por su ventura. Por todo eso os lo llamo . Y los nacionalistas españoles... creo que es eso lo que vosotros sois, pero se os llama nacionalistas a secas para no extenderse demasiado

#3.5 Josep, Sant Joan Despí, 13/02/2012 - 15:59

María Jesús, en España no hay funcionarios vagos, enchufados, etc? Tu crees que hemos convertido en una comunidad decadente? No será que tal vez España ha gastado dinero inutilmente? Pacto fiscal a la fuerza?
Pués nada chica dejaremos que se lleven un 10% de nuestro PIB, para que otros reciban...

#3.6 María Jesús, Barcelona, 13/02/2012 - 18:21

Josep, por supuesto que los hay, pero no tienen sentimiento de casta superior. Por ejemplo: ¿cuando hablas de "nuestro PIB" a quién y a qué te refieres? Te refieres a los impuestos, claro, y "agrupas" tu declaración de hacienda con la de otros conciudadanos. ¿Y por qué?

#3.7 Josep, Sant Joan Despí, 14/02/2012 - 00:10

Me refiero al PIB de Catalunya. Quién no tiene un sentimiento de casta superior, los funcionarios de fuera de Catalunya? Vamos que los de aquí son malos y de allí son los buenos, no? A mi no me gustan los funcionarios en ningún lado.
Por cierto MªJesús, no entiendo, quién a convertido Catalunya en..

#3.8 Josep, Sant Joan Despí, 14/02/2012 - 00:13

...en decadente, los nacionalistas catalanes o nuestros amigos socialistas y su gobierno amigo con la falta de inversiones en Catalunya. Has visto esta noche el TN? La ministra Mato ha dicho que se deben 4000 millones en infraestructuras ya empezadas del Estado y no pagadas. Quién no cumple?