La Punteta · 0 de de 0000. :h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

La extraña pareja

Joan Tardà i Gabriel Rufián, caps de llista d'ERC a les generals

L’alt concepte intel·lectual que tenia de Gabriel Rufián va començar a trontolllar per la Diada. Durant el seu discurs a la Merdiana -ara ja es veu que Esquerra el volia promocionar com a candidat: allò era un míting gegant- va dir que havíem de fer el procés per ser un país. No, un país ja ho som des de fa mil any: el que volem ser ara és un estat.

Vaig pensar que era un lapsus, però l’endemà vaig assistir a un míting de l’altre representant de Súmate, Eduardo Reyes, a Martorell i va cometre el mateix error. L’equip de campanya d’ERC hauria, doncs, de donar unes lliçons accelerades de dret polític a Gabriel Rufián. O Juan Carlos Girauta, el cap de llista de Ciutadans per Barcelona, se’l cruspirà al primer debat televisiu. Això de Súmate ha estat com un trampolí: mai una entitat de la societat civil havia aconseguit col·locar dos dirigentes -un al Parlament i l'altre al Congrés- en tan poc temps.

Però la imatge que podia tenir d’ell -i de Joan Tardà- va quedar definitivament tocada dissabte passat durant una entrevista al programa La primera pedra de Rac1. Era l’endemà dels sis atempats a París a càrrec de l’Estat Islàmic que han deixat, de moment, 129 mors i 350 ferits. Dic de moment perquè la xifra, òbviament, no para de créixer.

El tàndem Rufiàn & Tardà -estem parlant dels caps de llista d’Esquerra a les generals- van ser incapaços en quasi vint mintus d’entrevista d’esmentar la paraula “gihadisme” o “terrorisme islàmista”. I això que el Daesh no només havia reivindicat els fets sinó que el propi president François Hollande els hi ho havia atribuït en la seva compareixença d’aquell matí. Ja sé que Hollande és francès, però també és socialista. L’esquerra francesa té les coses més clares.

En canvi, Joan Tardà i Gabriel Rufián van culpar successivament dels atemptats de París al capitalisme, a la globalització, a la pobresa. “Si ho som capaços de repartir la riquesa a nivell mundial les generacions que vénen darrera nostra no sé si podran estar orgullosos de nosaltres”, va començar Tardà. Una frase digna de Noam Chomsky al que, per cert, també va citar.

“Si no assolim en els propers 20 o 30 anys un nou ordre mundial anem cap a la destrucció”, va insistir. Esmento les frases textuals per evitar que el cap de premsa de Tardà, Oriol Duran, em digui que ho vaig entendre malament i que tot plegat és una “creuada” contra Esquerra. M’he baixat l’àudio de la web i no he escrit aquest article fins passades quasi 72 hores perquè encara estava en estat de shock.

Val a dir que Rufián el va avançar fins i tot per l’esquerra, en pla progre. “Tot això no ve de cap déu, de cap creença determinada, ni de cap religió” va afirmar obviant el detall que, segons els testimonis, anaven cridant Al·là akbar abans de buidar el kalashnikov en persones indefenses. En la seva opinió, “tot això ens ha d’unir més i no separar” en al·lusió, suposo, a l'Islam i el cristianisme. Jo sóc agnòstic.

Al seu parer, els atemptats confirmaven -en aquest cas es va passar al castellà- “al fracaso de la Unión Europea, que no han sido capaces de integrar y de hacer suyos a conciudadanos que viven en la más absoluta opresión y miseria en barrios de Londres, de París, de Madrid, de Ceuta”. “Esto también merece una reflexión”, va reiterar perquè és gent que “está absolutamente desesperada”.

El presentador del programa, Jordi Margarit, es va afegir al festival. I això que no és un nouvingut al món de la ràdio: és el president de Ràdio Associació, l'entitat que aplega el món de la radiodifusió a Catalunya. L’home s’ho va fer venir bé per criticar el PP i va preguntar als dos convidats si els atemptats de París podien beneficar electoralment Mariano Rajoy.

“Si l’any 2004 els atemptats d’Atocha -va recordar- d’alguna forma van facilitar un sorpasso de Zapatero, els sembla a vostès que, segons com es gestioni el posicionament del Govern central en les properes eleccions, pot afavorir una determinada tendència conservadora?”.

La hipòtesi semblava tan fora de lloc que fins i tot Gabriel Rufián i Joan Tardà li van dir que no. Per mi que Javier Godó no escolta Rac1 perquè, si no, li agafaria un patatús. Però l'entrevista va ser tant entre col·legues que Tardà li va donar les gràcies en acabar per "aquesta tertúlia tan agradable".

Abans que algun lector em digui pepero -ahir ja m’ho va dir una seguidora a twitter com si jo tingués la culpa dels darrers tombs de Francesc Homs- voldria explicar una batalleta personal. Fa uns anys els col·legues de la Cope em van ficar en un programa davant de més de 800 persones i els hi vaig dir en directe que Zapartero havia arribat a president per la “la mala gestión de la crisis del 11-M que hicieron Aznar i Acebes”. La cridòria va ser eixordadora i, en baixar de la tribuna, una senyora encara em volia pegar amb el bolso.

En fi, que consti que jo a Joan Tardà -diferències polítiques a banda-, me l’aprecio molt a nivell personal. Va ser probablement la primera persona que va reconèixer els meus mèrits laborals perquè això del periodisme digital és molt dur. A les onze de la nit del dia de la consulta d’Arenys (2009), quan a la sala de premsa ja només quedava l’ACN i e-notícies, se’m va acostar i em va dir una frase que em va quedar gravada: “Rius, ningú no podrà dir que no penques”.

Però, durant la seva carrera política n’ha dit de molt grosses -com aquell mori el Borbó!- i ha fet numerets dignes d’estudi. A un altre càrrec electe li haguéssim passat factura, però ell amb el seu cabell arrissat i la seva imatge de bon jan li hem perdonat tot. El Tardà de Polònia ha servit també per estovar la seva imatge.

L’últim servei a la causa ha estat quan, en el consell nacional d'ERC que va debatre la coalició amb CDC, va ser el que va proposar que s’aprovés per assentiment en comptes de votació després de tres hores d’intens debat. Un favor a la direcció que crec que ara Oriol Junqueras i Marta Rovira li han agraït mantenint-lo de dos en la candidatura a les generals. Si no és veritat agrairia que ell mateix o qualsevol dels presents m'ho desmentís.

Però si volem combatre el terrorisme vingui d’on vingui, també l’islamista, el primer que cal fer és dir les coses pel seu nom. No ho dic jo, ho va dir l’articulista de l’Ara Xavier Roig -gens sospitós de proximitat al PP, al contrari- després dels atemptat contra Charlie Hebdo: “els que van atemptar contra no eren terroristes budistes. Ni terroristes mormons. Ni tan sols terroristes a seques. Eren terroristes islamistes que van matar en nom d’Al·là”. Doncs això, Joan.

(1) ‘Charlie Hebdo’ i l’islamisme, encara

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#17 Santiago, Madrid, 21/11/2015 - 11:37

"NO SON MAYORÍA Y LO SABEN"

Solo votaron a favor de la independencia Junts Pel Sí y CUP, en total 1.930.664 votos

RESULTADOS
2.037.920 Ciudadanos, PSC, Catalunya Sí que es Pot,PP y Unió
1.930.664 Junts Pel Sí y CUP
-------------
107.256

Perdieron el "PLEBISCITO? por 107.256 votos

#16 Santiago, Madrid, 21/11/2015 - 11:36

2.037.920 de catalanes tienen el derecho de seguir siendo españoles aunque 1.930.664 de independentistas les quieran quitar ese derecho

Es un GOLPE DE ESTADO contra los 44.500.000 de españoles, incluyendo 2.037.920 de catalanes no independentistas, el 53% de los votos

¡¡ NO AL GOLPE DE ESTADO !!

#15 Perico, Matadepera, 19/11/2015 - 21:24

Dice ud. Rius algo muy acertado: "La izquierda francesa tiene las cosas más claras". Y, al mismo tiempo, dice algo del todo incomprensible: "el alto concepto intelectual que tenía de Gabriel Rufián". Si hubiera dicho "concepto pugilístico" sería razonable, pero ¿intelectual? ¿Rufián?

#14 No és hipocresía, Bcn, 19/11/2015 - 13:44

Molts creuen que el paper d'estraça que fan els "polítics" d'esquerres quan parlen del jihadisme es quelcom degut a la hipocresía, que potser si, pero majoritariament el que els domina es la covardía d'aquells que creuen que acostant-se al que t'amenaça, no et farà cap mal. Son uns caragirats.

#12 Pay, attention, 18/11/2015 - 16:32

Don PinPon y Mr Potato, estos individuos son eso. Pero esta información va a dejar pensantivo a más de uno.

http://www.elconfidencialdigital.com/politica/Policia-pruebas-Mossos-espiando-politicos_0_2600739912.html

#12.1 Pepe, Alacant, 18/11/2015 - 17:34

Te enteras un poco tarde, los "mortadelos" llevan haciendo eso desde hace 21 años.

#12.2 Dani, Badalona, 18/11/2015 - 17:51

Si la noticia dice que el operativo del CNI catalán fue a partir del 2012, esto es reciente. Y además han sido cogidos con fotografías. Algo no cuadra, y falta saber que se ha hecho con los datos de giga enquestas y las bases de datos de malos ciudadanos, puede ser un escandalo en toda regla.