Publicitat
La Punteta · 9 de Gener de 2015. 12:12h.

FERNANDO SÁNCHEZ COSTA

La fi del procés

La bombolla independentista es desinfla. Els balcons de Barcelona retiren les estelades, el vent s'emporta la darrera paperassa groga dels carrers i els prohoms sobiranistes criden a sometent pel "refredament del procés". Els domassos independentistes hissats a l'entrada dels pobles van prenent un aire arqueològic i esdevenen lloc de memòria d'un temps històric que va entrant en el passat. Fa ja unes setmanes que el Procés agonitza. Apuntaré sis causes immediates i remotes que expliquen la situació en què ens trobem. Esbossem, en primer lloc, algunes que poden ser inscrites en la dinàmica dels darrers mesos:

1. L'espectacle grotesc de les últimes setmanes.

La política catalana havia presenciat pocs cops una opereta tan surrealista com la que han oficiat Mas i Junqueres. En aquest estrany festeig mortuori, el personatge més pervers és l'actual president de la Generalitat. Perquè no és normal menystenir d'una manera tan evident la gent del seu partit, pretendre la unitat fent una proposta pública no pactada o exigir l’exclusiva dels independents. En una democràcia del segle XXI, tampoc és normal proposar esborrar els partits polítics per crear un moviment nacional amb un únic punt al programa. Amb aquest tacticisme constant i barroer, Artur Mas s’erigeix en un magnífic representant de la vella política, en el pitjor sentit del terme.

2. Els límits de l’èxit.

L’independentisme va vendre la votació del 9 de novembre com una jornada històrica i un èxit sense precedent. Quan passen les setmanes, però, es comença a contemplar aquella data més com el cant del cisne del sobiranisme que com el trampolí definitiu cap a la independència. Va votar molta gent, certament. La mateixa que havia votat els partits sobiranistes a les darreres eleccions. És a dir, que després de dos anys d’una matraca constant i d’una propaganda esgotadora, va quedar palès que l’independentisme no havia crescut significativament i no havia aconseguit penetrar en espais claus com el cinturó industrial. Seguia essent un moviment principalment vinculat a l’antiga Catalunya carlina.

3. El factor Podem.

El nerviosisme de l’independentisme es va disparar després del míting de Pablo Iglesias a Catalunya. La casta sobiranista es va veure amenaçada i va titllar de “caspós” i de “cavall de troia” el predicador de la coleta. No tant perquè Podem renegui del dret a decidir, que no ho fa, sinó perquè centra el debat en la qüestió social. D’aquesta manera, trenca el discurs regnant a Catalunya. Dit d’una altra manera, Podem no ha volgut entrar, de moment, en el règim nacional català, que abraça des de CIU fins a la CUP, passant per ERC i ICV. De fet, Podem ha fet pujar els colors als partits de l’esquerra nacionalista que van “comprar” el relat i han estat dos anys fent el caldo gros a Convergència i Unió.

4. La inestabilitat a Europa.

El context internacional no ajuda res a l’independentisme. Amb una Europa molt nerviosa per la situació a Grècia i commocionada per l’extensió internacional de gihadisme, la qüestió catalana queda relegada com un tema menor i irritant. ¿De debò algú pensa que, donades les circumstàncies presents, a la Unió Europea i als Estats Units els interessa un escenari d’inestabilitat a la ribera Mediterrània? Cal dir les coses pel seu nom i acabar amb tota aquesta matraca que, com va reconèixer el conseller Vila, ha servit perfectament per tapar les retallades durant dos anys. Les coses pel seu nom les ha dit, per cert, Habermas, que ha descrit el sobiranisme com una altra forma de populisme. És exactament el que venim dient molts des de fa anys, però en boca d’un referent intel·lectual. Més enllà dels esdeveniments d’aquestes darreres setmanes, hi ha alguns factors de llarga duració que han anat preparant el crepuscle del procés.

5. L’actitud del govern espanyol.

L’independentisme havia plantejat un escenari de confrontació amb el govern central. Un procés fortament dialèctic, alimentat per una dura resposta de Madrid. Crec que és rigorós històricament afirmar que, en dos-cent anys, cap govern espanyol havia respòs a un desafiament nacionalista amb tanta serenor, acompanyada d’una fermesa innegociable. Aquesta actitud de serena fermesa ha deixat sense fuel el discurs de la confrontació i de l’odi atiat per l’independentisme.

6. La recuperació econòmica.

L’independentisme ha estat un moviment de resposta a la duríssima crisi socioeconòmica. El patiment social ha estat sublimat amb la projecció d’un Estat futur idíl·lic, on totes les malvestats serien superades. És el típic recurs infantil. Un cop que la crisi remet, la necessitat de cercar un consol afalagador en una utopia nacional també anirà disminuint.

Ja poden Artur Mas i Oriol Junqueres parlar i fins i tot acabar pactant un avançament electoral. Facin el que facin, el Procés és mort. Descansi en pau en els llibres d’història i en els estudis dels antropòlegs.

Fernando Sánchez Costa. Historiador i diputat del PP.

----------------------------------------------------------------------------

El final del proceso

La burbuja independentista se deshincha. Los balcones de Barcelona retiran las esteladas, el viento barre la hojarasca amarilla de las calles y los prohombres soberanistas llaman a arrebato por el “enfriamiento del proceso”. Los estandartes independentistas izados en la entrada de los pueblos van tomando un aire arqueológico y se convierten en un lugar de memoria de un tiempo histórico que va adentrándose en el pasado. Hace unas semanas que el famoso Proceso agoniza. Hagámosle una autopsia previa, ante su próxima defunción, y apuntemos seis causas inmediatas y remotas que explican la situación en la que nos hallamos.

1. El espectáculo grotesco de las últimas semanas.

Pocas veces había presenciado la política catalana una opereta tan surrealista como la que han venido oficiando Artur Mas y Oriol Junqueras. En este extraño baile de la muerte, el personaje más perverso es el actual presidente de la Generalitat. Porque no es normal despreciar de una forma tan evidente a la gente de su partido, pretender la unidad lanzando una propuesta pública no pactada o exigir la exclusiva de los independientes. En una democracia del siglo XXI, no es normal tampoco proponer la suspensión de los partidos políticos y su sustitución por un movimiento nacional con un único punto en el programa. Con este tacticismo constante y marrullero, Mas se está erigiendo en un representante prototípico de la vieja política, entendida en su peor acepción.

2. La amargura del éxito.

El independentismo vendió la votación del 9 de noviembre como una jornada histórica y un éxito sin precedentes. Pero conforme pasan las semanas se comienza a percibir esa fecha más como el canto del cisne que como el paso definitivo del soberanismo. Votó mucha gente, sin duda. La misma que había votado a los partidos soberanistas en las últimas elecciones. Es decir: después de dos años de una matraca constante y de una propaganda agotadora, quedó claro que el independentismo no había crecido significativamente ni había logrado penetrar en espacios clave como el cinturón industrial. Seguía siendo un movimiento principalmente ligado a la antigua Cataluña carlista.

3. El factor Podemos.

El nerviosismo del independentismo se disparó después del míting de Pablo Iglesias en Barcelona. La casta soberanista se vio amenazada y tildó de “casposo” y “caballo de Troya” al predicador de la coleta. No tanto porque Podemos reniegue del derecho a decidir, que defiende, sino porque centra el eje del debate público en la cuestión social. De esta manera, rompe el discurso hegemónico en Cataluña. Dicho de otro modo, Podemos no ha querido entrar, de momento, en el régimen nacional catalán, que abraza desde CIU a la CUP, pasando por ERC e ICV. De hecho, Podemos ha dejado en falso a los partidos de la izquierda nacionalista, que llevan dos años replicando el relato y dando coba a Convergencia.

4. La inestabilidad en Europa.

El contexto internacional se ha vuelto sumamente desfavorable para el independentismo. Con una Europa muy nerviosa por la situación en Grecia y conmocionada por la extensión internacional de yihadismo, la cuestión catalana queda relegada como un tema menor y molesto. Seamos francos. ¿Alguien cree de verdad que, dada la situación presente, a la Unión Europea o a Estados Unidos les interesa un escenario de inestabilidad en el Mediterráneo? Hay que empezar a decir y plantear las cosas en su crudeza y acabar con esta matraca que, como reconoció el Conseller Vila, ha servido para tapar los recortes durante dos años. Las cosas claras las ha dicho, precisamente, Jürgen Habermas, que ha equiparado el soberanismo catalán con los nuevos populismos que recorren Europa.

Pero más allá de los acontecimientos de estas últimas semanas, hay algunos factores de larga duración que han ido preparando el crepúsculo del Proceso.

5. La actitud del gobierno español.

El independentismo había planteado un escenario de confrontación con el gobierno central. Un proceso fuertemente dialéctica alimentado por una dura respuesta desde Madrid. Creo que es riguroso históricamente afirmar que, en doscientos años, ningún gobierno español había respondido con tanta serenidad  a un desafío nacionalista. Una serenidad acompañada de firmeza en los principios que ha dejado sin gasolina el motor de la confrontación y el odio que empujaba el discurso independentista.

6. La recuperación económica.

El independentismo ha sido un movimiento de respuesta a la durísima crisis socioeconómica. El sufrimiento social ha sido sublimado con la proyección de un Estado futuro idílico, donde todos los males se verían conjurados. Es el típico recurso infantil. Ahora que la crisis retrocede, disminuirá también la necesidad de acogerse a un consuelo tranquilizador basado en la construcción de una utopía nacional.

Ya pueden Artur Mas y Oriol Junqueras ir hablando. Ya pueden hasta llegar a pactar un avance electoral. Ellos saben que, hagan lo que hagan, el Proceso ha muerto. Descanse en paz en los libros de historia y en los estudios de la antropología cultural.

 

Fernando Sánchez Costa. Historiador y diputado del PP.

 
Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#15 BEJOTA, BCN, 12/01/2015 - 14:37

Cataluña, ante el desafío secesionista.

La gran empresa ultima una ofensiva contra el desafío separatista de Artur Mas.
La iniciativa se está perfilando desde hace semanas en el seno de las principales patronales y organizaciones empresariales del país, incluyendo también las catalanas.

#14 Jaume Endevant, Barcelona, 11/01/2015 - 11:16

Possiblement tens rao Fernando.Però s'acaba per l'estulticia propia dels dirigentes dels partits polítics catalans fortament espanyolitzats. Espero que vosaltres, però ,també acabeu a la tomba política més profonda que la historia hagi conegut mai. Que Podemos us arrosegui a la profonditat del mar!

#12 Marc, bcn, 10/01/2015 - 19:21

"el sobiranisme és una forma de populisme". La sentència és cínica i fal·laç. Una cosa és dir que sovint s'utilitza el sobiranisme per a tal efecte, i una altra molt diferent és que ho sigui per se. Trobaria bé l'espanyolista Sánchez que Espanya deixés de ser sobirana per assimilació de França?

#12.1 Jeipi, Terrassa, 13/01/2015 - 20:24

El que estaria bé és que deixés de ser sobirana per assimilació a la Unió Europea.

#10 Marta, Girona, 10/01/2015 - 08:41

Chapeau, Fernando.

#9 JJ, BCN, 10/01/2015 - 00:46

QUE TRIST que aquest article sigui força real...
En el punt de Podemos, veig un problema greu per Catalunya.
Podemos potenciaria la despesa social. a nivell estatal.Aixo vol dir necessitat de mes diners i malauradament ja sabem tots d'on surten els calers a Espanya.
Mes sangria per Catalunya.